Veijo Heiskasen toive toteutui – tallin uudet tähdet kirmaavat Vermossa

Konkarivalmentajan uusi kova kaksikko aloittaa kilpailemisen lauantaina, mutta tallin vanha tuki ja turva Kurri Jari Boko koki vastoinkäymisiä.

Veijo Heiskanen on tyytyväinen tallinsa uuteen kalustoon.

9.2. 13:30

Puolitoista vuotta sitten Ruotsista Suomeen palannut huippuvalmentaja Veijo Heiskanen toivoi viime keväänä IS Ravien haastattelussa uusia parempia hevosia Vermon talliinsa.

Nyt sitä saa, mitä tilaa.

Heiskasen valmennuksessa debytoi lauantaina Vermon Kavioliiga-raveissa neljä ravuria, joista kaksi on erityisiä lahjakkuuksia.

Hänen uusista suojateistaan Kriterium-voittaja Planbee oli 3-vuotiaana ikäluokkansa ykköstähti ja vanhempi Callela Ikaros kuului nuoruusvuosinaan myös ikäistensä kermaan, vaikkei suurimpien kilpailujen finaaleissa onnistunutkaan.

– Kyllähän tässä jonkinlaisesta uusien hevosten rynnäköstä talliimme voidaan puhua. Tilanne on jo parempi kuin välillä, Heiskanen sanoo tyytyväisenä.

Lue lisää: Veijo Heiskanen, 62, ja Henna Halme, 27, rakastuivat viisi vuotta sitten – näissä asioissa iso ikäero näkyy pariskunnan arjessa

Tulokashevoset miellyttävät valmentajaa, mutta talven surkeat treeniolosuhteet kismittivät häntä senkin edestä. Heiskanen ei ole varma, pystyvätkö Planbee ja Callela Ikaros sen takia vielä näyttämään parastaan.

– En muista, että minulla olisi ollut koskaan näin huonoja treenikelejä. Välillä paikat ovat olleet liian kovia, välillä liian pehmeitä ja loskaisia ja milloin mitäkin, hän manaa säiden vaihtelua.

Veijo Heiskanen ja Henna Halme ovat saaneet uusia hyviä ravureita valmennukseensa.

– Olosuhteet ovat vaikuttaneet erityisesti kovaan ajoon, enkä ole päässyt treenaamaan hevosiamme yhtään niin kuin olisin halunnut.

Heiskanen valmentaa Vermossa kahtakymmentä ravuria avopuolisonsa Henna Halmeen kanssa. Etelä-Ruotsissa ympäri vuoden hyviin treeniolosuhteisiin tottunut konkarivalmentaja ei syytä viime aikojen heikosta tilanteesta ketään.

– Huonot kelit eivät ole kenenkään muun kuin säiden haltijan syy. Kukaan ei mahda ilmoille mitään.

Vaikka Vermossa on kunnollinen radanhoitokalusto, sieltä on jouduttu jopa siirtämään yhdet talven ravit Lahteen, koska rataa ei saatu tarpeeksi turvalliseksi hevosille. Myös kerran kilvanajo piti keskeyttää lähes tunniksi kaviouran kunnostuksen takia.

Lauantaina Vermossa kuitenkin ravataan. Ja hyväkuntoisella radalla.

Mitkä ovat sitten Heiskasen viestit pelaajille uusista tähdistään?

Hän sanoo uskovansa kaksikosta enemmän Callela Ikarokseen, jonka osti vanhan valmentajakumppaninsa Kari Lähdekorven kanssa joulun alla.

Callela Ikaros on lauantain lähdön suosikkeja.

– Hevonen oli tullessaan varmasti ihan kilpailukunnossa, kun se oli ilmoitettu starttiin niihin aikoihin. Ruuna jäi kuitenkin omistajanvaihdoksen takia lähdöstä pois, Heiskanen kertoo.

Heiskasen mukaan Callela Ikaros ikävöi aluksi entisen valmentajansa Jere Taulion tallia.

– Pienessä tallissa olleelta hevoselta meni oma aikansa ennen kuin se sopeutui uuteen isompaan paikkaan. Ihan asiallisesti se jo Vermossa viihtyy.

Callela Ikaros on päässyt kilpailemaan aikuisena melko vähän. Se kuitenkin väläytteli ja muistutti kyvyistään viime vuonna huippulähdöissä.

Ruuna sijoittui heinäkuussa Atupemin voittamassa Joensuu-ajossa kolmanneksi ja syyskuussa Next Directionin hallinnoimassa Seinäjoen lähdössä toiseksi. Atupem ja Next Direction kuuluvat kirkkaimpiin suomalaistähtiin.

Callela Ikaros ei kohtaa Vermossa yhtä kovia hevosia. Koska sen voittosumma on alle 80 000 euroa, se mahtuu kilpailemaan vielä kolmostasolla, eli pronssidivisioonassa.

Heiskanen odottaa, että 7-vuotiaalla ruunalla olisi vielä paljon annettavaa kaviourilla.

– Kyseessä on hyväluokkainen ja teräväravinen hevonen, jolla on pieni voittosumma kykyihinsä nähden. Se tuntuu siltä harjoitustenkin perusteella, valmentaja kehuu.

– Callela Ikaros on jo pärjännyt kovemmissakin sarjoissa, ja odotan siltä heti ihan hyvää juoksua. En ylläty, vaikka se olisi voittokamppailussa.

Planbeen voitto olisi Vermossa yllätys.

Kaksi vuotta Callela Ikarosta nuorempi Planbee siirtyi Heiskasen ja Halmeen hoiviin myös joulukuussa, koska sen huipulle valmentanut Jukka-Pekka Hukkanen halusi pitää sapattivuoden. Se ei ole potenut koti-ikävää.

– Planbee on sopeutunut tänne Vermoon ihan hyvin, Heiskanen sanoo.

Planbee tulee tositoimiin Callela Ikaroksen tavoin parin kuukauden paussilta.

Ruuna joutuu heti kauden avauskilpailussaan todellisen tulikasteeseen. Se kohtaa ikäluokkalähtöjen jälkeen ensimmäisen kerran ykkösrivin ravurit kultadivisioonassa.

– Koska lauantain startti on Planbeelle vasta ensimmäinen avoimella tasolla, en odota siltä yhtä paljon kuin matalammassa sarjassa juoksevalta Callela Ikarokselta.

– Planbeellä on normaalimatkalla huono lähtöpaikkakin, mistä on vaikea tulla. Siltä voi odottaa kyllä jatkossa enemmän.

Kurri Jari Bokon kauden avaus siirtyy jalkavaivojen vuoksi.

Heiskasen valmennuksessa on vielä Planbeetä ja Callela Ikarosta kovempi hevonen, Kurri Jari Boko. Tallin lippulaivalle ei kuulu tällä hetkellä kuitenkaan yhtä hyvää uudelle kaksikolle.

– Oriille tuli yllättävää jalkavaivaa. Se kilpailee ehkä keväällä tai kesällä. Toivottavasti Kurri Jari Boko palaa vielä omalle tasolleen, koska se on tallin tuki ja turva taloudellisesti, Heiskanen sanoo.

Jonkinlaista turvaa Heiskasen tiimille on kotiradalla luvassa jo lauantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?