Marseljeesi soi jälleen Kymi GP:n jälkeen – Ranskalaisten ajolinjat herättivät kovaa parranpärinää vastustajien keskuudessa

Earl Simon kiri tapahtumarikkaiden vaiheiden jälkeen arvovoittoon.

Earl SImon (1) työntyi vastustamattomasti Kymi GP:n sankariksi.

18.6. 20:29

Kouvolan klassikkokisa Kymi GP jättää harvoin kylmäksi, eikä tehnyt poikkeusta tänäkään vuonna.

Heti ensimetreistä alkaen nähtiin odottamattomia tapahtumia, kun Inti Boko täräytti aivan omaa vauhtia keulaan, eikä muilla ollut mitään palaa vastata.

Ensimmäisellä takasuoralla tuulenhalkojaksi eteni Calle Crown ja näin ranskalaissuosikki Earl Simon putosi kolmanteen sisälle.

Viime vuoden voittaja Ce Bello Romain piti johtavan rinnalla huolen, että matkavauhti pysyy reippaana. Toisessa ulkona matkasi Oscar L.A. perässään Önas Prince.

Vielä viimeisellä takasuoralla Earl Simon näytti olevan niin tukalissa asemissa, että vapaat väylät eivät ainakaan voiton suhteen tule avautumaan ajoissa.

Sitten alkoi tapahtua.

Oscar L.A. hyökkäsi kolmatta perässään Önas Prince. Yht'äkkiä Önas Prince olikin neljännellä ja sisäradan syövereistä ulos päässyt Earl Simon puolestaan loistoasemissa Oscar L.A.:n perässä.

Joakim Lövgrenin suojatti Oscar L.A. näytti pitkään runnovan voittoon, mutta ori painoi loppusuoralla sisäänpäin ja kadotti raviaan.

Näin ykköseksi punnersi hieman ennen maalia Earl Simon.

Loistodebyytin Groupe I-tasolla tehnyt Oscar L.A. oli toinen ennen Calle Crownia. Viimeiset rahasijat menivät Night Broddelle ja Inti Bokolle. Suomalaiskaksikosta parempi oli seitsemänneksi sijoittunut Jason’s Camden.

Tuomaristo tutki lähdön jälkeen viimeisen takasuoran tapahtumia usean minuutin ajan, kunnes tulivat siihen tulokseen, ettei sääntörikkeitä ollut ja julistivat voittajaksi Earl Simonin.

– Ykkösrata tuotti odottamattomia ongelmia ja lähtö ei mennyt lainkaan niin kuin ajattelin. Loppuvaiheessa saatiin hyvää vetoapua. Edessä oli niin hyvä hevonen (Oscar L.A.), etten ollut lainkaan varma päästäänkö siitä ohi. Hevonen hoiti tämän ihan itse, se on taistelija, Earl Simonin ohjastaja Franck Ouvrie totesi voittajahaastattelussa tulkin välityksellä.

Kuskin mukaan vakavan loukkaantumisen jälkeen tänä vuonna radoille palannut ori pystyy vieläkin parempaan.

– Tämä on kovassa nousukunnossa, se ei ole vielä valmis. Tämä parantaa vielä, Ouvrie sanoi sateisella radalla tuloksen 12,5a/2100 metriä noteeranneesta Earl Simonista.

Voittajan valmentaja Jarmo Niskanen oli myös samaa mieltä.

– Ouvrie on ajanut paljon tämän vuoden Prix d'Ameriquen voittaja Davidson Du Pontilla, ja hänen mukaan Earl Simon on parempi hevonen.

Niskaselle voittaminen Suomessa oli erityisen tunteikas.

– Tämä on todella suuri hetki voittaa synnyinmaassa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olen ylipäänsä Suomessa raveissa.

Earl Simon on juossut 41 starttia, joista ori on voittanut 21 kertaa. 100 000 euron ykköspalkinnon myötä 8-vuotiaan voittosumma nousi yli miljoonaan euroon.

Niskasen ja Earl Simonin taustoista voi lukea lisää alla olevasta linkistä.

Mieluisa paluu synnyinmaahan – Jarmo Niskanen pitää hevostaan ranskalaistähdistä kovempana

Jarmo Niskasella oli hymy herkässä Kymi GP:n jälkeen

Vuodesta 1998 lähtien ajettu Kymi GP on usein ollut ranskalaishevosten näytöstä. Suomalaisia voittajia kunniataulukosta löytyy vain kolme. BWT Magic (2000), Exchequer (2001) ja Womanizer (2013).

Önas Princea ajanut Per Nordström oli lähdön jälkeen kuin myrskyn merkki.

– Meidät taklattiin ulos. Toisilla on vain eri säännöt kuin toisilla. Ruotsissa tuosta olisi tullut aina hylkäys, Nordström puhisi TotoTV:n haastattelussa viitaten Ouvrien ulostuloon Earl Simonin kanssa.

Ouvrie ei saanut minkäänlaisia sanktioita tuomaristolta.

Tyytyväinen ei ollut myöskään Jason's Camdenia ajanut Olli Koivunen. Valjakko joutui loppukurvissa hakauksiin Ce Bello Romainin kanssa.

– Oltaisiin voitu olla jopa rahasijoilla, mutta Ranskan miestä (Anthony Barrier, Ce Bello Romainin kuski) joutui väistelemään viimeisessä kurvissa ja tosi lähellä oli kolari. Ei se tiennyt yhtään mitä rataa ajaa. Aivan hengenvaarallista touhua näiden ranskalaisten kanssa, Koivunen sanoi naurahtaen.

Barrier ei saanut tilanteesta sanktiota.

Lue lisää: Konkariori Kujanpään Jyräys hurmasi – ”Käsittämättömän upea suoritus”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?