Ovatko ruunat ottaneet vallan oreista? – ei vieläkään täyttä pistepottia oreille

Elan jatkoi Mika Mäkelän huimaa menestyskulkua

Hienoilla askelilla liikkuva Elan kurkotti jälleen parhaaksi.

16.3. 0:51

Vermon keskiviikkoraveissa ajettiin vuoden neljäs oriille ja ruunille avoin Kohti Kuninkuusraveja-lähtö (KK23).

Niistä kymmenen eniten pisteitä keränneet oriit saavat paikan elokuun ensimmäisenä viikonloppuna ajettaviin Kouvolan kuninkuusraveihin.

Kuninkuuskilpailuun ruunat eivät sääntöjen vuoksi pääse. Ensimmäisiä pistelähtöjä ne ovat kuitenkin hallinneet suvereenisti. Esimerkiksi viime lauantain Joensuun isossa suurkilpailussa Karjalainen-ajossa sukukalleutensa menettäneet ottivat neloisvoiton Morisonin johdolla.

Ja myös Vermossa seremoniakehässä nähtiin ruuna, aivan kuten kolmessa aiemmassa KK23-lähdössä.

Enintään 150 000 euroa tienanneille rajatussa koitoksessa talven iso menestysnimi Elan ei välittänyt aiempaa kovemmasta vastuksesta, vaan otti keulajuoksun päätteeksi tyylikkään voiton.

Myös toiseksi tullut Karlo on ruuna. Kolmanneksi sijoittunut ori Moe Tjalve ei pääse Norjassa syntyneenä tupsujalkana kuninkuusraveihin. Neljänneksi johtavan rinnalta tsempannut M.A. Piste on tamma. Suomenhevosorista paras oli viidenneksi sijoittunut Hevillä.

Elanin hovikuski Antti Teivaisen ollessa ajokiellossa ruunaa ajoi pitkästä aikaa Ari Moilanen. Valjakon yhteinen edellinen startti oli viime elokuulta.

–Hevonen on kehittynyt ihan huimasti. Tämä liikkuu vähän kuin lämminveriset, Moilanen kehui.

Vasta 7-vuotias Elan on voittanut viimeisestä kymmenestä startista yhdeksän kertaa. Vaikka kuninkuusraveihin se ei pääsekään, niin ruunille järjestetään myös omat kinkerit, Ylivieskan ruunakunkkarit elokuun lopussa.

Elanin valmentaja Mika Mäkelän tallin hevoset ovat kilpailleet jo monta kuukautta hurjassa vireessä. Viimeisestä 60 startista on tullut ällistyttävät 30 voittoa.

Lue lisää: Vihtiläinen Mika sai päät kääntävän aarteen sattuman kaupalla – ensimmäinen ostaja pelästyi onnetonta neuvoa

Vaikka ruunat ovat juhlineet talven ja alkukevään profiililähdöissä, niin asia tulee todennäköisesti hyvin nopeasti muuttumaan. Forssan kuninkuusraveissa ikimuistettavan kaksinkampailun järjestäneet Evartti ja Parvelan Retu ovat palailemassa kaviourille, ja silloin ruunahevosille tulee olemaan edessä hikiset ajat.

Lämminveristen ykkössarja oli poikkeuksellinen hienotasoinen, sillä yhteen iskivät helmikuun lopussa Kultadivisoona-finaalin kärkitrion muodostaneen Payet, Hierro Boko ja Knows Best.

Parhaimmaksi osoittaui Hierro Boko, joka kurotti jälleen kerran ohi keulassa juosseen Knows Bestin. Payetilla oli vaisumpi päivä ja se joutui tyytymään kuudenteen sijaan.

– Kyllä se lähti taas siihen malliin ryntäämään loppusuoran alussa, kun laput vetäisin, että hyvät oli mietteet, Hierro Bokon ohjastaja Jarmo Saarela sanoi.

Hannu Korven valmennettava on juossut pelkästään tänä vuonna jo yli 80 000 euron tienestit.

Ohjastaliigan hallitseva champion Santtu Raitala narutteli kaksi voittoa Toto65-kohteista.

Saksasta tullut Rosima jatkoi Suomen tappiotonta uraansa marssien johtavan rinnalta eleettömästi ykköseksi.

– Tamma oli koko matkan voimakkaan tuntuinen, ja voitti oikein tosi hallitusti, Raitala kehui.

Markku Niemisen valmennettava jahtaa neljättä peräkkäistä voittoaan jo ensi maanantaina Mikkelistä.

Raitalan toinen voittoajokki 65-kohteissa oli Sands Gangster, joka aloitti kautensa todella lupaavasti. 4-vuotias kiri parijonosta oikein jykevällä tyylillä ykköseksi.

– Hevonen oli sen tuntuinen, että vielä jäi ruutia jäljelle. Varmasti se menee vielä startin myötä tästä eteenpäinkin, Raitala sanoi.

Kilpailuja myöhästettiin puolitoista tuntia haasteellisten kelien takia. Päätös tehtiin jo hyvissä ajoin aamulla. Kuten kaikki Juha Keskimaunun sosiaalista mediaa seuranneet ovat varmasti olleet hyvin kartalla, Vermossa on ollut erittäin vaikea talvi ratamestarille.

– Varmistettiin, että rata on turvallinen kaikille ja päästään ajamaan kisat mahdollisimman hyvissä olosuhteissa, Keskimaunu sanoi.

Ainakin asian tiimoilta haastatellut ohjastajat olivat tyytyväisiä ratkaisuun, vaikka ilta venyikin pitkälle. Rata oli olosuhteisiin nähden hyvä.

Oikea T65-rivi

T65-1: 5 Elan

T65-2: 2 Father's Hope

T65-3: 6 Rosima

T65-4: 3 Sands Gangster

T65-5: 3 Eventful Swamp

T65-6: 7 Hierro Boko

Kuusi oikein -tuloksille: 17,28 euroa

Viisi oikein: ei voitto-osuutta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?