Varustemuutokset rauhoittivat Välähdyksen kiihdytyskäyttäytymistä – PM:sta lohtua vaikealle kaudelle?

Julkaistu:

KAVIOLIIGA
Tähtiori Välähdys hakee PM-lähdöstä lohtua rikkonaiselle kaudelleen.
Turun Metsämäen PM-viikonlopun selkeä urheilullinen kohokohta on kylmäveristen Pohjoismaiden mestaruus, joka on samalla myös kylmäveristen Kavioliigan toinen osakilpailu.

30000 euron ykköspalkinnon huippulähtö on tänä vuonna kuninkaiden kohtaaminen, sillä mukana on norjalainen Nordic King Odd Herakles ja Suomen ravikuningas Tähen Toivomus. Kotkan Välähdys yrittää pudottaa oriit valtaistuimeltaan ja kääntää samalla rikkonaista kilpailukauttaan myönteisempään suuntaan vielä loppuvuonna.

Välähdyksen tämän kauden kiihdytyssaldo oli ankea ennen Derby-päivän Tähtisprintteriä, kun jokaisesta eturivikiihdytyksestä oli sitä ennen ollut tuloksena laukka. Vermossa 10-vuotias pysyi askelillaan ja hallitsi kisaa lähtökomennosta alkaen helposti maaliin saakka. Yhtenä isona tekijänä olivat valmentaja-ohjastaja-osaomistaja Ville Korjuksen mukaan uudet varusteviritykset.

– Välähdyksellä on ollut vetolaput muutaman kerran, mutta Vermossa vedin ne alas jo 30 sekuntia ennen lähtöä. Lisäksi sillä kiristettiin jonkin verran sekkiä aiemmasta. Hevonen oli käteen tosi paljon rauhallisempi, kun se ei laput alhaalla nähnyt muita kiihdytyksessä, eikähän se sitten rynnännytkään matkaan kuten aiemmissa, Korjus selventää.

Vermossa Välähdys oli eturivin sisimpänä, mutta Turkuun arvontakoneisto asetti hevosen uloimmaksi. Moni tuskailisi lähtöpaikkaa huonona, mutta Korjus näkee asian toisin.

– Kasilta on aika paljon väljempi kiihdyttää kuin keskeltä rataa ja se voisi olla vain hyvä asia. Kovaa tuossa pitää lähteä kuitenkin. En tiedä miten paljon Vermossa vaikutti se, että sisäpuolella ei ollut hevosia. Nyt niitä ei ole ulkopuolella. Mielummin kiihdytän kuitenkin näin, että joka puolella ei ole muita.

Vermossa toiminutta lappumenetelmää on alustavasti tarkoitus käyttää myös Turussa.

– Tilanteen mukaan mennään ja sillä perusteella, miltä hevonen tuntuu. Tällaisessa lähdössä olisi hyvä olla jokin oljenkorsi vielä loppusuorallekin, mutta jos ottaa lähtölaukan, niin eipä niille vetolapuille ole käyttöä lopussakaan, joten eiköhän ne vedetä taas alas ennen lähtöä.

Korjus myöntää, ettei tunne kuudesta kylmäverisestä kovinkaan montaa erityisen hyvin, mutta luottaa omansa lähtönopeuteen. Aivan hullutteluksi avaus ei saisi kuitenkaan mennä.

– Selvähän se on, että kovaa pitää avata, mutta toivottavasti avaus ei mene hirveän pitkäksi. En tiedä miten nuo kylmäveriste lähtevät. Näissä lähdöissä saa harvoin matkalla rauhoittaa tempoa ja painaa se silloin varsinkin rahkeissa, jos viittätoista täräytetään liikkeelle. Aivan positiivisin mielin Turkuun kuitenkin mennään, kun on pitkästä aikaa onnistuminen alla ja hevonen on ollut normaalin pirteä Vermon jälkeen, Korjus huomauttaa.

PM-lähdössä on mukana kuusi suomenhevosta ja kuusi kylmäveristä. Vieraista viisi on norjalaisia ja yksi ruotsalainen. Norjalaisista Smedheim Solan ja Art Kjarvald asustavat ja valmentautuvat kuitenkin Ruotsissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt