Ari Potterin salaisuus selvisi – ”Mennään nyt startti kerrallaan”

Jani Suonperällä on uusi huippulupaava voittokone tallissaan.

Jani Suonperän valmennettavat ovat tottuneet voittamaan. Arkistokuva on Landen Paukun Derby-voiton tunnelmista.

11.3. 17:16

Jani Suonperän valmennukseen viime vuoden lopulla muuttanut Ari Potter oli kavioliigaravien seuratuin hevonen Joensuussa lauantaina. Se ei pettänyt kannattajiaan ja on lauantain jälkeen voittanut uransa 13 kilpailusta 12.

Ruuna tarkkaili tilannetta kärkikaksikon tuntumassa matkalla ja leiskautti kärkeen loppukaarteessa. Kaikkea ei tarvinnut laittaa peliin, vaikka voitto oli täysin ylivoimainen ja näyttävästi askeltava tupsujalka pinkoi loppua talviradalle huimasti 23,5-vauhdilla.

Suonperä hankki Ari Potterin ruotsalaisesta nettihuutokaupasta 60 000 kruunulla eli reilulla 5 000 eurolla marraskuussa. Ohjastaja-valmentaja ei ollut innokas kertomaan hevosestaan vihjenikkareille viikolla, mutta taitavimmat kaivajat löysivät internetin syövereistä tietoa ruunan huimista otteista harjoitusraveissa.

– Kun hevonen tuli talliin, seuraavana päivänä ruvettiin treenaamaan. Ei siinä sen kummempaa. Mennään nyt startti kerrallaan ja opiskellaan vähän hevosta, Suonperä sanoi voittajahaastattelussa.

Hän kertoi myös, että Ari Potter kärsi viime vuonna vammasta vasemman takajalan hankositeessä. Tällä hetkellä terveystilanne on kontrollissa.

– Tuntui, että hevoselle jäi aika paljon varaa tänään. Tästä on tosi mukava jatkaa, jos hevosella vain terveyttä piisaa.

4 000 euron arvoisen voiton jälkeen Ari Potterin voittosumma lähentelee 30 000 euron rajaa. Lauantain suorituksen perusteella hevonen kilpailee vielä aivan väärissä sarjoissa kykyihinsä nähden.

Kaustisella valmentavalla Suonperällä on tallissaan toinenkin erikoisen voitokas kylmäverinen, suomenhevosori Landen Paukku. Sen saldo on 17 ykköstilaa 23 kilpailusta lauantain kultadivisioonalähdön jälkeen. Joensuusta tuli viitostila, kun kärkipaikalla juossut ennakkosuosikki ei pystynyt vetämään kisaa maaliin saakka.

Vahvin oli Morison, joka nitisti jyräsi Landen Paukun tämän kupeelta ja vastasi lopussa Koskelan Akselin loppuvetoon. Voitosta palkittiin peräti 12 000 eurolla.

Siru Juutisen valmentamaa Morisonia ohjasti Juha Utala. Kuskin mukaan selkäreissukin olisi kelvannut, mutta alkumatka luontui niin, että ainoa vaihtoehto oli ajaa kärjen rinnalle.

– Ajeltiin rauhassa ja kiristeltiin tempoa viimeisellä ringillä. Loppukurvissa näytti että keulahevosesta saadaan ote, mutta aina sitä tuppaa lopussa muitakin yrittäjiä ehtimään ensimmäisenä tikulle, Utala sanoi.

Hollolalainen tuuletti voittoa makeasti ja oli silmin nähden tyytyväinen onnistuneeseen Joensuun-reissuun.

– Ruuna on juossut niin hienoon kuntoon ja tekee niin rehtiä jälkeä, että on tosi siistiä, kun se vielä voittaa kovan työn palkinnoksi, Utala hehkutti.

Lämminveristen hopeadivisioonassa ulkoradan lähtöpaikka oli vain pieni hidaste Exclusive Matterille. Jarno Kauhasen tallin tähti ei ole vieläkään hävinnyt Suomessa ja voittoputki on nyt viiden naulan mittainen.

Ruuna haki kärkipaikan alkumatkan aikana. Suursuosikkia kunnioitettiin ja ohjastaja Tommi Kylliäinen sai rauhoittaa matkavauhdin mieleisekseen. Credit To Love haastoi hienosti ja tuli lähelle, mutta Exclusive Matter piti pintansa.

Voitosta huolimatta hevonen ei varsinaisesti säkenöinyt tällä kertaa.

– Kaikki oli pelissä tänään. Hevosen hyvä kilpailupää auttoi lopussa, ruuna lähti itse vastaamaan Credit To Lovelle, ohjastaja Kylliäinen sanoi.

Kylliäinen uskoi, että Exclusive Matter petraa otteitaan hiekkapintaisilla kesäradoilla.

Pronssidivisioonassa Isto Kuisman tallin Delightful Moment palasi voittajaksi kahden viikon takaisen finaalilähdön epäonnistumisen jälkeen.

Tuulennopea ruuna pääsi käyttämään vahvuuksiaan 1640 metrin pikamatkalla. Se pyssytti kyselemättä keulaan ja hallitsi kisaa maaliin saakka. Capo kiri hyvin takaa, mutta ehti vain voittajan tuntumaan.

9-vuotias Delightful Moment on ohjastaja Jukka Torvisen mukaan monipuolistunut kilpailijana ja löytänyt tasaisuutta otteisiinsa vanhoilla päivillään.

Lämminveristen matalassa sarjassa Crossfire Happens kiersi hänniltä kaikki vastustajansa räväkällä kirillä. Tero Lahtinen ohjasti Armas Palmroosin valmentamaa ruunaa.

– Erittäin hyvä esitys. Takaa oli kiertämistä, mutta hevonen kesti sen hienosti, ohjastaja kiitteli.

Vähintään yhtä lennokkaan voitokkaan loppuvedon esitti tammadivisioonan voittaja Edgeuptotop. Miika Tenhusen valmennettavan kannusti huimaan kiriin ohjastaja Heikki Mikkonen.

– Pateja jäi tallelle niin, että hevonen painoi menemään vielä maalin jälkeenkin 500 metriä takasuoralle asti. Se jätti tänään niin hyvän kuvan itsestään, että siinä on kilpatammaa vielä pitkäksi aikaa, Mikkonen kertoi.

Valmentaja Tenhunen puolestaan sanoi, että odottaa Edgeuptotopista avointen sarjojen tammaa. Tällä hetkellä voittosummaa on kasassa reilut 40 000 euroa.

Vakuuttavien kirivoittojen sarja jatkui haastajadivisioonassa. Juha-Pekka Ahosen Mr Reddingtonilla ei ollut vaikeuksia kiriä kovavauhtisen juoksun voittoon ulkoratoja pitkin.

Valjakko sai nauttia ennakkosuosikki Downshifterin vetoavusta kirissä.

– Loppukaarteessa oli hyvä fiilis, kun hevosella oli vielä mukavasti voimia jäljellä. Ruuna oli tänään normaalia laiskempi, kun alla oli kolmen viikon starttiväli, voittajahevosta myös valmentava Ahonen sanoi.

Oikea T75-rivi

T75-1: 12 Crossfire Happens

T75-2: 6 Delightful Moment

T75-3: 6 Ari Potter

T75-4: 12 Edgeuptotop

T75-5: 10 Mr Reddington

T75-6: 8 Exclusive Matter

T75-7: 11 Morison

Seitsemän oikein tuloksille: 3290,10 euroa

Kuusi oikein: 15,05 e

Viisi oikein: ei voitto-osuutta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?