Ranskalaisohjastajan säälimättömät otteet aiheuttivat paheksuntaa – ”Hevosta ja vastustajia kunnioittamattomia ajoja”

Totaalisesti epäonnistunut ranskalaiskuski sai pohjoismaisilta katsojilta vihat niskaansa.

Moni katsoja laittoi Davidson du Pontin epäonnistumisen liian innokkaan ohjastajan syyksi.

17.1.2022 17:29

Pariisissa sunnuntaina ravatussa Prix de Belgiquessa voittonsa loppusuoralla laukanneen ranskalaistähden Davidson du Pontin ohjastajan Nicolas Baziren työskentely rattailla kirvoitti monen katsojan mielen.

Bazire alkoi loppukurvissa käskeä johtoasemassa juossutta ajokkiaan erittäin voimakkaasti ja ruman näköisesti piiskalla ja ohjaksilla, mikä johti lopulta hevosen laukkaan suoralla.

Davidson du Pontin laukan jälkeen ylivoimainen voitto meni tämän tallikaverille Feydeu Sevenille, jota ajoi hevosten valmentaja Jean-Michel Bazire. Hän on Nicolaksen isä.

Lue lisää: Prix d'Amériquen viimeisessä esikisassa dramaattiset loppuratkaisut – Davidson Du Pont laukkasi voittonsa

Pian sunnuntain kilpailun jälkeen Twitteriin alkoi ilmestyä Bazirea syyllistäviä viestejä. Muun muassa TotoTV:n studiolähetyksissä asiantuntijana usein oleva ravivalmentaja Tommi Ala-Nikkola aktivoitui.

Veikko Haapakankaalle voisi ihan hyvin antaa kilvanajovastuutakin, kun kerran poika Bazirellekin riittää Prix d’Amerique-tason ajokkeja turmeltavaksi. Usein hevosta ja vastustajia kunnioittamattomia ajoja. Isä JMB on taikuri, mutta Nicolas Bazirella on vielä opittavaa, Ala-Nikkola kirjoitti.

Ravivalmentajaksi tähtäävä nuori Veikko Haapakangas on parhaillaan opissa Baziren tallilla.

Oulun raviradan Äimäraution ratamestari Antti Jaara oli huolissaan raviurheilun julkisuuskuvan puolesta.

– Kaksinaismoralismia? Suomen ajotapojen siistimistä perustellaan lajin julkisuuskuvan parantamisella ja hevosen hyvinvoinnin edistämisellä ja se on täysin oikein. Mutta, samalla TotoTV:ssä näytetään ranskalaista ajotapaa. Eikö lajin julkisuuskuva kärsi sitten tästä? Jaara kysyi twiitissään.

Lisäksi muitakin julkaisuja aiheesta kirjoitettiin.

Myös Ruotsissa moni laji-ihminen paheksui Baziren käytöstä. Esimerkiksi ravivalmentaja Rebecca Dahlén twiittasi:

– Kuinka helkkarin ällöttävä ajo Davidson du Pontilla. Hevosraukka, vastaa jokaiseen käskyyn ja lopuksi laukkaa, kun ei enää jaksa antaa enempää. Niin rehellinen.

Samanlaista ravureiden lyömistä ei ole suomalaisilta tai muiltakaan pohjoismaisilta ohjastajilta nähty enää pitkään aikaan, ja sellainen on jyrkästi kielletty.

Vastaava rike olisi johtanut mittavaan ajokieltoon ja sakkoihin Pohjoismaissa, missä kuskien ajotapoja on pyritty jatkuvasta siistimään. Keski-Euroopassa ajotapakulttuuri on paljon sallivampi.

Suomen Hippos tiedotti syksyllä, että Suomessa tiukennetaan ajotapojen rangaistusmääräyksiä tänä vuonna. Voimaan ne tulevat siirtymäjakson jälkeen maaliskuun alussa.

Prix de Belgique oli Euroopan suurimman ravikilpailun Prix d’Ameriquen viimeinen karsintalähtö.

Sunnuntaina menestyneiden Feudeau Sevenin ja Diable Vauvertin lisäksi paikkansa 450 000 euron pääpalkinnolla ravattavasta superkisasta ovat lunastaneet Billie de Montfort, Cokstile, Etonnant, Galius, Ganay de Banville, Hohneck, Rebella Matters, Vivid Wise As ja kahden edellisen vuoden voittaja Face Time Bourbon.

Ensi viikon sunnuntaina ravattavaan Prix d'Ameriqueen on vapaita paikkoja jäljellä vielä seitsemän. Ne täytetään voittosummien perusteella, joten noin 1,8 miljoonaa euroa rohmunnut Davidson du Pont pääsee hyvin todennäköisesti mukaan eilisestä fiaskostaan huolimatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?