Lahjakkaan ravurin vire askarruttaa valmentajaa –  ”Onko sellainen kuin pitää?”

Monimanista piti tulla ikäluokkakisojen hevonen. Nyt se käynnistelee uutta nousua rahasarjoista.

Monimanin edellinen voitto on toukokuulta.

2.2. 7:08

Aripekka Pakkasen tallin lämminverinen ori Moniman aloitti uransa mahtavasti. Viime talven juoksut olivat yhtä menestyskulkua ja pitkä menestysjakso huipentui Finlandia-lauantain voittojuoksuun, jossa silloin 4-vuotias hevonen pysäytti kellot kovaan kilometriaikaan 13,8a/2100 metriä.

Kukapa olisi uskonut, että voittosaldo ei ole sittemmin komistunut ensinkään. Toukokuisen ykköstilan jälkeen paras sijoitus on ollut iltaraveista saalistettu kolmostila.

– Vaikka ori ei tuntunut missään vaiheessa huonolta treeneissä, yhtäkkiä siitä hävisi yksi pykälä kilpailuissa. Vikaa etsittiin ja hevosta hoidettiin, mutta se ei vain suorittanut tasollaan joitakin väläyksiä lukuun ottamatta, valmentaja Pakkanen sanoo.

Derby-kenraalissa elokuussa Moniman oli vielä ihan hyvä, kun se hävisi hurjalle An-Dorralle vain valjakonmitan.

Derbyn karsintalähdössä tuli laukka kärkipaikkaa puolustaessa.

– Minulla oli tuntuma, että hevonen olisi ollut riittävä ikäkausikisoihin. Paine kokeilla siellä tuli minulta, ei muilta omistajilta. Marraskuussa koitettiin kilpailla vielä, mutta sitten ori oli jo oikeasti huono. Päätettiin antaa sille kunnon breikki ja huili.

Kilpailutauon aluksi Moniman tutkittiin kiireestä kantapäähän. Uusien hoitojen lisäksi hevonen sai pitkän lepojakson, jotta mahdollinen piilevä virus poistuisi elimistöstä varmuudella.

– Yksi eläinlääkäriltä saatu selitys oli, että Monimanilla on ollut rustonalaista luukipua jalassa. Siihen hevonen sai lääkehoitoa, valmentaja kertoo.

Etta Pakkanen sai taluttaa Monimanin voittajakehään viime kevään Finlandia-raveissa.

Talven lumikelit Pakkanen hyödynsi ajamalla Monimanille pohjakuntoa. Tällä hetkellä hän on suojattinsa fyysiseen kuntoon tyytyväinen. Keskiviikkona Vermossa nähdään, kuinka on kilpailuvireen laita.

– Tiedän että hevonen riittää kykyjensä puolesta pitkälle, mutta kun pitkään on mennyt huonosti, paluukilpailussa on epävarmuutta. Onko ori sellainen kuin pitää?

Hevonen avaa 5-vuotiskautensa kolmen kilometrin kisassa. Pakkasen mukaan pitkän matkan jaksaminen ei ole ongelma, koska kyseessä on peruskestävä kilpailija.

– Ei ole optimitilanne aloittaa T65-lähdöstä, mutta halusin volttilähtöön, ettei tarvitse avata kymppiä suoraan pitkältä tauolta. Monimanin pitäisi parannella kilpailujen myötä, mutta en uskalla sanoa sitäkään, etteikö ori voisi olla heti hyvä.

Valmentaja ei ole huolissaan suorituskyvyn löytymisestä pitkällä tähtäimellä.

– Vaikka hevonen ei pärjäisi heti, olen ihan varma, että kesään mennessä rupeaa löytymään kulkua taas. Jos Monimanissa olisi joku dramaattinen vika, kyllä eläinlääkärit olisivat sen jo löytäneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?