Ranskalaisvieras ottaa tuntumaa vapaa-aikanaan turisteja kyyditsevään lappilaishevoseen

Yannick-Alain Briand hyppää Pikku-Rytin rattaille.

Tim Tetrick ja Pikku-Ryti valloittivat Rovaniemen joulukuussa 2019.

3.3. 13:58

Arctic Horse Race järjestetään neljättä vuotta putkeen tulevana lauantaina Rovaniemen raviradalla. Leikkimieliseen kahden osakilpailun Arctic Challenge -kuskikisaan saapuu ohjastajia ja valmentajia alan huipulta.

Kärkiohjastajista on paikalla Jorma Kontio sekä ruotsalainen Örjan Kihlström. Jälkimmäisen maanmies Daniel Redén on yksi maailman parhaista valmentajista. Rovaniemelle saapuu myös ranskalainen Yannick-Alain Briand sekä irlantinainen Sean Kane.

Kauempaa saapuvat vieraat ajavat päivittäin lämminverisillä, mutta he pääsevät harvoin ohjastamaan suomenhevosta, jos koskaan. Pikku-Ryti oli voitokas kolme vuotta sitten, kun yhdysvaltalainen Tim Tetrick ohjasti suomenhevosen ensimmäisenä maaliin. Tällä kertaa samaa yrittää Briand.

Pikku-Rytin valmentaja Jouko Kangas näkee, että hänen suojattinsa sopii untuvikolle mainiosti.

– Ajettavuudeltaan Pikku-Ryti on parhaasta päästä, kuin hyvät lämminveriset. En usko, että kuskilla tulee mitään ongelmia sen suhteen. Ajelee selissä menemään kuin normaalilla hevosella ja kääntää lopussa kiriin, Kangas näkee.

Tim Tetrickin tyylinäyte Pikku-Rytin rattailla.

Yksi ohje Briandille saattaa kuitenkin lähteä, sillä vähemmän on enemmän Pikku-Rytin kohdalla. Ruuna pystyy tekemään omaa juoksuaan, mutta ylimääräisistä piiskan käskyistä ei ruunan kohdalla ole samanlaista vaikutusta kuin monella muulla hevosella. Rehti työmies tekee aina parhaansa.

Kangas on vaikuttunut ranskalaisvieraan innokkuudesta.

– Ranskan poika tulee perjantaina tallille katsomaan hevosta, kun toiset menevät Ylläkselle kelkkailemaan. Hän menee sitten Kontion kanssa pikkubussilla perästä.

Tetrick voitti Pikku-Rytillä lähdön heti startissa vuonna 2019, kun hän sai ajokkinsa vauhdilla matkaan ja pääsi piilottamaan ruunan keulahevosen kantaan. Sieltä se hyökkäsi voittoisaan iskuun maalisuoralla.

73-vuotiaanakin 12 000 askelta päivässä tallilla ahertavan kittiläläisvalmentajan mukaan Pikku-Ryti on samalla mallilla kuin aiemminkin vaikka jäikin viimeksi kuudenneksi.

– Viimeksi hevonen oli yhtä hyvä kuin aiemminkin, vaikka sijoitus huonompi olikin. Alussa jäätiin kaverin selässä hännille. Pärttyl ja Hissun Turbo olivat etuvoltista taistossa voitosta, ja me tulimme suljetulta lähtöpaikalta kuudentena maaliin.

Kangas uskoo Pikku-Rytin menevän tuloksen 26,5:n tuntumaan, mitä se on takonut tähänkin asti.

– Tämä on tasokas lähtö ja enemmän minua huolettaa etupuolelta starttaavat kuin takamatkalta tulevat. 40 metrin pakki Profiiliin ja 20 metriä Virin Urhoon nähden on paljon. Herra Heinämies saatiin viimeksi (Oulussa 17.12.) pidettyä takana.

– Sijoille 4-6 on mahdollista yltää. Voittoon on vaikea uskoa ja totosijakin olisi pieni yllätys.

Jorma Kontio, Pikku-Ryti ja Tim Tetrick.

Kankaan mukaan Pikku-Ryti on viime kuukausina startannut noin kuukauden välein, kun sopivia sarjoja ei enempää ole järkevän välimatkan puitteissa ollut tarjolla.

Starttien välillä Pikku-Ryti kyyditsee turisteja sydäntalvella, jolloin sesonki on kuumimmillaan.

– Pikku-Rytille kävisi parhaiten, jos sen kanssa pääsisi ajamaan kolmen viikon välein. Silloin startit pitäisivät hevosen kunnossa ja kisojen välillä sitä pystyttäisiin hoitamaan.

Varustemuutoksia ei ole luvassa.

– Pikku-Ryti menee samanlaisella varustuksella kuin tähänkin asti, ellei Briand ehdota muutosta. Tetrickillä oli vuonna 2019 omat jenkkikärryt mukana, jotka laitettiin Pikku-Rytin perään. Tällä kertaa on normaalit kärryt perässä.

Arctic Horse Race järjestetään neljättä kertaa Rovaniemen raviradalla. Ensimmäisen kerran Arctic Horse Race -kisat ajettiin joulukuussa 2019.

Raviurheilun monitaituri Tappi Hoikka ideoi Arctic Horse Race -tapahtuman kylkeen leikkimielisen Arctic Challenge -ohjastajakisan.

Radalla oteltavan kisan lisäksi vieraat pääsevät mm. poroajelulle ja moottorikelkkaretkelle.

Tekstiä muutettu 6.3.2023 klo 21:06: Rovaniemen ravirata on järjestänyt Arctic Horse Racen kolmesti vuosina 2019-2021. Tappi Hoikka on toiminut promoottorin roolissa ja ideoinut Arctic Challenge -ohjastajakisan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?