Kavioliigan avauksessa jännitystä yllin kyllin – molemmat suosikit nöyrtyivät

Julkaistu:

kavioliiga
Ravien uutuustuote sai vauhdikkaan lähtölaukauksen Oulussa. Kavioliigan paalupaikoille kirmasivat avauskierroksella Josveis ja Mr Golden Quick.
Uusi ravihevosten Kavioliiga alkoi lauantaina Oulun kylmäverilähdössä sopivasti huippujännittävällä ja -tasaisella kamppailulla.

Lahjomaton maalikamera kertoi, että suosikkina matkaan lähtenyt ravikuningas Tähen Toivomus joutui nöyrtymään kakkossijalle Josveisia vastaan.

Pettymyksenä ravikuninkaan paluuta viiden viikon paussilta ei voinut pitää, sillä se sai lisämetrejä johtaneen Josveisin rinnalla. Kaiken lisäksi Santtu Raitalan ajama kärkihevonen on parhaimmillaan piinkova ruuna.

Viimeisen puolen kierroksen vauhti kiihtyi kaksikon tuimassa taistossa peräti 19,5:een, vaikka rata oli rapainen.

– Olipa hieno matsi, jossa loppua tultiin tosi kovaa. Viimeisessä kurvissa tuntui siltä, että Josveisilla on vielä varaa, mutta myös siltä, että Tähen Toivomuksella on tosi paljon varaa. Se kävikin välillä jo vähän edellämme, mutta hienosti Josveis taisteli. Ruuna on taas palannut keväiselle huipputasolleen, Raitala painotti.

Ohjastaja perusteli ennakkoluulotonta taktiikkaansa ravikuningasta vastaan.

– Olin varautunut etukäteen ajamaan keulasta. Koska Joisveis oli tänään vielä tosi skarpin tuntuinen lämmityksessä, en antanut keuloja pois.

Koska Josveis on loistava talvihevonen, se on kova luu myös Kavioliigan kokonaiskilpailussa.

– Siihen on vielä pitkä matka, että ruuna on edes lähellä Kavioliigan mestaruutta, mutta se on varmasti yksi mahdollisista mestareista, Raitala oletti Antti Ojanperän tallin huippumenijästä.

Suosikilla ongelmia

Myös lämminveristen Kavioliiga-lähdön suosikki Sobel Conway joutui tyytymään kakkossijaan.

Surkealta lähtöpaikalta startanneen ruunan revitys keulaan etusuoralla näkyi vähän lopussa, ja kirikanuunana tunnettu ruotsalaisvieras Mr Golden Quick kiskaisi sen ohitse viime metreillä.

– Olin maalissa tosi pettynyt, mutta tallialueella selvisi, että Sobel Conway oli lyönyt jalkoihinsa. Sen takia se ei pystynyt ymmärrettävästi parhaimpaansa, ohjastaja Olli Koivunen selvitti.

Mr Golden Quickin valmentaja Mika Haapakangas ei suuremmin yllättynyt voitosta.

– Hevosen pitikin parantaa viime kilpailustaan, jota ennen sillä oli vähän taukoa. Ruuna vain venyy ja venyy. Sillä on kovasti voittoja Ruotsin V75-lähdöistä, mikä kertoo paljon hevosesta, Haapakangas huomautti.

– Luulen, että Mr Golden Quickin kehitys voisi jatkua vieläkin. Ruotsin kultadivisioonat ovat sille vähän kovia, mutta ehkä se voisi riittää niissäkin ensi vuonna sen jälkeen, kun sillä on ajettu näitä Suomen huippulähtöjä, Haapakangas pohti.

Mr Golden Quickia kuskannut Petteri Joki oli syystäkin iloinen 10 000 euron arvoisen voiton jälkeen.

– Ruunalla on kyllä juoksemisen ilot tallella. Se ei hiljentele maalinkaan kohdalla, vaan tykkää jatkaa takasuoralle asti. Sellainen on tosi hyvä ominaisuus hevosille, Joki kommentoi.

Raskolnikov tulitti

Ennen Kavioliiga-lähtöjä ravatuissa varsojen Oulu Express -kilpailuissa juhlivat Raskolnikov Frido ja Parvelan Retu.

Kolmevuotiaiden lämminveristen Express-kisa oli Markku Niemisen tallin näytöstä.

Valmentajan itsensä ajama Bobby Blue Frido väsähti vaativalla reissulla, mutta sen tallikaverit Raskolnikov Frido ja Sahara Peyote irtaantuivat lopussa omaan kamppailuunsa 19 000 euron arvoisesta voitosta.

Sahara Peyote näytti pötkivän loppukurvissa hurjalla spurtilla omille teilleen, mutta suoralla loikkarivaihteen päälle saanut Raskolnikov Frido ehti kuin ehtikin tavoittaa sen vähän ennen maalia.

Main Stage löi kaukana Niemisen varsojen takana Samurai Comeryn taistossa kolmossijasta.

Raviliigalaisten kannustamat Marschall Match ja Mercedes Match laukkasivat heti alussa itsensä pihalle.

Ravien toisen suurkilpailuvoittonsa ajaneella Raitalalla oli vain hyvää sanottavaa uudesta ajokistaan.

– Raskolnikov Frido on tosi hienon tuntuinen hevonen, jolla on hyvä jakso ja liiketekniikka. Sen nopeuskin voi kehittyä vielä yllättävästi, Raitala uskoi.

Ohjastaja kommentoi myös juoksun vaiheita.

– Olin matkalla tyytyväinen, sillä edessämme juoksi 2-3 hyvää hevosta, ja saimme vielä takasuoralla vetoapua Sahara Peyoytelta. Se tosin lähti viimeisessä kaarteessa niin vihaisesti alta pois, että tuntui siltä, että ehdimmekö enää voittoon.

– Otin kurvin varman päälle, ja kun vedin silmälaput Raskolnikov Frido silmille, se lähti vielä kirimään tosi hienosti, Raitala hehkutti.

Yksi ylitse muiden

Petri Laineen valmentama 4-vuotias Parvelan Retu on poikkeusyksilö, joka ei näytä saavan minkäänlaista vastusta ikätovereistaan.
Kaikki 12 kilpailuaan uran avausstartin jälkeen tyylipuhtaasti voittaneen suurlupauksen tappio ei ollut missään vaiheessa uhattuna 16 000 euron arvoisessa suomenhevosten koitoksessa.

Parvelan Retu haki Hannu Torvisen ajamana aikaisin piikkipaikan ja leikkasi maalilinjan vakuuttavalla tyylillä selvästi ennen muuta porukkaa. Vaikka rata oli liejuinen, nuoren hevosen olemuksessa ei näkynyt minkäänlaista väsymystä.

Suven Sametti pysyi parhaiten Parvelan Retun vauhdissa ja vahvisti asemaansa ikäluokan kakkoshevosena. Säihkeen Sähinä punnersi kalkkiviivoilla kolmanneksi.

– Parvelan Retu teki taas oikein hyvän suorituksen. Se oli tosi hyvän tuntuinen lämmityksessä ja matkalla. Tuntuu siltä, että se on mennyt viime kilpailun jälkeenkin paljon eteenpäin, Torvinen iloitsi seremonioissa

Parvelan Retu laukkasi lämmityksessä, mutta tosipaikassa harha-askeleista ei ollut tietoakaan, vaikka ori joutui väistelemään laukanneita kilpakumppaneitaan lähtösuoralla.

– Ori ei ole vielä valmis hevonen, mutta kilpailuissa se käyttäytyy kuin vanha tekijä. Voitto oli kyllä tosi helppo.

Koveri ei jätä kaveria

Ennen lauantain päälähtöjä ravatun kovatasoisen nousevien suomenhevosten lähdön suvereeni hallitsija oli voitokas Koveri. Terävänä kiihdytyksessä ollut Ahti Antti-Roikon ajokki juoksi lopussa vain sen verran kuin tarvitsi.

– Jos ori jää yksin, se ei tee töitä tosissaan. Siksi on vain parempi antaa kaverin olla Koverin rinnalla, eikä yrittää ajaa sillä muilta karkuun. Lähdöt ovat koventuneet, mutta hevonen on ollut nyt kahteen viime starttiinsa tosi hyvä, Antti-Roiko kehui Pasi Impolan suojattia.

Väkivahva Menoks jyräsi pitkällä kirillään kakkoseksi ohi Koverin taakse pussiin juuttuneen Lakurin.

Oikea Toto75-rivi, Oulu 7.9.

Toto75-1: 3 Koveri
Toto75-2: 13 Anni Sue
Toto75-3: 12 Orlando Knick
Toto75-4: 8 Parvelan Retu
Toto75-5: 2 Raskolnikov Frido
Toto75-6: 4 Josveis
Toto75-7: 9 Mr Golden Quick

Seitsemän oikein voitto-osuus 2828,62 euroa. Kuusi oikein 33,29 euroa ja viisi oikein 2,93 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt