Reino Palomäki, 84, sai riemuita suurkilpailun kaksoisvoittoa – ”Pariisiin mennään vielä vaikka rullatuolilla”

Julkaistu:

Toto75 ja Kavioliiga
An-Aiolos ja An-Dorra veivät parhaat päältä Hevosenomistajapokaalissa. JTT-finaalin voitti yllättäjä Callela Einstein.
Orimattilalainen Reino Palomäki on todella pitkän linjan ravivalmentaja ja -kasvattaja, joka vaikuttaa nyt 84-vuotiaana iskeneen todelliseen kultasuoneen. Tallista löytyvät maan tämän hetken parhaat 2-vuotiaat lämminveriset, tamma An-Dorra ja ori An-Aiolos. Duo ravasi arvokkaan kaksoisvoiton 2-vuotiaiden lämminveristen Hevosenomistajapokaalista Jokimaalla lauantaina.

21 000 euron arvoisen suurkilpailuvoiton vei An-Aiolos, jota pidettiin ennakkoon tallin selvänä kakkoskorttina. Se johti alun, kunnes antoi kärkipaikan suosiolla tallikaverilleen toisessa kaarteessa. Moni odotti että tässä järjestyksessä ravataan maaliin saakka, mutta parijono elikin pian uudelleen, kun suursuosikki An-Dorra laukkasi kärjestä 1 100 metriä ennen maalia.

– Kun An-Dorra laukkasi, sanoin varikolla, että nyt herrat näkevät kuinka hyvä hevonen mulla on! Se on pikkuisen paree, suorapuheinen valmentajaveteraani hihkui.

Ja oli oikeassa. An-Aiolos piti uudelleen perimänsä keulapaikan ongelmitta maaliin saakka, mutta An-Dorra ehti kaukaa takaa mahtavasti kakkoseksi. Sen loppulento laukan jälkeen ulkoradoilla oli niin hurja, että ehjällä juoksulla voittajasta ei olisi ollut epäselvyyttä.

Palomäkien eli Korpelan tilan sekä Johanna Huuhtasen omistaman voittajan aika oli rapakelissä 17,1a/2140 metriä.

– Ori paransi huomattavasti lämmityksestä starttiin, kun vaihdettiin vähän päävehkeitä ja mentiinkin kilpailusuuntaan. Tämä on parhaita hevosia, mitä olen ajanut. Se on hyvä ajaa ja jaksava sekä vauhdikas, voittajan kuski Jarmo Saarela sanoi.

Lähietäisyydeltä lähdön ratkaisuhetkeä seurannut Saarela arveli, että edellä ravannut An-Dorra laukkasi radassa olleen pehmeän kohdan vuoksi. Sen ohjastaja Olli-Pekka Holopainen oli samaa mieltä lähdön jälkeen TotoTV:n haastattelussa.

– Minusta tuntui, että hevonen astui johonkin kuoppaan ja kompastui. Kiva, että saatiin vielä kaksoisvoitto.

Valmentaja Palomäki antoi nuorelle ohjastajalupaukselle synninpäästön suursuosikin yllättävästä laukasta.

– Kyllä mä sen ymmärrän, märkä keli ja valot ja kaikki. Varsahevonen voi laukata ja saattoi pelästyäkin jotain.

Palomäen mukaan molempien hurjien 2-vuotiaiden kausi jatkuu vielä. Pitkän tähtäimen suunnitelmiin kuuluvat jopa kansainväliset lähdöt. Valmentajan arki ei kuitenkaan ole huippuhevosten kanssakaan pelkkää juhlaa, sillä terveys reistailee.

– Mutta Pariisiin mennään vielä vaikka rullatuolilla!

[video]
[/video]

Lauantain toisena suurkilpailuna ajettiin Jokimaa tekee tähtiä -kilvan finaali. Sen voitti Callela Einstein. Olli Koivunen ohjasti 15 000 euron arvoisen voiton isänsä Harri Koivusen valmentamalla ruunalla.

Parhaiten hanttiin laittoi suuri ennakkosuosikki EL Gumbert. Kärkikaksikon ero maalilinjalla laskettiin senteissä ja maalikameraa tarvittiin voittajan löytämiseksi.

5-vuotiaan Callela Einsteinin voittoon ei juuri uskottu, vaikka ykköstila oli jo kauden yhdestoista.

– Vauhti oli tosi reipasta, onneksi ei tarvinnut ajaa ilman selkää matkalla. Kun näin että EL Gumbert oli joutunut tekemään paljon töitä matkalla, arvelin että se voisi olla haastettavissa. Takasuoralla arvoin milloin lähteä kiriin, mutta lähdettiin sitten juuri oikeaan aikaan, kun päästiin toiselle radalle viimeiseen kaarteeseen mentäessä, ohjastaja-Koivunen kertasi.

Callela Einsteinillä oli jo selvä ote EL Gumbertista maalisuoran alussa, mutta suosikki kontrasi loppusuoralla. Koivunen luuli hävinneensä kilvan.

– Callela Einstein on joskus ennenkin tehnyt tuon, että kun se pääsee ohi toisesta, alkaa jarruttelemaan. Maalipaalulla luulinkin että toiseksi jäätiin.

[video]
[/video]

Kavioliigan pisteitä jaettiin lämminveristen avoimessa lähdössä. Täyden pistepotin nappasi Lexus Dream, joka nousi samalla yksin kilpailusarjan kärkeen ennen Chief Orlandoa, joka oli lauantain lähdön kakkonen. Molemmat nähtäneen kolmen viikon kuluttua Grand Prix’ssa, jossa jaetaan tuplapisteitä ja 20 000 euron ykköspalkinto.

Rajuun iskuun noussut Lexus Dream klaaraa nykyään kaikki juoksupaikat. Lauantaina se voitti johtavan rinnalta. Ari Moilanen ajoi tällä kertaa Markku Niemisen valmentamaa ruunaa, jolle voitto oli neljäs peräkkäinen.

– Kuvittelin että olisi päästy takasuoralla keulaan reippaan avauksen jälkeen, mutta väärässä olin. Hevoseen on tullut paljon jaksoa lisää tänä vuonna. Loppukurvissa se löi lisää pökköä pesään siihen malliin, että tiesin ruunan olevan ainakin lähellä, Moilanen kommentoi.

Lexus Dreamin seuraava startti on Porin St. Leger ensi viikon lauantaina.

T75-kierroksen kovimman suomenhevoslähdön korkkasi Jouko Tarvaisen Hevillä. Ori kiri vahvasti kolmatta rataa pitkin. Voitto varmistui, kun edellä johtavan rinnalla jyrännyt Lissun Eerikki laukkasi sisäpuolelta viimeisellä satasella.

– Hevonen oli koko matkan ihmeellisen hyvin paineissaan. Normaalisti ori on vähän laiska poika kuten minäkin, mutta tänään se oli aktiivisella päällä ja tuli onneksi loppuun saakka.

Tarvainen ei lähtenyt arvailemaan, miten olisi käynyt ilman Lissun Eerikin laukkaa.

– En joutanut niin hirveästi sitä seuraamaan, kun omassakin hevosessa oli tehtävää.

Hannu Torvinen ajoi kaksi T75-voittoa pienillä marginaaleilla. Sakari Kolehmaisen valmentama Vie De Dream piti niukasti ykköseksi keulasta ja Marko Lavin tallin Golden Eleven väänsi viime metreillä kärkeen johtaneen Ambrogion kupeelta.

Torvisen ja Santtu Raitalan eeppinen taisto ajajaliigan voitosta on lauantain jälkeen lukemissa 226–225 Raitalan hyväksi.

Vaikean T75-rivin päätti yllättäjä Pauhis. Olavi Nisosen suojatti otti vuoden ensimmäisen voittonsa arvokkaaseen paikkaan. Se kiri kärkeen kolmannesta parista ulkoa.

– On tätä odotettukin! On ollut huonoa säkää ja mies mokaillut monta kertaa, mutta tänään oli tuuriakin ja kaikki kohdillaan, Nisonen nauroi. Hän lisäsi rapakelin suosineen Pauhista lauantaina. Valjakon tavoitteena on ensi vuoden kuninkuuskilpailu Seinäjoella.

Oikea T75-rivi

T75-1: 9 Hevillä

T75-2: 2 An-Aiolos

T75-3: 4 Vie De Dream

T75-4: 1 Golden Eleven

T75-5: 5 Callela Einstein

T75-6: 10 Lexus Dream

T75-7: 7 Pauhis

Seitsemän oikein: ei oikeita rivejä

Kuusi oikein: 638,04 euroa

Viisi oikein: 32,06 euroa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt