Nähdäänkö Tampereella talven kohukilpailu? Valmentaja uhoaa vesittävänsä ykköshaastajan tallikaverilla suosikin juoksun

Van Kronoksella on ennenkin kiusattu suosikkeja, joten tallipelin uhka on lauantaina olemassa.

Hannu Korpi suunnittelee tallipeliä lauantaiksi.

23.2. 16:54

Lauantaina Teivossa ravattavissa Toto75-finaaleissa riittää huippuhevosia ja muhkeita palkintoja.

Värikkäiltä käänteiltä ja likaiselta jälkipyykiltä ei myöskään vältytä, jos talven ykköshevosen Hierro Bokon valmentajan uhkaus toteutuu kultadivisioonassa.

Hannu Korpi uhoaa, että hänen tallinsa toisella hevosella Van Kronoksella ajetaan suosikki Knows Bestiä vastaan, jotta sangen ikävältä lähtöpaikalta starttaavan Hierro Bokon mahdollisuudet voittoon paranisivat.

Pirkanmaalaisen valmentajan kommentit eivät ole välttämättä pelkkää suunsoittoa, sillä Van Kronoksella on ennenkin kiusattu suosikkeja.

Moni vielä muistaa, kuinka ruuna ei laskenut viime keväänä Lahdessa American Heroa johtoon, vaan juoksutti jättisuosikkia rajussa vauhdissa ulkopuolellaan niin sanotulla kuolemanpaikalla.

Korven taktinen veto ei ”tappanut” Amrican Heroa, mutta yltiöpäinen kilvanajo painoi sen verran hevosen jaloissa, että se taipui maalisuoralla neljänneksi.

Van Kronokselle kävi sen sijaan köpelömmin. Se väsyi keskeytyskuntoon viimeisellä takasuoralla.

Van Kronos saattaa olla lauantain kultadivisioonan jänis.

Ruunan viime juoksut eivät enteile minkäänlaista menestystä kivikovassa Teivon lähdössä. Se starttaa Kari Rosimon ajamana lähtöradalta kuusi ja Knows Best kaksi rataa sitä ulompaa.

– Sen lupaan, että Van Kronoksella pyritään ajamaan niin, että Knows Bestin keulaan pääsy menee mahdollisimman vaikeaksi. Rosimo on hyvä ja kuuliainen kuski, jolle annetaan myös tällaiset ajo-ohjeet, Korpi sanoo.

Pieni mutta voi vesittää Korven suunnitelmat.

Vaikka hänen kuskinsa ei jänistäisi yltiöpäisten ohjeiden alta, ei ole sanottua, että Van Kronoksen nykyinen lähtönopeus riittää kaikkien sisäpuolelta starttaavien ohittamiseen kiihdytyksessä.

Ainakin ruunan pitää olla ripeämpi kuin viime juoksussaan Oulussa kolme viikkoa aikaisemmin.

– Hevonen oli ihmeellinen Oulussa. Se ei lähtenyt edes kunnolla liikkeelle ja oli vaisu koko matkan. Voi olla, että pitkät hokit verottivat sitä. Ruuna ei myöskään juonut pitkällä reissulla normaalisti.

Van Kronos sai Oulussa hyvän juoksun kärkiparin takana, mutta väsähti viimeiseksi.

– Hevonen on ollut viikolla pirteä kotona, ja odotan siltä nyt parempaa menoa. Sen perään laitetaan vielä jenkkikärryt, joilla se pystyy lähtemään normaalisti tosi kovaa.

Hierro Boko voitti viime heinäkuussa montén SM-kilpailun Janita Antti-Roikon ratsastamana.

Kultadivisioona-finaalin voittaja kuittaa 10 000 euroa. Vaikka osallistujia on täysi tusina, juoksun uskotaan olevan pelkästään Knows Bestin ja Hierro Bokon välinen kaksinkamppailu.

Suosikin keltainen loimi on ensin mainitun lautasilla.

Kaksikko on ottanut talvella kolmesti yhteen. Ruunien kohtaamiset ovat 2-1 Hierro Bokon eduksi.

Knows Best oli joulukuun alussa Vermossa kärkipaikalta aseeton Hierro Bokon kirin edessä, mutta osoittautui kilpailun jälkeen sairaaksi.

Seuraavalla kerralla oli Knows Bestin vuoro juhlia. Se sai hölkötellä Lahdessa piikkipaikalla ja jätti takajoukossa taivaltaneen haastajan hurjalla loppukirillään kauas taakseen.

Kaksi viikkoa sitten ravatussa Vermon Talvimaljassa ruunien osat vaihtuivat taas. Hierro Boko sai kreivin aikaa kiritilan Knows Bestin perästä ja ehti kuin ehtikin hurjalla spurtillaan tämän edelle kalkkiviivoilla.

Lue lisää: Varmalta näyttänyt arvovoitto paloi savuna ilmaan – mokannut ohjastaja ruoski itseään

Hierro Bokon meno ollut muutenkin huikeaa jo monta kuukautta. Viime lauantaina se voitti jopa erittäin arvokkaan Winter Trot -lähdön Ruotsissa.

Mika Forssin ajama ruuna kuittasi Sundsvallissa ravatussa juoksussa muhkean 46 000 euron palkinnon. Valjakon voitto oli yllätys.

– Ruotsalaiset eivät ottaneet Hierro Bokoa vakavasti, vaikka kehuin sitä ennen kisaa. Sanoin yhdellekin toimittajalle, että spets och slut (keulassa alusta loppuun), mutta hän kuittasi siihen ainoastaan, että vai niin, Korpi kertoo.

Hierro Boko voitti viime lauantaina Mika Forssin ajamana huippulähdön Sundsvallissa.

– Lähdön muut kuskit muistelivat, että minkälainen vanha Hierro Boko oli ja kyttäilivät vain toisiaan. Kun ruuna oli saanut juosta 1,5 kierrosta rauhassa, sanoin, että sen ohittamiseen tarvitaan Varenne.

Monet pitävät 2000-luvulla kilpaillutta Jori Turjan valmentamaa italialaisoritta yhä kaikkien aikojen kovimpana ravurina.

Lue lisää: Hierro Boko ravasi jättipotin Bergsåkerissa

Korven mukaan viime viikonlopun pitkä kilpailumatka Pohjois-Ruotsiin ei paina 9-vuotiaalla Hierro Bokolla.

– Ruuna palautui ihan hyvin matkasta. Se on hyvä reissumies, kun sillä on tammakin kaverina. Olen tottunut luottamaan Hierro Bokoon ja odotan sen olevan Teivossa kärkikahinoissa heikosta lähtöpaikasta huolimatta.

Hierro Boko on ravannut kymmenen voittoa ja 124 000 euroa palkintorahoja sen jälkeen, kun muutti viime kesäkuussa Korven talliin Ruotsista. Se ei ollut enää pärjännyt hyvin entisessä kotimaassaan.

– Ostin ruunan Kari Lähdekorvelta 10 000 eurolla juhannusyönä kello 3.30. Kari kuitenkin kinusi ensimmäisen Suomen startin jälkeen, että hänen on päästävä takaisin hevosen omistajaksi, minkä jälkeen myin hänelle siitä puolikkaan 5 000 eurolla.

– Kun Karille tuli sitten loppukesällä se musta päivä, ja hän halusi eroon hevosistaan, sain ostaa hänen puolikkaansa Hierro Bokosta takaisin samalla viidellä tonnilla, Korpi kertoo ja nauraa päälle.

Lue lisää: Hannu Korven valmennettaville tupla montén SM:stä – voittajasta väännetty kauppaa edestakaisin

Hannu Korpi tähtää Hierro Bokolla kevään kansainvälisiin suurkilpailuihin.

Valmentajan katseet talven ykkösravurin kanssa ovat jo kevään kansainvälisissä suurkilpailuissa Seinäjoki Racesta lähtien.

– Ensin on tarkoitus ajaa Seinäjoki Race ja sen jälkeen Finlandia-ajo ja Sweden Cup, jos hevosella riittää terveyttä. Soitin jo Seinäjoelle ja kysyin, että annatteko Hierrolla kutsun, vai pitääkö meidän vielä kutsua itse itsemme kilpailuunne.

Korpi sanoo, ettei hän ole saanut lakeuksilta vastausta. Seinäjoki Race ravataan kahden kuukauden päästä.

– Suomessa on tapana antaa kutsuja turhan myöhään. Valmentajien olisi paljon helpompi suunnitella hevostensa kilpailuohjelmia, kun isoihin lähtöihin saisi paikan ajoissa.

Kuukausi Tampereen kultadivisioonan jälkeen Korpi ja Hierro Boko suuntaavat ehkä taas ulkomaille jakelemaan ”käyntikorttejaan” eli ravaamaan omia kutsujaan suurkilpailujen järjestäjille.

Hevosella on paikka maaliskuun lopulla Tukholmassa juostavaan kultadivisioona-finaaliin, jonka voittaja palkitaan 45 000 eurolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?