Jokivarren Kunkku palaa T75-areenoille – ”Ei tunnu siltä, että tarvitsisi pelätä mitään yhtäkkistä katastrofia”

Julkaistu:

Kavioliiga
ME-hevosen jalkavaivat ovat toivottavasti taakse jäänyttä elämää.
Jokivarren Kunkku juoksi kausina 2015 ja 2016 ravikuninkaan tittelin, jättimäiset lähes 340 000 euron tienestit ja jopa ME-ajan, mutta sen jälkeen huippu-urheilijan terveyshuolet ovat estäneet säännöllisen kilpailemisen. Ensin kauden 2017 aloitus myöhästyi talvella jalkaan tulleen kolhun vuoksi. Sitten hevonen joutui toissa kesänä Vermon kuninkuuskilpailun päätösmatkalla kolariin, mistä lähtien se on joutunut painimaan hankosidevamman kanssa. Tämän ja kahden edelliskauden aikana Jokivarren Kunkku on startannut yhteensä vain 16 kertaa.

– Viime vuonna ajettiin jo vähän kilpaa. Hevonen oli ihan hyvä, mutta ei kuitenkaan sellainen kuin toivoin ja lopulta jalka alkoi vaivata uudestaan aiemman vammakohdan yläpuolelta, valmentaja Antti Ojanperä harmittelee.

Tilanne toistui keväällä tämän kauden kynnyksellä. Jalka oli päällisin puolin hyvä, mutta ultraäänitutkimus antoi taustajoukoille viestin, ettei kilpailuihin palaamisen kanssa kannata pitää kiirettä. Ojanperä teki radikaalin ratkaisun ja siirsi orin kesäksi peruskuntotreeniin. Päätöstä helpotti, että hevosen omistajat Arto Salmi ja Alpo Posti ovat antaneet valmentajalle täydellisen työrauhan.

Samaan aikaan kun muut suomenhevoshuiput kisailivat isosta rahasta ja titteleistä, Jokivarren Kunkku ahkeroi Pihtiputaan maisemissa voimaharjoituksia. Eikä ori ollut toimettomana treenien välissäkään. Se astui siitoskaudella 70 tammaa.

Valmentaja Ojanperän mukaan pohjakuntoa ajettiin vielä syyskuussakin samaan aikaan kun ori palaili matalalla profiililla radoille, ensin paikallisraveissa ja sitten Kajaanin pikkuraveissa.

– Pohjasin Kunkkua niin pitkään, että se oli sekä Pihtiputaan paikallisissa että Kajaanissa vielä keskeneräinen ja jähmeä. Nyt viime aikoina hevosta on ajettu eri lailla ja kevyemmillä vehkeillä, että vauhtiakin alkaisi irtoamaan. Se alkaa olla jo sinne päin, mutta ei vieläkään missään nimessä huipputällissä, Ojanperä kuvailee.

Valmentajan mukaan hevosen terveystilanne on nyt hyvä.

– Jalka ei ole vaivannut enää kevään jälkeen. Ei tunnu siltä, että tarvitsisi pelätä mitään yhtäkkistä katastrofia. Mutta edelleen ollaan aktiivisia ja kontrolloidaan tilannetta tiukasti. Joka päivä tsekataan, ettei jalassa ole puristusarkuutta.

Talvi päättää kauden

11-vuotias Jokivarren Kunkku palaa kirkkaisiin valoihin Kavioliigan osakilpailussa Seinäjoella lauantaina. Ojanperä sanoo, ettei hevosen loppukaudelle ole asetettu kilpailullisia tavoitteita. Valmentaja olisi mieluummin jopa jatkanut pienemmissä ympyröissä kilpailemista, mutta avoimien sarjojen hevosille ei tahdo löytyä lähtöjä T75-karusellin ulkopuolelta. Pari viikkoa takaperin Kunkun piti kilpailla Rovaniemellä, mutta sen suunnitelman estivät vatsavaivat.

– Siinä on ollut tavoitetta ihan riittämiin, että päästään taas radoille ja kilpailurytmiin. Pari kolme starttia luultavasti ajetaan vielä tänä vuonna ja sitten alkaa talvitauko, riippuen vähän miten pitkään syyskelejä kestää. Kovilla radoilla ja pitkät hokit alla ei enää kilpailla.

T75-pelaajat arvioivat, että tämän kauden kestomenestyjä Josveis on Ojanperän tallin ykköskortti lauantaina. Valmentaja on samaa mieltä.

– Josveis on huippukunnossa ja oli viimeksikin oikein hyvä, vaikka jäi kakkoseksi. Mutta Kunkkukin on ihan asiallinen ja varmasti parempi kuin edelliskilpailuissaan. Sillä on nyt jo ajettu kilpailuun valmistavia harjoituksia.