Legendaarinen klubi sai uuden jäsenen –  Kari Alapekkala nousi arvostettuun kerhoon

Alapekkalan uran tuhannes voitto tuli Oulussa.

Kari Alapekkala on tuore tuhannen voiton klubin jäsen.

26.1. 20:29

Käsi pystyyn, se on siinä.

Näin pääsi tekemään Kari Alapekkala tuulettaessaan tuhannetta voittoaan.

Miehen ainoa ajokki Oulun keskiviikon Toto65-raveissa oli Sweetman, jolta jo ennakkoon odotettiin paljon. Ruuna hoitelikin leiviskänsä tyylikkäästi, kun ruuna kiri aivan omaa vauhtiaan ykköseksi.

Torniolainen on ensimmäinen Lapissa vaikuttava ohjastaja, joka on pystynyt arvostettuun saavutukseen. Suorituksen arvoa, nostaa, ettei pohjoisessa ravata edes joka viikko kilpaa, ei lähellekään. Miehen kotiradallakin ajetaan kilpaa tänä vuonna ensimmäisen kerran vasta maaliskuun puolivälissä.

Vaikka virallisesti tämä oli Hippoksen tilastoissa Alapekkalan tuhannes voitto, niin todellisuudessa luku on suurempi.

– Oikea määrä lienee noin 20-30 voittoa isompi. Ruotsissa ajettuja voittoja puuttuu tilastoista, Alapekkala tarkentaa.

Voittoja olisi huomattavasti enemmänkin, ellei 55-vuotias Alapekkala olisi joutunut vähentämään ajohommia.

– Noin seitsemän vuotta sitten vähensin tietoisesti kiertämistä selkäongelmien takia. Etenkään autossa istuminen ei ole mitään herkkua, Alapekkala sanoo.

Alapekkala pyörittää tällä hetkellä pientä, mutta todella iskukykyistä tallia.

Miehen valmennettavien kolmen viime vuoden voittoprosentti on pyörinyt noin 20:n tietämillä, joka on huikea luku.

Alapekkalalla on työn alla tällä hetkellä kahdeksan kilpahevosta.

– Enemmänhän sitä silti lähtöjä hävitään, mutta ollaan kuitenkin yritetty keskittyä laatuun ja pitää hevoset mielekkäänä.

Ensimmäisen voittonsa Alapekkala ajoi Lynda Scott -nimisellä tammalla Torniossa 1985 eli 18-vuotiaana. Voittoajaksi riitti lokakuun koleudessa 28,5ke. Tulos kertoo, kuinka paljon raviurheilu on kehittynyt lähes 40 vuodessa.

– Lynda Scott oli isän nimissä, mutta periaatteessa treenasin sitä nuorena poikana itse. Se hevonen on jäänyt hyvin mieleen ja on yksi niistä elämän hevosista.

Ammattimainen raviharjoittaminen ei ole helppoa missään, saati sitten pohjoisessa Suomessa.

– Bodenissa ja muualla Pohjois-Ruotsissa pääsee normaaliraveissakin ajamaan noin 2 500 euron ykkösistä ja se on iso juttu, että tätä voi täällä tehdä ammatikseen. Muuten homma voisi olla vain harrasteluasteella.

Alapekkala on käytännössä koko uransa vaikuttanut Lapissa.

Aki Antti-Roikolla olin aikoinaan Ylivieskassa vuoden verran töissä. Hevoset pärjäsivät hyvin ja sieltä sain paljon lisäoppia hevosen treenaamisesta.

Seuraavan kerran Alapekkala on tositoimissa jo huomenna Bodenin raveissa. Miehen omasta valmennustallista tulevat Sagredo Hanover ja Zola Soft lukeutuvat lähtöjensä suosikkihevosiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?