Ravikuningas on nyt myös Pohjoismaiden mestari – ”Ajattelin, että hävitään sitten vaikka saappaat jalassa”

Julkaistu:

PM-ravit
Pelätty norjalainen Odd Herakles haastoi Tähen Toivomuksen tiukasti, mutta ehti vain kupeelle.
Suomenhevonen oli jälleen valttia kylmäveristen Pohjoismaiden mestaruudessa Turussa lauantaina. Hallitseva ravikuningas Tähen Toivomus vei PM-ajon kärkipaikalta ja huipensi täysosumakautensa 30 000 euron arvoiseen riemuvoittoon. Pauli Raivion valmentamaa oria ohjasti tuttuun tapaan Henri Bollström, jolle vuosi on myös ollut upea.

Tähen Toivomus starttasi sisäradalta ja sai puolustettua keulapaikan. Vauhti ei mennyt lönköttelyksi 19-vauhtisen avauksen jälkeenkään.

– Kuten nähtiin, parhaimmillaan ollessaan Tähen Toivomus lähtee tosi kovaa auton perästä. Täydet lasetettiin ensimmäiseen kurviin. Tarkoitus oli, että matkavauhti ei mene kävelyksi, mutta kolmannella puolikkaalla saatiin vetää vähän happea. Loppu tultiin sitten taas kovaa, ohjastaja Bollström kertasi.

Valmentaja Raivio piti juuri kisan kiihdytystä ratkaisevana.

– Lähtötilanne jännitti etukäteen, kun kisat niin usein pitkälti ratkeavat ensimmäiseen kaarteeseen. Kun ori sai pidettyä keulat, oli mahtava tunne.

Norjalainen ennakkosuosikki Odd Herakles taittoi matkaa takapareissa. Se kiri hurjasti, mutta joutui kiertämään loppukaarteen neljättä rataa pitkin, mikä oli lopulta liikaa voittoa ajatellen. Tom Erik Solbergin ajama ori oli vahva kakkonen ja hävisi vain reilun päänmitan.

– Kun kuulin että Herakles tulee, oli pakko lähteä ajamaan karkuun. Ajattelin, että hävitään sitten vaikka saappaat jalassa. Onneksi hevonen piti hienosti maaliin saakka, Raiviolta vuolaat kehut ajosuorituksistaan saanut Bollström iloitsi.

[video]
[/video]

8-vuotiaan Tähen Toivomuksen omistaa valmentaja Raivion lisäksi Teri-Talli oy. Voittajan kilometriaika 2 100 metrin matkalla oli 21,8a. Tähen Toivomus nappasi tittelin ja palkintorahojen lisäksi täydet Kavioliigan pisteet.

PM-ajon muista suomalaisista Välähdys pilasi lähtölaukkaan. Suur-Hollolan sankari Pyörylän Paroni jätettiin Tähen Toivomuksen takaa neljänneksi ja Polara taipui johtavan rinnalta. PM-pronssia otti norjalainen yllättäjä Galileo.

"Saattaa kilpailla kaikista kovimmissa lähdöissä"

Lämminveristen Kavioliigan osakilpailusta täyden pinnapotin haali Chief Orlando. Kansainvälisen tason hevoselta odotettiin helpossa tehtävässä koko matkan johtoa, ja keulasoolo myös nähtiin.

Tapio Mäki-Tulokkaan valmentaman Chief Orlandon peesistä sisäradalta muille totosijoille seurasivat Seabiscuit ja Workout Wonder. Voittajan haastajiksi niistä ei ollut.

– Vähän mietin lopussa, kuinka Seabiscuit meidän takaa spurttaa. Halukkaasti se nousikin, mutta meillä oli tosi paljon varaa, ohjastaja Mika Forss vahvisti.

Forssin mukaan Chief Orlando on kehittynyt jatkuvasti. Parasta on, että kesän vaativat kilpailutehtävät ulkomailla ovat tuoneet oriille lisää itseluottamusta.

– Viime vuonna jo tunsi, että hevosella on potentiaalia vaikka kuinka pitkälle. Ja kun talvi meni hyvin, se näkyy nyt tuloksissa. Ensi vuonna Chief Orlando saattaa kilpailla kaikista kovimmissa lähdöissä. Kavioliiga voi olla yksi loppukauden pääetappi hevoselle, Forss uumoili.

[video]
[/video]

5-vuotiaat lämminveriset kilpailivat L. Fabritius Memorialissa. Loppusuoralla kymppitonnin ykkösrahat ratkottiin tammakaksikon Stonecapes Queila–Willow Pride kesken. Jälkimmäinen taisteli keulasta vahvasti ja kesti 08-vauhtisen alun kunnialla, mutta ensin mainittu veti kirissä niukasti pidemmän korren ja toi päivän ohjastajanimelle Hannu Torviselle ravien neljännen voiton. Stonecapes Queilaa valmentaa Christa Packalen.

– Kuuntelin hyvillä mielin kovia väliaikoja. Ehkä ajokkini ei ollut tänään edes niin hyvän tuntuinen kuin parhaimmillaan, mutta se suoritti kuitenkin hyvin. Sellainen tunne tuli ihan lopussa, että ehdittiin Willow Priden ohi.

Komento ja Liisa Nummi montén mestarit

II-divisioonan lähdössä Le Gros Bill hyödynsi muiden kaahottelut ja kurotti niukasti ykköseksi. Iikka Nurmonen ajoi Ari Vianderin valmennettavaa, jolle parhaiten kampoihin laittoi urhean juoksun kärkipaikalta tehnyt Batman Godiva.

– Kehittyvä hevonen, joka pääsee kovaa ja jaksaa mennä. Tällä on tulevaisuutta, Nurmonen arvioi.

Myös kylmäveristen monté- eli raviratsastuslähdössä oli jaossa PM-titteli. Kokonaan suomalaisten kesken ajetun lähdön voitti yllättäjä Komento, ohjastajanaan Liisa Nummi. Hevosta valmentaa Ari Oja-Nisula.

– Juoksu meni hyvin. Koko ajan saatiin ajaa selissä, Nummi kommentoi.

Kokemäellä tallia pitävä Nummi on kauden ehdoton montémenestyjä. Kesällä tuli jo lämminveristen SM-finaalin ykkönen Magnifico S:n rattailla.

– Lajin pariin tulee koko ajan uusia kuskeja, mikä on tosi kiva. Samoin hevoset ovat parempia, minkä myötä lähdöt ovat tasaisempia.

Oikea T75-rivi

T75-1: 9 Le Gros Bill

T75-2: 2 Komento

T75-3: 4 Vie de Dream

T75-4: 1 Chief Orlando

T75-5: 1 Tähen Toivomus

T75-6: 3 Stonecapes Queila

T75-7: 6 Enon Vilppi

Seitsemän oikein tuloksille: 1601,02 euroa

Kuusi oikein: 20,45 e

Viisi oikein: 2,27 e

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt