Tammavaltikan sankarittaren asenne kohdallaan – ”Nauttii tosissaan, kun pääsee raveihin”

Julkaistu:

Tammavaltikka
Lämminveritammojen perinteikkäässä kilpailussa ei syntynyt kunnon taistoa Willow Priden monien huippuominaisuuksien takia.
Markku Niemisen tallin lippulaivoihin lukeutuvan Willow Priden upeasti sujunut 5-vuotiskausi sai arvokkaan välietapin Forssan Kavioliiga-raveissa.

Tammavaltikan sankarittaren tämän vuoden ansiot kohosivat 20 000 euron arvoisen suurvoiton myötä jo 85 000 euroon.

Kavioliigaan kuulunut lähtö oli Willow Priden osalta suoraviivainen kilpailu.

Tuulennopea avaaja otti kilpasiskoiltaan luulot pois heti alkumetreillä, missä pamautti kyselemättä piikkipaikalle. Koska rinnalle jäänyt tallikaveri Callela Lisbeth ei vaatinut vauhtia, Willow Pride sai vetää sopuisaa vauhtia.

Kun Mika Forss antoi kärkiajokilleen menoluvan maalisuoralla, se karkasi selvään voittoon.

Loppukurvissa Willow Priden takaa ulkoradoille pakitellut Gloria Web ehti kalkkiviivoilla toiseksi ohi lupaavissa merkeissä kesätauoltaan palanneen Stoneisle Oceanin.

Forss kertoi, että hän harkitsi olosuhteiden takia jopa erilaista ajotaktiikkaa ravien aikana.

– Koska edellisten lähtöjen aikana näytti kuitenkin jo siltä, että sisäratakin rupeaa pitämään, taktiikkani ei vaihtunut. En pelännyt loppukurvissa enää ketään, sillä Willow Pride meni niin terhakasti. Vedin tammalta laput reilu 100 metriä jäljellä, ja se tuli hyvällä tyylillä maaliin, Forss kertoi.

Ohjastaja on ihastunut Willow Priden asenteeseen.

– Se on siitä harvinaisia aikuisia tammoja, että se tykkää tosi paljon kilpailemisesta. Satuin näkemään, kun sillä ajettiin eilen viimeistelyjä, joissa se meni kuin viitapiru. Täällä Willow Pride oli kuitenkin hyvin rauhallinen. Se nauttii tosissaan, kun pääsee raveihin.

– Willow Pride ei ollut viime vuonna aina täysillä mukana, mutten muista, että se olisi tehnyt tällä kaudella yhtään huonoa juoksua. Ne hevoset, jotka tykkäävät kilpailla, kehittyvät aina. Tosin Willow Priden ei tarvitse enää juuri kehittyä, sillä se näytti viimeistään tänään kuuluvansa jo tammahuipulle.

Myös Willow Priden vauhtikestävyys sai kuskilta ylistystä.

– Tamma jaksaa pitää hyvin vauhtia yllä. Viime kilpailussa tempo oli raastavaa, mutta hevonen ei lannistunut, vaikka kaveri pääsikin lopussa nippa nappa edelle.

Laukka pinnassa, voimat tallessa

Mielenkiintoisen neljän kilometrin voimainkoitoksen Pilvenmäki Maratonin väkevin oli suosikki Morison, vaikka valmentaja Siru Juutinen varoitteli ennen juoksua pehmeän kaviouran haitoista. Hänen mielestään kurainen rata verotti väkivahvan hevosen iskukykyä.

Laukkoja ei peloista huolimatta suosikille tullut. Ohjastaja Tapio Perttunen ajoi Morisonin viisaasti ajoissa kärkipaikalle, mistä valjakko leikkasi maalilinjan suhteellisen selvällä erolla ennen muita.

Tutun Impi rynnisti viime metreillä toiseksi ohi voittajan kupeella taivaltaneen Vixenin ja perässä seuranneen Jetsun.

Perttunen kertoi, ettei voitto ollut kelistä johtuen niin varma kuin katsomoon näytti.

– Rata oli vähän pehmeä matalaliikkeiselle hevoselle, ja viimeinen maili piti ajaa hyvin tarkasti. Loppusuoralla hevonen oli laukata pariin otteeseen, Perttunen kertoi.

Ohjastaja ylisti Morisonin voimavaroja.

– Sillä on hirmuinen fysiikka. Vaikka olisi ajettu vielä kierros lisää, en usko, että kukaan olisi tullut ohitsemme. Morisonille jäi varaa. Voitto oli siinä mielessä helppo, vaikka ruuna haki välillä raviaan.

Ricocone kuittasi imusta

Avauskohteen suosikit Lindy Poppins ja Zeus Kemp olivat aseettomia, kun Olli Koivunen löi Ricoconen ohjissa kaasun pohjaan maalisuoralla. Nousukuntoa väläytellyt kyvykäs menijä ohitti helposti keulassa ravanneen Lindy Poppinsin.

Zeus Kempin tasainen kiri kantoi neljänneksi.

Juoksu ei mennyt aivan niin kuin Koivunen oli kaavaillut.

– Olisin ajanut mielelläni keulasta, mutta koska Ricocone haparoi ensimmäisessä kurvissa, sillä ei pystynyt lataamaan täysillä. Siinä oli todellinen vaaran paikka, ettei hevonen olisi laukannut, Koivunen sanoi.

– Saimme sen jälkeen kuitenkin hyvän juoksun Lindy Poppinsin imussa. Kun käänsin Ricoconen sen rinnalle, se kyllä tiesi, mitä piti tehdä ja hoiti homman helposti kotiin.

Ronzon Face notkeana

Antti Ojanperän tallin Ronzon Face saavutti ensimmäisen Suomen voittonsa kolmosdivisioonassa

Viimeksi keskipitkällä matkalla keulasta neljänneksi taipuneen Santtu Raitalan ajokin kiri oli niin riuska, että jopa suursuosikki Cantona America joutui taipumaan sille ratkaisumetreillä. Yllättäjä taivalsi neljännessä parissa ulkona.

– Mahdollista oli lähteä ajamaan takarivistä myös sisärataa pitkin, mutta koska edessämme oli hyviä hevosia, uskoin niiden vetävän meitä eteenpäin. Ronzon Face oli tänään tosi hyvä ja hieronnan ansiosta aiempaa notkeampi, Raitala sanoi.

Hurjassa ajovireessä oleva Raitala voitti heti perään myös suomenhevosten pikamatkan.

Hänen ajamansa Vaellus sai vetää kärjessä yllättävän maltillista tempoa ja kiristi lopussa vauhtia tarpeen mukaan rinnalleen pyrkineitä vastaan. A.T. Veeti kamppaili Vaelluksen rinnalta tapansa mukaan sitkeästi kakkoseksi.

Timo Vääräsen valmentaman Vaelluksen kova lähtönopeus yllätti.

– Meillä oli keskellä hyvä paikka lähteä, ja kun rinnalla oli nopea hevonen, Vaelluskin avasi tosi kovaa. Alku oli niin kova, että oli hyvä päästä vetämään toinen puolikas hiljaa.

– Ori ei vieläkään mennyt ihan tosissaan, vaan heilutteli matkalla tyytyväisenä korviaan. Se oli tyytyväisen oloinen vielä maalissakin. Vaellus voitti hienoon ja varmaan tyyliin, Raitala kuvaili.

Oikea Toto75-rivi, Forssa 21.9.

Toto75-1: 6 Ricocone

Toto75-2: 11 Korven Liideri

Toto75-3: 10 Ronzon Face

Toto75-4: 4 Vaellus

Toto75-5: 11 Morison

Toto75-6: 2 Cocktail Princess

Toto75-7: 2 Willow Pride

Seitsemän oikein voitto-osuus 39081,77 euroa. Kuusi oikein 200,68 ja viisi oikein 12,45 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt