Ameriquessa hurjasti toiseksi kirinyt tamma sai revanssin Prix de Francessa – Ampia Mede Sm oli selityksittä paras

Ruotsalaisnelikosta ei ollut taistelemaan kärkisijoista.

Ampia Mede Sm näytti taistelijanluonnettaan. Kuvassa tamma valmistautuu Prix d’Ameriqueen.

12.2. 17:36

Vincennesin talvimeetingin isot klassikkokisat eivät suinkaan pääty siihen suurimpaan ja kauneimpaan eli Prix d'Ameriqueen. Aina puhutaan vain Ameriquen esikisoista, mutta ne toimivat karsintoina myös Prix de Franceen ja Prix de Parisiin.

180 000 euron ykköspalkinnon Prix de France oli vuorossa sunnuntaina. Kisaa kutsutaan myös Speed Raceksi, sillä juostava matka on ranskalaisittain lyhyt 2100 metriä.

Kiihdytys auton takaa oli vauhdikas sekä yllättävä, kun ulkoradan paikoilta startanneet Vernissage Grif ja Delia du Pommereux valtasivat kärkipaikat. Lopulta isoksi suosikiksi kohonnut Don Fanucci Zet haki keulapaikan noin 1200 metriä ennen maalia.

Ruotsalaistoivosta ei kuitenkaan ollut taistelemaan voitosta. Johtavan rinnalle taivaltamaan jäänyt Ampia Mede Sm sai loppusuoralla hyvissä ajoin otteen ja tamma jaksoi urhoollisesti vastata myös perässään nappireissun saaneelle, viime vuoden voittaja Vivid Wise Asille. Näin italialaishevoset ottivat kaksoisvoiton. Hohneck täydensi totokolmikon.

Ampia Mede Sm antoi myrskyvaroituksen jo Ameriquessa. Se oli vielä loppusuoran alussa viimeisenä, mutta ehti rakettikirin päätteeksi isona yllättäjänä toiseksi.

– Niin hassulta kuin se kuulostaakin, olin Ameriquen jälkeen hyvin pettynyt toiseen sijaan. Voitto olisi ollut täysin otettavissa paremmilla tuureilla. Nyt mitään ei jäänyt sattuman varaan. Se todella ansaitsi voittonsa tänään, hovikuski Franck Nivard kehui voittajahaastattelussa.

Ampia Mede Sm noteerasi tuloksen 10,2a/2100 metriä. 7-vuotias ansaitsi kahdessa viikossa Ameriquen ja tämän päivän menestysten myötä yhteensä 430 000 euroa. Uran kokonaistienestit kohosivat yli miljoonaan euroon. Tähtitammaa treenaa Ranskan ykkösvalmentajiin lukeutuva Fabrice Souloy.

Ruotsalaisnelikosta Don Fanucci Zet oli viides, Honey Mearas yhdeksäs ja Imhatra Am kymmenes. Dear Friend puolestaan hylättiin laukan takia.

Prix d'Ameriquen juhlittu sankari Hooker Berry oli kuin varjo parin viikon takaisesta, ravasi paljon huonommin ja oli vain tasapaksu seitsemäs.

Prix de Paris ajetaan kahden viikon kuluttua. Marathon Race-lisänimen saaneessa kisassa mitataan tosissaan voimia matkan ollessa 4150 metriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?