Kavioliigassa jännitys tiivistyy – keltainen loimi ja henkinen yliote panoksina ennen GP-kilpailua

Julkaistu:

kavioliiga
Jokimaalla käydään lauantaina tiukkaa kavionvääntöä.
Lämminveristen Kavioliigan kärkihevoset hakevat lauantaina Lahden osakilpailussa keltaista loimea ja henkistä yliotetta syksyn GP-finaalia varten.

Kolme viikkoa myöhemmin Vermossa ravattavan GP:n voittaja palkitaan muhkealla 20 000 euron palkinnolla.

Kylmäveristen Kavioliiga huipentuu samana päivänä Seinäjoen raveissa. Ne huilaavat tämän viikonlopun, mutta pääsevät vielä kartuttamaan pistepussejaan ennen GP-kierrosta viikkoa aikaisemmin Kouvolassa.
Tilanne on äärimmäisen tiukka ennen Lahden viimeitä osakilpailua. Kaikki syksyn Kavioliiga-lähdöt ovat menneet eri lämminverisille.

Piikkipaikalla ovat tasaturvin lähtöjen voittajat Chief Orlando, Lexus Dream, Mr Golden Quick ja Willow Prde.

Koska nelikosta jokainen on osallistunut vain yhteen osakilpailuun, kaikilla on 25 pistettä. Sama pistemäärä, mutta eri sijoitus on myös kahteen osalähtöön osallistuneelle Workout Wonderilla.

Edellä mainituista Lahdessa juoksevat Chief Orlando, Lexus Dream ja Workout Wonder. Kolmikko kohtasi kuukausi sitten Lappeenrannassa, missä ei kilpailtu Kavioliigaa.

Lappeen lähdön voitti suvereenisti keulapaikalta omille teilleen viilettänyt Lexus Dream.


Lappeessa toipilaana

Kesällä parin kuukauden pakolliselle treenitauolle lääkeaineiden epäselvyyksien vuoksi joutunut Lexus Dream jatkoi julmettua menoaan myös toissa lauantaina Vermossa. Se voitti puhtaasti perinteikkään Käpylä GP:n, joka oli Kavioliigan osakilpailu.
Lappeessa Lexus Dreamin kupeelta neljänneksi taipunut Chief Orlando tulee Lahteen hyvin revanssihenkisenä. Ori oli viime juoksussaan sairas eikä yltänyt parhaimpaansa.

– Hevoselta löytyi Lappeen startin jälkeen tähystyksessä kurkunpääntulehdus ja limaa hengitysteistä, valmentaja Tapio Mäki-Tulokas kertoo.

– Sillä oli samaa tautia kuin muillakin hevosillamme.

Treenari uskoo, että lääkekuurin saanut Chief Orlando on Lahdessa taas lähempänä omaa tasoaan. Ennen viime kisaansa se voitti Turun Kavioliiga-lähdön piikkipaikalta ”pintakaasulla”.

– Hevosemme ovat olleet viime juoksuissaan taas parempia, ja odotan samaa myös Chief Orlandolta.

– On kuitenkin vähän vaikea sanoa, kuinka paljon se voisi parantaa Lappeen startista. Ehkä ori ei ole pitkän kauden lopussa enää muutenkaan ihan parhaimmillaan, Mäki-Tulokas pohtii.


Lähtöpaikka etuna

Chief Orlando oli viime kohtaamisessa pelaajien selvä suosikki, mutta tällä kertaa he iskevät enemmän ropojaan Lexus Dreamin puolesta.

Mäki-Tulokas ei ole lyötynä matkassa, vaikka myöntää Markku Niemisen tallin suojatin kovuuden. Hän on mielissään oman hevosensa paremmasta lähtöpaikasta.

Chief Orlando starttaa ykkösnumerolla, kun taas sitäkin vikkelämmin kiihtyvä Lexus Dream joutuu matkaan toisesta rivistä.

– Paljon on kiinni siitä, pystyykö hevosemme pitämään keulat ykkösradalta. Jos se pääsee vetämään sopivaa vauhtia, siitä ei ole kovin helppo tulla takaa ohi.

– Lexus Dream on ollut tosi hyvä kesän treenitauon jälkeen, muttei Chief Orlandon voittokaan minua koskaan yllätä, Mäki-Tulokas painottaa.

Tänä vuonna ykköstasolle ryminällä murtautuneen Chief Orlandon kausi käsittää Lahden jälkeen enää yhden startin.

– Sillä ajetaan lauantain jälkeen enää Kavioliigan GP ennen talvitaukoa. Talvella tällaisella hevosella ei ole järkevä kilpailla, vaan se palaa radoille vasta keväällä, valmentaja sanoo 117 000 euron vuosiansiot ravanneesta tallinsa tähdestä.

Vain yksi floppi

Lexus Dreamin kausi sen sijaan jatkuu GP:n jälkeenkin. Se on hyvin ymmärrettävää, koska ruuna oli kesällä tauolla.

– Aikuisen hevosen kanssa jatketaan kilpailemista vielä joulukuukin. Tammi- ja helmikuun kylmillä ilmoilla se saa sitten pitää vähän lomaa, Nieminen kertoo.


Lexus Dreamin upeat viime juoksut eivät ole tulleet valmentajalle yllätyksinä.

– Ruunan syksyn esitykset eivät ole yllättäneet minua. Sehän oli jo keväällä ihan yhtä hyvä. Hevosella on tältä vuodelta vain yksi heikompi juoksu, Sweden Cupin finaali.

Nieminen ei lupaa Lahdesta varmaa voittoa. Lähtöpaikka sotii myös hänen mielestään Lexus Dreamia vastaan.

– Lexus Dreamilla on huono paikka takarivissä, mistä sille tulee vähän kiertämistäkin. Se kirii hyvin myös takaa, mutta eturivistä sillä olisi selvintä ajaa.

– Sitä ei voi tietää, minkälaista vauhtia kärjessä pidetään ja nouseeko ruuna voittoon, mutta hyvillä mielin sen kanssa voi tulla starttiin. Sillä on ollut kaikki hyvin viime juoksun jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt