Klassisen suurkilpailun voitto on kiertänyt kokenutta valmentajaa – nyt siihen on tuplasauma

Kriteriumin ykköstila olisi Teemu Okkolinin uran tähtihetki. Tallin hevosilla on pienet mahdollisuudet jopa todelliseen jättipottiin.

Topin Muistoa juhlittiin Pikkuprinssin voittajana Kuninkuusraveissa. Valmentaja Teemu Okkolin (kolmas vas.) myös ohjasti oria tuolloin.

29.9. 9:54

– Haaveenani on voittaa joitakin suuria kilpailuja, kuten esimerkiksi Kriterium tai Derby ja menestyä toki myös kuninkuusravien pääkisoissa, Teemu Okkolin sanoi IS Raveille tuhannen voiton klubiin ohjastettuaan viime vuoden kesäkuussa.

Lue lisää: Tuhat voittoa ajanut suomalaiskuski kertoo tähtihetkestään ulkomailla – oharit tehnyt tulkki häipyi kyseenalaiseen paikkaan

Haaveen toteutumiseen on paremmat mahdollisuudet kuin koskaan tulevana lauantaina. Tampereen Teivossa ravataan 4-vuotiaiden suomenhevosten Kriteriumin loppukilpailu, jonka ennakkosuosikeista peräti kaksi tulee Okkolinin tallista.

45-vuotias tallipäällikkö ajaa itse Hentun Liisaa. Huippulupaava tamma on voittanut lähes jokaisen kilpailunsa tähän saakka ja oli omaa luokkaansa myös karsintalähdössä viime viikolla.

Orimattilalainen ei ole huolissaan, vaikka suoritusta karsinnoissa saattoi tulkita niin, että hevonen joutui tiukoille lopussa eikä laukkakaan ollut kaukana.

– Hentun Liisan karsintajuoksu ei jättänyt toivomisen varaa. En sano että se jäi odottelemaan muita, mutta ainakaan en pyytänyt siltä enää lopussa, kun homma oli selvä.

Lauantain kisan voittaja kuittaa 42 000 euroa. Se olisi ohjastaja-valmentajan uran suurin voitto ja nostaisi hevosen voittosumman pyöreästi 100 000 euroon.

– Tosi mielenkiintoista lähteä ajamaan isosta rahasta oriita ja ruunia vastaan. Tamman ei ole tarvinnut antaa kaikkeaan vielä yhdessäkään kilpailussa ja se pystyy pudottamaan karsinnan 1.28-tuloksesta, Okkolin vakuuttaa.

Vauhdikas Hentun Liisa on voittanut jo 10 kertaa urallaan.

Vaikka lauantain kilpailu on monella tapaa tärkeä, sitä lähestytään samalla tavalla kuin aiempiakin suorituksia. Kokenut valmentaja tietää, että todellinen työ tuloksen eteen on tehty jo aiemmin peruskuntolenkeillä.

– Valmistautuminen on mennyt suunnitelmien mukaan ja mitään ylimääräisiä kikkailuja ei ole tarkoitus tehdä, jatketaan kuten tähänkin asti. Saatiin tallista kaksi hyvää hevosta tähän kisaan, mutta jos statistiikkoja vertailee, niin ehkä Hentun Liisan voi nostaa ykköshevoseksi. Se on kuitenkin voittanut 10 kilpailua 12:sta.

Tallin toinen hevonen Kriteriumin loppukilpailussa on Topin Muisto. Se jätettiin suosikkina karsintalähtönsä neljänneksi ja ero ylivoimaisesti voittaneeseen Lipassiin venyi silmiinpistävän suureksi lopussa.

– Topin Muiston kohdalla on olennaisinta huomioida, että sillä oli reilunlainen starttiväli alla karsintaan tultaessa. Uskon että hevonen parantaa selvästi karsinnasta finaaliin ja myös sillä on mahdollisuutensa vaikka mihin.

Juha Utalan rattailleen saavaa Topin Muistoa ei tosiaan ole syytä aliarvioida. Vaikka ori on kilpaillut vasta seitsemän kertaa, plakkarissa on jo kolme suurkilpailuvoittoa.

Esimerkiksi Kuninkuusravien Pikkuprinssissä Lipassi ja kumppanit jäivät kauas taakse. Topin Muisto oli paras myös Pikkupelimannissa heinäkuussa ja SHKL-cupissa kesäkuussa.

Ori on Okkolinin mukaan tallin kaksikosta nopeampi kuin tamma.

– Hentun Liisa kiihtyy auton takaa asiallisesti, mutta ei ole mikään raketti alussa. Topin Muisto lähtee hyvin matkaan ja jos jompikumpi meidän hevosista juoksee keulassa lauantaina, niin todennäköisemmin ja aiempien näyttöjen perusteella sanoisin että se on Topin Muisto.

– Mutta pitää myös muistaa, ettei 4-vuotiaista varsoista voi koskaan luvata mitään varmaa. Niiden päivät voivat vaihdella.

Yksi asia kuitenkin lienee saletti. Jos tallin hevoset onnistuvat täydellisesti lauantaina, juhlat ovat suuremmat ja komeammat kuin ohjastajan 1000:nnen voiton jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?