Veikkauksen voitonjako meni täysin sekaisin – syynä Arin voitto koomisessa kisassa

Muita ei näkynyt mailla halmeilla, kun Ari Kotikulma körötteli maaliin.

Riksun Urho ja Ari Kotikulma olivat vailla vastusta loppusuoralla.

13.3. 14:22

Jokimaalla sunnuntaina ravattu aloittelevien suomenhevosten lähtö oli hyvin koominen. Sen jälkipyykkiä selvitettiin vielä seuraavana päivänä.

Lähtölistalla oli kuuden valjakon nimi. Kun kahden kierroksen 2 140 metriä pitkä juoksu oli takana, maaliin saapui vain yksi kilpailija.

Kilpailu kutistui jo ennen starttihetkeä kahden poisjäännin myötä neljän hevosen mittelöksi. Koska näistä kolme oli vikurimaisella tuulella ja hylättiin liioista laukoista, taipaleen selvitti kunnialla ainoastaan yksi osallistuja.

Ravikilpailussa saa laukata korkeintaan kahdesti.

Laukan pituus voi olla matkalla enintään 100 metriä ja lähtösuoralla 150 metriä. Viimeisen 100 metrin aikana hevonen ei saa sen sijaan ottaa yhtään harha-askelta.

Kahdeksansadan euron arvoista voittoa tuuletti Riksun Urhon ohjastaja Ari Kotikulma kättään maalilinjalla kohottamalla.

Kuusi kertaa aikaisemmin kilpaillut ruuna ei ollut yltänyt kertaakaan kolmen parhaan joukkoon eli totosijalle.

Muille sijoille jaettavaksi tarkoitettu 800 euron palkintopotti jäi kummajaislähdössä maksamatta ja säästyi raviradan myöhäisempiin palkintoihin.

Ari Kotikulma otti yleisönsä maalissa.

Jokimaan toimistosta kerrottiin, että Riksun Urho ja Kotikulma saivat maalissa raikuvat aplodit.

Perheille suunnattuja oheisohjelmapitoisia ilmaisraveja oli saapunut seuraamaan 2 100 ihmistä. Radan normaaleissa arkiraveissa käy vain muutamia satoja katsojia.

Kotikulma kertoi oivaltaneensa viimeisellä takasuoralla, että voitto on kotona.

– Kuulin selostuksesta jo alkumatkalla, että kaksi vastustajaamme hylättiin. Kun kolmas kaveri otti kolmannen hyppynsä takasuoralla, tuumasin, että tämä on selvää pässinlihaa, Kotikulma sanoo.

Ohjastitko loppumatkan kieli keskellä suuta?

– Todellakin! Ajoin vain varman päälle ja annoin hevosen rullata mitenkään patistelematta omaa vauhtiaan maaliin. Sille jäi korvatkin kiinni.

Ohjastaja koki olevansa juoksun jälkeen kuin suuremmankin kilpailun sankari.

– Lähtö oli niin koominen, että se sytytti ihmiset. He innostuivat lisää, kun selostaja vielä kommentoi loppusuoralla, että Kotikulma voi ottaa yleisönsä.

Voittaja kertoo, että hän sai hurjasti onnitteluita tallialueella ja myös puhelimella.

Moilasen Arikin huikkasi radalla vastaan tullessaan, kun ajoin voittajaesittelystä varikkoa kohti, että onneksi olkoon ylivoimaisesta voitosta. Tämä saattaakin jäädä ylivoimaisimmaksi ravivoitoksi pitkäksi ajaksi, Kotikulma arvelee hymyssä suin.

Moilanen on Suomen kolmanneksi ansioitunein raviammattilainen 7 611 voitollaan. Harrastusmielessä omilla hevosillaan kilpailevalla 64-vuotiaalla Kotikulmalla on 35 voittoa.

Kotikulma ei usko, että sunnuntain voitto jää 5-vuotiaan Riksun Urhon viimeiseksi.

– On vähän vaikea sanoa, milloin ruuna voisi voittaa seuraavaksi. Se on kyllä vasta vähän startannut hevonen, jonka luulisi kehittyvän. Tokkopa se yhtä helppoja voittoja kuitenkaan enää juoksee, hyväntuulinen Kotikulma epäilee.

Vaikka voiton arvo ei ollut 800 euroa suurempi, se tuskin unohtuu koskaan Ari Kotikulmalta.

Raviurheilun kävelevä tietosanakirja ja Jokimaalla sunnuntaina selostajana ollut Lauri Hyvönen kirjoitti ravien jälkeen Twitterissä, että vastaava lähtö oli nähty edellisen kerran vuonna 2003.

Silloin Jyväskylän ravien suomenhevosten ”nollasarjan” viidestä osallistujasta neljä hylättiin laukkojen vuoksi.

Jokimaan erikoinen lähtö yllätti täysin myös pelijärjestäjä Veikkauksen.

Yhtiö ei ollut varautunut sellaiseen, eikä oikeaa voitonjakoa saatu selvitettyä sunnuntain aikana. Veikkaus mitätöi ensin sija- ja kaksaripelin ja palautti niihin pelatut panokset pelaajille.

Myöhemmin illan aikana Veikkauksen totosivustolle ilmestyi seuraava tiedote: Jokimaan lähdössä 1 yksi hevonen teki hyväksytyn juoksun. Lähdön 1 voitonmaksu tarkistetaan.

Kun sääntökirjat oli saatu tutkittua, Veikkaukselta ilmestyi maanantaina alla oleva seikkaperäinen selvitys voitonjaosta.

Jokimaan sunnuntain 12.3. ravien lähdössä 1 ainoastaan yksi hevonen teki hyväksytyn juoksun ja siten voitti lähdön. Erikoisesta poikkeustapauksesta johtuen ainoastaan voittaja-pelin voitot on maksettu pelaajille.

Kaksari- ja sija-pelin ja panokset lähdöstä on sen sijaan palautettu. Totopelisääntöjen mukaan kaksarin voittoon oikeuttavat pelit, jotka on pelattu voittaneen hevosen kautta. Sija-pelin voittoihin oikeuttavat lähdön voittaneeseen hevoseen pelatut sija-pelit. Veikkaus laskee kaksari ja sija-pelin kertoimet uudestaan ja maksaa voitot pelaajille.

Kaksarissa voittaa pelillä, jossa on mukana 6 Riksun Urhon kautta pelattuja yhdistelmiä.

Sija-pelissä voittaa, mikäli on pelannut 6 Riksun Urhon sijoittuvaksi (kahden parhaan joukkoon).

Veikkaus korjaa lähdön voitonmaksun sija- ja kaksari-pelin osalta. Veikkaus.fi:ssä pelanneille voitonmaksu korjataan automaattisesti.

Myyntipaikoissa pelanneita voittajia pyydetään ottamaan yhteys asiakaspalveluun voitonmaksua varten.

Kovin suuria rahoja ei Lahden tynkälähdössä liikkunut. Siihen pelattiin kaksaria 1 582 euroa ja sijaa 315 euroa. Hevosrikkaammissa lähdöissä pelaajien panostukset olivat moninkertaisesti suurempia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?