Kultadivarin finaalissa juhli iso yllättäjä – ”Samanlainen työmies kuin minä”

Payet selätti ennakkosuosikit Tampereella.

Juha Utalan Payet loisti kultadivisioonassa Teivon raviradalla lauantaina.

25.2. 17:30

Kultadivisioonan finaalin piti olla kahden kauppa Kavioliigan divisioonafinaaleissa lauantaina, mutta kisasta tulikin klassinen kolmannen korvapuusti.

Joukkoa johtaneen Knows Bestin rinnalla jyrännyt Hierro Boko painui kärkeen loppusuoralla. Yllättäjä Payet’n tykkikiriin kumpikaan suurista ennakkosuosikeista ei pystynyt vastaamaan.

Payet tienasi voitosta 10 000 euroa. Hierro Boko oli hyvä kakkonen ja Knows Best jätettiin kolmanneksi.

Vedonlyöjät eivät uskoneet valjakkoon, mutta Payet'n ohjastaja-valmentaja Juha Utala paljasti voittajahaastattelussa, että lähti kisaan optimistisella mielellä. Hevosen vireeseen löytyi luottoa.

– Meillä on ollut tosi huonoja lähtöpaikkoja ja juoksunkulut eivät ole natsanneet. Tähän kisaan piti vähän satsatakin.

Toiveet alkoivat nousta entisestään, kun kärkikaksikko piti vauhtia matkalla. Utala kertoi huomanneensa maalisuoran alussa, että Payet ehtii kaukaa takaa ykköseksi asti ulkoratoja pitkin.

– Jos yksi vastustaja olisi vetänyt paremmin edessä matkalla, olisi voitu voittaa jopa helposti. Suoran alussa vetäisin hevoselta laput silmille ja pallot korvista, ja siitä tuli ihan uutta syttyä.

– Payet on samanlainen työmies kuin minä. Pitää vähän potkia persuksille, että alkaa tapahtua, hollolalainen veisteli.

Tammadivisioonan finaaliin starttasi myös selkeä suosikkikaksikko. Duon toinen osapuoli lunasti kovat odotukset. Santtu Raitalan ohjastama Endless Story haki voimalla keulat 20 metrin takamatkasta huolimatta ja piti helposti pintansa maaliin saakka.

Voittajaa seurannut Sofie Halm piti myös ennakkosuosikki EL Indeedin takanaan loppusuoralla.

Endless Storya valmentaa Pirjo Miettunen. Huipputamma on voittanut nyt 16 kertaa uransa 35 kilpailusta. Jatkuvasti kehittyneessä 6-vuotiaassa hevosessa on ainesta avointen lähtöjen kestomenestyjäksi.

– Viimeinen kurvi mentiin oikein reipasta ja päästiin kovia takahevosia karkuun. Maalisuoran alussa tunsin hevosen tulevan niin hyvällä rytmillä, että sen sai antaa vain rullailla sisään, Santtu Raitala kommentoi.

Santtu Raitala tuuletti Endless Storyn rattailla.

Pronssidivisioonan finaalissa nähtiin myös kahden rajun ennakkosuosikin vääntö. Claude P.Hill johti joukkoa ja Mandela Zon hiillosti rinnalla.

Kaksikko pinkoi rinta rinnan maaliin saakka, mutta Claude P.Hillin ohi ei ollut asiaa.

Ari Moilanen ohjasti Antti Ala-Rantalan valmentamaa ruunaa, jolle T75-voitto oli jo kauden neljäs.

– Claude P.Hill on lunki kaveri, josta ei aina tiedä onko voimia tallella vai eikö ole, mutta kyllä se vain kaulanmitan eron piti aika helposti maaliin saakka, Moilanen kuvaili.

Lämminveristen haastajadivisioonan voittaja Kiikku’s Trooper leiskautti päivän komeimman loppuvedon. Ruuna sai hankalan juoksun takajoukoissa, mutta kuroi lisämetrit kiinni kirimällä lennokkaasti viidettä rataa pitkin jo viimeisellä takasuoralla.

Lähdön parhaasta hevosesta ei jäänyt epäilystä. Kiikku’s Trooper esiintyi niin loisteliaasti, että olisi pärjännyt sarjaa tai kahta ylempänäkin lauantaina.

Hannu Torvinen ohjasti Christa Packalénin valmennettavaa, joka tienasi kaikkien muiden finaalivoittajien tavoin ykköstilasta kymppitonnin.

– Finaaliravit, niin monta rataa oli käytössä. Oli pakko tehdä ratkaisu jo takasuoralla ja yrittää lähteä kovalla spurtilla eteenpäin. Saatiin hyvä vauhti päälle ja loppusuoralla ruuna lähti erkanemaan muista, Torvinen sanoi.

– Vahva suoritus hevoselta viimeisen takasuoran spurtin jälkeen, että pystyi spurttaamaan vielä lopussakin.

Kiikku’s Trooperin kirikyky teki vaikutuksen.

Kylmäveristen pronssi- vastaan hopeadivisioonafinaalissa Elan palasi nopeasti voittajaksi kahden viikon takaisen tappion jälkeen. Takamatkan takarivistä startannut ruuna nautiskeli takajoukoissa, kun kärki piti vauhtia ensimmäisellä kilometrillä.

Antti Teivaisen ajokki lensi lopun selvästi parasta vauhtia ulkoratoja pitkin.

– Oltiin alussa aika kaukana, mutta lopulta päästiin tulemaan aika hyvin. Lopussa oli hyvä paine ohjissa ja vetäviä selkiä edessä, niin ajattelin että loppusuoralla isketään. Voitto oli helppo ja paras vauhti oli päällä maalin kohdalla, Teivainen sanoi.

Kauden neljännen voittonsa ravannutta Elania valmentaa Mika Mäkelä.

Lämminveristen nousijadivisioonassa A Kind Of Magic oli vahvin. Mika Forssia ei hirvittänyt ajaa lähtöä kärjen rinnalta, sillä valmentaja oli ohjeistanut kuskin huolellisesti.

– Ajattelin että ei ladata ihan kaikkea starttiin, jos ei päästäkään keulaan. Ajeltiin rauhassa keulan rinnalta ja kiristeltiin vauhtia tarpeen mukaan. Valmentaja Janne Isometsä oli niin luottavainen etukäteen, että oli helppo päätyä tuollaiseen ratkaisuun.

A Kind Of Magicia ensimmäistä kertaa ohjastaneen Forssin mukaan kyseessä on hyväajoinen ja vauhtikestävä hevonen.

– Tällaisilla hevosilla yleensä tienaa pitkän pennin.

Voitokas Siirin Veeti oli vahvin suomenhevosten nousijadivisioonassa. Pitkän kirin tehnyt ruuna jyräsi vahvasti kolmatta rataa pitkin ja ohjastaja Iikka Nurmonen huolehti, että hyvävoimaisimmat vastustajat eivät mahtuneet nousemaan kiriin liian aikaisin.

– Ajettiin tasaisesti loppukurvissa eikä saatu vielä siellä otetta kärjestä, mutta odotettiin suoraa ja koitettiin jaksaa maaliin saakka, ohjastaja kuvaili ratkaisuhetkiä.

Isänsä Ossi Nurmosen valmentamalle Siirin Veetille ohjastaja povasi valoisaa tulevaisuutta.

– Jaksava hevonen, joka menee vielä puolivaloilla.

Oikea T75-rivi

T75-1: 10 Payet

T75-2: 10 Siirin Veeti

T75-3: 4 A Kind Of Magic S

T75-4: 10 Endless Story

T75-5: 7 Kiikku's Trooper

T75-6: 5 Claude P.Hill

T75-7: 16 Elan

Seitsemän oikein tuloksille: 570,48 euroa

Kuusi oikein tuloksille: 2,88 e

Viisi oikein: ei voitto-osuutta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?