Kavionkopse kiihtyy – ravihevosten oma liiga pyrkii jääkiekon ja formuloiden rinnalle

Julkaistu:

kavioliiga
Huippuhevoset keräävät sarjapisteitä ja entistä suurempia palkintoja.
– Sopii tulla yrittämään, sanoo valmentajatilaston ylivoimainen kärkimies Harri Koivunen uhmakkaasti.

Turkulaisvalmentaja on vertauskuvallisesti sapelit ojossa ruotsalaisia vastassa kotisatamassaan.

Humoristiseksi heittäytyvän Koivusen kommentti on vastaus sille, rynnitäänkö länsirajan takaa jatkossa tavoittelemaan lauantaina alkavan Kavioliigan superpalkintoja.

Suomalaiset ravi-ihmiset risteilevät hevosineen ahkerasti Ruotsin muhkeampien palkintojen perässä, mutta jatkossa laivan keula voi kääntyä myös länsinaapurissa Suomen kaviouria kohti.

Kavioliigassa huipputason lämminveriset ja kylmäveriset pääsevät tavallisilla osakilpailukierroksilla kisaamaan 10 000 euron ja Grand Prix -raveissa tuplasti suuremmasta 20 000 euron potista. GP:n pääpalkinto on jo vertailukelpoinen Ruotsinkin palkintotasoon.

Kavioliigan kausi kestää syyskuun alusta toukokuuhun, jolloin hevos- ja henkilöliigojen pisterohmut eli mestarit ovat selvillä.

– Kavioliigojen voittajat palkitaan keväällä lisäksi erillisillä vielä määritelmättömillä raha- tai esinepalkinnoilla, raviurheilun keskusjärjestön Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen sanoo.

– Koska kesällä on suurkilpailuja muutenkin lähes joka viikonloppu, sinä aikana on luontevaa olla järjestämättä Kavioliigaa.

Grand Prix’hin pääsee ilmoitetuista hevosista yhdeksän osakilpailuista eniten pisteitä kerännyttä hevosta. Yksi ravuri saa GP-paikan myös yleisöäänestyksen perusteella.

Tämän vuoden puolella ajettava Kavioliiga GP -kierros järjestetään marraskuun puolivälissä samaan aikaan kahdella paikkakunnalla Superlauantai-ravien yhteydessä.

Mäkisen mukaan tilanne muuttuu ensi vuonna. Silloin GP:t kuuluvat aina yksien ravien ohjelmistoon, koska valmentajat kokevat kalustonsa lähettämisen samana päivänä eri puolelle maata haasteelliseksi.

Ravit tunnetuksi

Toimitusjohtaja korostaa, että Kavioliigan syntymiselle oli kaksi tärkeää pointtia.

– Ensimmäinen on tuoda raveihin jääkiekosta, jalkapallosta ja formuloista tuttu sarja-ajattelu, joka on meillä kokonaan puuttunut. Merkittävien yhteistyökumppanien saaminen mukaan tällaiseen pitkään sarjaan on varmasti helpompaa kuin joihinkin yksittäisiin raveihin. Meillä on jo joitakin sellaisia, ja töitä kumppanien hankkimiseksi jatketaan koko ajan.

– Toiseksi sarjasysteemin ja medianäkyvyyden avulla suuri yleisön voi kiinnostua raviurheilusta entistä herkemmin. Toiveissa on saada lajimme pariin porukkaa, joka alkaa seurata raveja jatkossa laajemminkin. Hevoset ovat ehdottomasti Kavioliigan pääjuttu, vaikka myös ihmiset kilpailevat eri liigoissa.


Kun Hippos esitteli Kavioliiga-ideansa viime syksynä, yhdistyksellä oli heti kunnianhimoinen tavoite.

– Pitkän ajan tähtäin on, että ravit nousevat jääkiekko- ja jalkapalloliigojen kanssa tunnettavuudessa samalle tasolle, tuolloinen Hippoksen kehityspäällikkö Suvi Louhelainen sanoi viime lokakuussa.

– Ravit koetaan ja ne näyttäytyvät uusille ihmisille vaikeana lajina. Raveja vähemmän tuntevien on vaikea hahmottaa, mikä niiden sisällä on todellista huippu-urheilua. Kavioliiga varmasti helpottaa ravien seuraamista, hän jatkoi.

Viiltävin terä

Entäs ne Koivusen tallin syömähampaat Kavioliigaan, ettei Turussa olla pelkästään uhon varassa? Yksi seurattava nimi nousee muita aikaisemmin esiin.

– Sobel Conway tuntuu äkkiseltään olevan meidän hevosistamme viiltävin terä, Koivunen uskoo.

Vasta kevään jälkeen Ruotsista hankittu ruuna on aloittanut ilmiömäisesti uudessa kotimaassaan. Viime kilpailussaan se sivusi jopa superravurien Brad de Veluwen ja Ranch Kellyn absoluuttista SE-aikaa 09,7a.

Sobel Conway on heti ensimmäisellä kerralla Oulussa tavoittelemassa Kavioliigan pisteitä. Useita huippuravureita treenaava Koivunen suhtautuu uudistukseen ennakkoluulottomasti.

Kärkivalmentajan mielestä silloin on taottava kun rauta on kuumaa.

– Lähdetään vaan ajamaan Kavioliigaa. Silloin on ajettava, kun hevonen on kunnossa, valmentaja kehottaa.

– Nykyään huippuhevosillakin on helpompi päästellä kilpaa talvisin, ja nyt vielä entistä suuremmat palkinnot ovat houkuttimena. Hevosten ja ihmisten ei ole juuri varaa pitää lomaa tässä lajissa. Siinäkin mielessä yleisön seuraama sarjasysteemi voisi toimia myös raveissa.

Koivunen huomauttaa, ettei pitkä kilpasarja ole kokonaan vieras raviurheilussa.

– Euroopassa ja USA:ssa on esimerkiksi omat Grand Circuit -sarjat. Jotain tällaista sarjaa on täällä vähän kaivattukin.

Jethron ja Iivon hevonen mukana

Myös julkkisten ravureita kilpailee Kavioliigassa.

Jethro Rostedtin ja Iivo Niskasen omistama Cameron Evo kuuluu Suomen kovimpiin lämminverisiin, ja Koivunen uskoo, että Sobel Conwayn tallikaveri nähdään syksyn aikana uudessa kilpasarjassa.

Maajoukkuehiihtäjien nuori lupaus Bismarck Comery sen sijaan tuskin ehtii vielä nyt alkavaan Kavioliigaan, mutta seuraavalla kaudella voi olla jo eri juttu. Nelivuotias hevonen on kehittynyt ripeää tahtia alasarjoissa.

– Bismarck Comery on kuin omistajansa, eli talvella parhaimmillaan. Vielä se ei pääse mukaan Kavioliigaan, mutta ehkä jo seuraavana talvena, Koivunen pohtii.

IS seuraa Kavioliigaa printissä jokaisena kilpailuviikonloppuna. Liiga on esillä IS Raveissa myös verkossa.

Kavioliigan säännöt

Kavioliiga-sarja rakentuu osakilpailuista ja kolmesta Kavioliiga Grand Prix’sta kylmäverisille ja lämminverisille hevosille.

Suomen Hippos ja vuosittain erikseen määritellyt raviradat järjestävät Kavioliiga-sarjaan sisältyvät osakilpailut ja Grand Prix -tapahtumat.

Jokaisen Kavioliiga GP:hen hevoset karsitaan kuudessa osakilpailussa.

Hevosten karsinta osakilpailuissa suoritetaan ravien vakiosarjoissa käytettävän karsintapistejärjestelmän mukaisesti.

Hevoset saavat osakilpailuista pisteitä sijoituksensa mukaan seuraavasti: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1.

Kavioliiga GP:hen pääsee ilmoitetuista hevosista yhdeksän osakilpailuista eniten pisteitä kerännyttä hevosta ja yksi hevonen yleisöäänestyksen perusteella, mikäli ilmoitettuja hevosia on vähintään 11.

GP:n ratajärjestys määräytyy niin, että ilmoitetuista hevosista kolme osakilpailuista eniten pisteitä kerännyttä hevosta saa valita lähtöratansa, muiden hevosten lähtöradat arvotaan.

Kavioliiga-mestaruuden voittaa kylmäverinen ja lämminverinen, joka on kerännyt eniten pisteitä osakilpailuista ja GP:stä. Mestarit palkitaan vuosittain määritetyllä raha- tai tavarapalkinnolla.

Kahdesta ensimmäisestä Kavioliiga GP:stä hevonen saa kaksinkertaiset pisteet ja kolmannesta kolminkertaiset pisteet.

Syksyn kilpailuohjelma

Ensimmäinen Kavioliigan kausi alkaa 7.9. Oulussa. Mestarit ovat selvillä keväällä 2020.

Kutakin lämminveristen ja kylmäveristen Kavioliiga Grand Prix’ta edeltää kuusi osakilpailua, joiden perusteella GP-lähdöissä juoksee 10 hevosta.

7.9. Oulu, lämminveriset ja kylmäveriset

14.9. Turku, lämminveriset ja kylmäveriset

21.9. Forssa, lämminveriset

28.9. Lappeenranta, kylmäveriset

12.10. Helsinki, lämminveriset ja kylmäveriset

19.10. Seinäjoki, kylmäveriset

26.10. Lahti, lämminveriset

9.11. Kouvola, lämminveriset ja kylmäveriset

16.11. Helsinki, lämminveristen GP

16.11. Seinäjoki, kylmäveristen GP

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt