Veijo Heiskanen, 62, ja Henna Halme, 27, rakastuivat viisi vuotta sitten – näissä asioissa iso ikäero näkyy pariskunnan arjessa

Paluumuuttajapariskunnan hevoset ja koirat ihastuttavat.

Henna Halme, Veijo Heiskanen ja Osku-koira ovat kotiutuneet Vermoon.

26.6. 18:01

Juttu on julkaistu IS:n nettisivuilla ensimmäistä kertaa 6. toukokuuta 2022.

Vermon tallialue on lähes autio viime viikonlopun Finlandia-ravien jälkeisenä keskiviikkona iltapäivällä.

Melskettä ei ole odotettavissa iltaa kohtikaan, sillä Toto65-ravit ravataan tällä viikolla poikkeuksellisesti Vermon sijaan Porissa.

Joku satunnainen hevonen saattaa jolkotella tallien ovista kärryt perässä kaviouralle ja hirnahtaa vaimeasti vastaantulijalle. Ainoa eläin, joka pitää ääntä, on kaikkea muuta kuin hevosen kokoinen.

Se on Osku, parikymmentä senttiä korkea chihuahua.

Kaikki tallialueen harvat liikkujat räksyttämässä käyvän koiran omistajat ovat Veijo Heiskanen ja Henna Halme.

Välillä Osku häviää omille teilleen, kunnes kotvan kuluttua viipottaa nurkan takaa takaisin tuttujensa luokse.

Heiskanen ja Halme ovat Vermon uusimmat valmentajat. Pariskunnalla on ollut lokakuusta lähtien radan talleista vuokralla puolitoista yksikköä, jotka kattavat yhteensä parikymmentä pilttuuta, eli karsinaa.

Heiskanen kertoo, että keskiviikko on normaalistikin viikon hiljaisin treenipäivä Vermossa. Muina arkipäivinä valmentajien hevoset saavat kyytiä eri malliin.

– Kyllä meilläkin joitakin hevosia ajettiin tänä aamuna, mutta maanantai, tiistai, torstai ja perjantai ovat varsinaisia treenipäiviä, Heiskanen sanoo.

Kurri Jari Boko on tallin suurin lupaus.

Työpäivä Heiskasen ja Halmeen tallilla alkaa kello kuusi.

Osku on viisaampi pitää vilkkaampina päivinä omistajiensa taukoparakissa. Siellä sillä on leluja yhtä paljon kuin monessa lapsiperheessä.

Valmentajakaksikolla on lounastunnin jälkeen hyvin aikaan haastatteluun. He aloittavat valmistautumisen Porin kilpareissulle vasta ennen kolmea.

Porissa kilpailee Heiskasen valmentama ja Halmeen ajama Sahara Peyote. Ruuna on heidän ansioitunein ravurinsa yli 220 000 euron voittosummallaan.

Minusta ikä on vain numeroita, ja kaikki muu on tärkeämpää.

62-vuotiaan Heiskasen ja 35 vuotta nuoremman Halmeen lempi leiskahti Kaivopuiston cityraveissa toukokuussa 2017.

Melkein samalta istumalta Halme pakkasi laukkunsa ja muutti hevosenhoitajaksi Heiskasen luo Göteborgiin. Siihen asti hän oli ollut töissä isäpuolensa Teemu Okkolinin tallilla Orimattilassa.

Molemmat kertovat, ettei heidän suurta ikäeroaan katsota pahalla raveissa eikä muuallakaan.

– Ihmeen hyvin meihin on suhtauduttu. Koska Henna on nuori, häntä asia koskettaa varmasti enemmän.

Sahara Peyote on tienannut yli 220 000 euroa.

– Minusta ikä on vain numeroita, ja kaikki muu on tärkeämpää. Olen sitä paitsi vielä hyvin nuorenmielinen, Heiskanen sanoo ja hymähtää päälle.

Halme kertoo, ettei hän ole kuullut piikittelyitä.

– Kukaan ei ole tullut kasvotusten moittimaan ikäerostamme. Ehkä selän takana on joku voinut arvostella, Halme epäilee.

Heiskasen ja Halmeen mukaan ravi-ihmiset ovat muutenkin sopeutuvaista ja auttavaista porukkaa.

– Olemme yhtenäinen joukko, jossa on aina apua ja tukea saatavilla, Halme kiteyttää.

Jo ponit opettivat minulle pienenä vastuun ottamista. Huomasin, ettei oikotietä ole, vaan työt on tehtävä aina huolellisesti.

Pariskunnan ikäero näkyy osittain arjessa.

Halmeen suosikkiohjelma tv:ssä on Salatut Elämät, kun taas Heiskanen haluaa katsoa kaikki uutiset ja Huutokauppakeisarin jaksot.

Heidän puhelimensa ovat yhtä modernit. Heiskasen taskussa ei pullota enää Nokian tiiliskivimalli. Puhelinten käyttöasteet eroavat silti paljon.

– Minua on kiitelty siitä, kun olen saanut Veijon hankkimaan viimein älypuhelimen, Halme kertoo.

– Eikä edes tekstiviestin kirjoittaminen meinaa silti onnistua minulta, avomies huomauttaa väliin hymyssä suin.

Tallin tiimi vasemmalta: Kira Santala, Veijo Heiskanen, Henna Halme, Aleksi Asp ja Kyösti Blomerus.

Sydämensä pikkulapsena poneille ja vanhempana hevosille antanut Halme oli jo ennen Heiskasen tapaamista toivonut pääsevänsä ulkomaille kehittymään. Ravivalmentajan ammatti on ollut hänen unelmansa.

Halme kertoo, että vaikka ravit ovat hänelle hyvin sosiaalinen tapahtuma, pääjuttu on itse hevonen.

– Jo ponit opettivat minulle pienenä vastuun ottamista. Huomasin, ettei oikotietä ole, vaan työt on tehtävä aina huolellisesti.

– Myös hevosten kanssa on ollut hienoa nähdä, kuinka hyvän kaverin niistä voi saada. Ihailen, kuinka ne haluavat voittaa ja tsemppaavat loppuun asti.

Henna Halme kertoo, että hevoset ja ponit ovat opettaneet hänelle vastuunkantoa.

Kuusitoistavuotiaana teinilahjakkuutena raviyleisön ohjastustaidoillaan lumonnut Heiskanen on tehnyt mittavan valmentajauran Etelä-Ruotsissa.

Malmön ja Kalmarin visiittien jälkeen hän ehti pyörittää 27 vuotta huipputallia Göteborgissa ennen paluuta kotimaahansa viime syksynä.

Hän luettelee muutamia seikkoja, joiden takia pariskunta muutti Suomeen.

– Pääsyy oli, että vuokrasopimukseni Balltorpin valmennuskeskuksessa päättyi syksyllä, koska sen tilalle on aikomus rakentaa iso tie muun muassa satamakuljetuksia varten. Ensimmäisen kerran sopimuksen piti loppua jo vuonna 2015, mutta asia aina siirtyi ja siirtyi, Heiskanen kertoo.

Armoitetun lämminverimiehen valmennuksessa on myös suomenhevonen, 4-vuotias tamma Viirun Metka.

– Katselimme muita paikkoja Göteborgin läheltä, mutta sellaista ei löytynyt. Saimme myös tarjouksia eri raviradoilta, mutta päädyimme muuttoon. Omistajapohjamme oli kaventunut, ja ajattelin, että Suomessa meidän olisi helpompi saada uusia asiakkaita hevosenomistajista.

Halmeen koti-ikävä ja ammattiin panostaminen jouduttivat myös muuttoa.

– Henna on perhekeskeinen nainen, joka ei ollut koronavuosien takia päässyt tapaamaan normaalisti sukulaisiaan ja ystäviään, Heiskanen sanoo.

– Lisäksi hänen tavoitteenaan on ryhtyä ammattivalmentajaksi, mikä onnistuu Suomessa kätevämmin.

Heiskanen kertoo, että tallin hevoset siirtyvät hänen treenilistaltaan Halmeen nimiin, kun tämä saa ammattivalmentajan lisenssin.

Pariskunnan työnjako on selvä. Heiskanen vastaa pääsiassa treeniajosta ja Halme kilvanajosta ja hevosten hoidosta.

Sahara Peyote osaa poseerata, ja Oskukin melkein.

Heiskasen mukaan paluu kotimaahan ei sujunut niin hyvin kuin hän odotti.

– Sopeutuminen oli vaikeampaa mitä kuvittelin, vaikka Suomi ja Ruotsi ovat lähellä toisiaan ja maiden kulttuurit ovat aika samanlaiset. Ehkä muuttomme ajankohtakaan ei ollut paras mahdollinen, koska talvella oli niin paljon lunta ja jäätä joka puolella, että liikkuminen oli vaikeaa.

– Etelä-Ruotsissakin satoi välillä lunta, mutta ei siellä ollut likimainkaan tällaisia kelejä. Loskan takia hevosten treenaaminen oli hankalampaa alkukeväänä, mutta viime päivinä on helpottanut. Hevosemme alkavat olla taas hyvässä kunnossa.

Heiskasen treenattavat ovat keleistä huolimatta pärjänneet hyvin.

– Hevosten voitot ovat pelastaneet ja pitäneet mielen virkeänä. Kesä piristää varmasti vielä lisää.

– Vaikka uusien hevosten saaminen on ollut vähän nahkeaa, toivoa ei ole heitetty. Tehdään vain töitä entiseen malliin.

Paluumuuttaja kertoo kokeneensa myös yhden hyvin henkilökohtaisen järkytyksen paluunsa jälkeen.

– Kun olin täyttämässä osoitemuutosta, kävi ilmi, että kaikki tietoni olivat kadonneet. Viraston nainen sanoi, ettei tällaista henkilöä ole olemassa, Heiskanen kertoo.

Veijo Heiskanen joutui erikoiseen tilanteeseen, kun hänen henkilötietonsa olivat Ruotsin vuosien aikana hävinneet Suomessa.

– Olin käyttänyt samaa sosiaaliturvatunnusta Ruotsissa, mutta täällä sitä ei löytynyt enää Kelastakaan. Asiat lopulta selvisivät, mutta aikaa siihen meni.

Huippuohjastaja on voittanut pitkällä urallaan lukemattoman määrän suurkilpailuja ympäri maailmaa ja ohjastanut yli 3 000 voittoa. Viime vuosina Heiskanen on ollut kuskinpenkillä enemmän jäähdyttelijänä.

Sen lähempänä ei kai kuolema voi olla, sillä aisa hipoi muutamien millien päästä sydäntäni.

Yksi syy tähän on muutamien vuosien takainen loukkaantuminen. Heiskanen lensi harjoituksissa kärryiltä, minkä seurauksena hänen lonkkansa murtui.

Mies sanoo, että lähiaikoina hänen reisiluunsa yläpäästä täytyy poistaa liian pitkiä ruuveja, jotka hankaavat ja haittaavat liikkumista.

Kovia Heiskanen on kokenut aikaisemminkin. Vuonna 1981 hän joutui hengenvaaraan Oulun raveissa.

– Ajamani hevosen kärryjen apuaisa irtosi toisesta päästä ja meni vatsastani sisään. Sen lähempänä ei kai kuolema voi olla, sillä aisa hipoi muutamien millien päästä sydäntäni, Heiskanen kertoo.

– Eräs lääkäri kertoi, että jos hän työntäisi saman aisan vatsaani, hän ei pystyisi väistämään yhtään tarkemmin kriittisiä elimiä kuin Oulun haaverissa kävi. Vaikka aisa oli likainen alumiiniputki, se ei aiheuttanut myöskään tulehduksia.

Veijo Heiskanen joutui hengenvaaraan ravionnettomuuden takia vuonna 1982.

Vain kuukautta myöhemmin kärryille palannut Heiskanen ohjasti St. Michel -ajossa voiton legendaarisella Keystone Patriotilla.

Samalla hevosella pellavapäisestä nuoresta kuopiolaisesta tuli useine voittoinen kansansuosikki Italian raviradoilla.

– Milanossa oli ihan hullua, kun koko yleisö ryntäsi mukaan voittajaseremonioihin. ”Patu” oli siellä kaikkien hevonen.

Suomalaistaituri on ollut kuuluisa myös rapakon takana.

– Pääsin lehtien kansiin, kun minut lennätettiin aikoinaan bisnesluokassa New Yorkin maailmanmestaruuslähtöön ajamaan Mack Lobellia.

– USA:n ykköskuski John Campbell oli jäänyt hevosella edellisessä kilpailussa neljänneksi, eikä omistaja katsellut sellaista. Lehdissä ihmeteltiin, kuinka Campbell saatettiin vaihtaa johonkin suomalaiseen.

Heiskanen on ohjastanut voittoja lukuisissa maissa.

Sen ajan maailman parhaan ravurin omistaja oli oikeassa. Vaalea viikinki päästeli jenkkikuskien joukossa MM-voittoon.

Värikkäitä seikkailuita Heiskanen on kokenut USA:ssa lisäksi omistamansa Zerberuksen rinnalla. Hän nosti saksalaishevosen vaiheet ikuiseksi ravimuistokseen Ilta-Sanomien juttusarjassa neljä vuotta sitten.

Lue lisää: Veijon huima tarjous masensi saksalaisen naismiljonäärin huutokaupassa

Kovaan työhön uskova Heiskanen on ollut hyvin arvostettu koko ajan myös Ruotsissa. Hänet valittiin vuoden ravivalmentajaksi 1999 ja seuraavana vuonna parhaaksi suomalaiseksi urheilijaksi Ruotsissa.

– Ei kai sen suurempaa tunnustusta raveissa voi saada, ja kova juttu se toinenkin palkinto oli.

Eikä mikään ole muuttunut vuosien saatossa.

Henna Halme ajoi haastattelupäivän iltana Sahara Peyotella ylivoimaisen voiton Porissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?