Santtu Raitala edustaa viikonloppuna Suomea Belgiassa raviohjastuksen EM-kisoissa – ”Mukavaa ja eksoottista”

Raviohjastajien EM-kilpailut kamppaillaan koronavälivuosien jälkeen Belgian Monsissa lauantaina ja Tongresissa sunnuntaina.

Santtu Raitala pukee viikonloppuna Belgiassa ylleen sinivalkoiset ajovärit.

8.9.2022 12:31

Raviohjastajien Euroopan mestaruus ratkaistaan tulevana viikonloppuna Belgiassa. Kisa on ollut koronan vuoksi tauolla viime vuodet ja edellinen mestari saatiin 2019, jolloin hollantilainen Rick Ebbinge vei tittelin.

Suomea edustaa tämän vuoden kisassa pihtiputaalainen Santtu Raitala, joka on hallinnut maamme ohjastajaliigaa viimeiset kolme vuotta suvereenilla tyylillä. Viime vuonna Raitala ohjasti 357 voittoa, joka oli viime kauden suurin maakohtainen voittomäärä kaikki Euroopan ravimaat mukaan lukien.

Tämän vuoden liigassa mies on jälleen ylhäisessä yksinäisyydessä kärjessä 283 voitolla, kun kakkosena oleva Ari Moilanen on saanut kasaan 140 ykkössijaa.

Raitala joutuu jättämään väliin lauantain Tornion Suomen Toto75-ravit, jossa miehellä olisi normaalisti ollut tukku menestysaumoja, mutta mies ei tunnu olevan siitä harmissaan.

–  Oikein mukavalta ja eksoottiselta tuntuu lähteä Belgiaan. Eksoottista hevosten sekä osallistujakaartin osalta. Siellä on muutama oikeinkin tuttu kaveri ja paljon semmoisia ihmisiä keitä en vielä tunne. On mielenkiintoista monella tapaa lähteä tutustumaan belgialaiseen raviurheiluun sekä muiden maiden edustajiin, Raitala kommentoi Suomen Hippoksen tiedotteessa.

Ohjastajakilpailut ovat oma maailmansa ja kotimaan huippukuski tunnistaa niiden erityisluonteen.

–  Suurimmaksi osaksi muiden ajostrategiat ja hevoset ovat jokseenkin tuntemattomia, vaikka niihin koittaa perehtyä, ei niistä ihan kaikkea pääse tietämään, Raitala huomauttaa.

Belgiassa kilpaillaan lauantaina Monsin radalla 4 osalähtöä ja sunnuntaina Tongresissa 3. Kaikki kilpailut osalähdöt ajetaan ensisijaisesti ryhmälähetyksellä.

Osalähtöjen hevoset jaetaan kahteen ryhmään (A ja B), joista toisella on raviradan ennakkotiedon mukaisesti paras menestysmahdollisuus. Toisen ryhmän hevosilla taas ennakko-odotukset menestymisen kannalta ovat pienemmät. Jokainen ohjastaja ajaa saman määrän hevosia kummastakin ryhmästä.

Pisteitä ohjastajat saavat osalähdöistä seuraavasti:

Voittaja saa viisi (5) pistettä enemmän kuin toiseksi tullut, toiseksi tullut saa kolme (3) pistettä enemmän kuin kolmas ja kolmas saa kaksi (2) pistettä enemmän kuin neljäs. Seuraavasta sijoista alaspäin pisteitä vähennetään yksi per sija. Viimeiseksi sijoittunut saa yhden pisteen.

Jos ohjastaja ei saa lähtöön hevosta, saa tämä kuusi (6) pistettä. Jos hevonen hylätään, saa ohjastaja yhden pisteen.

Suomalaisista mestaruuteen ovat yltäneet Pekka Korpi kolmesti, Jorma Kontio kahdesti ja viimeisimpänä vuonna 2016 Mika Forss.

EM-kilpailun osallistujalista:

Belgia – Gunther Loix

Espanja – Jaime Fluxa Gomila

Irlanti – Patrick Kane

Italia – Alessandro Gocciadoro

Itävalta – Gerhard Mayr

Malta – Rodney Gatt

Ranska – David Bekaert

Ruotsi – Ulf Ohlsson

Saksa – Michael Nimczyk

Serbia- Miodrag Pantic

Suomi – Santtu Raitala

IS Ravit seuraa Raitalan kilpailun etenemistä viikonloppuna ja luvassa on myös ohjastajan kommentteja suorituksistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?