Tammojen vahtaaja on löytänyt taas tasapainon – ”Irtosi muista kuin entiseen malliin” - Ravit - Ilta-Sanomat

Tammojen vahtaaja on löytänyt taas tasapainon – ”Irtosi muista kuin entiseen malliin”

Whogonow on kova nousukas. Peräti kuudesti juhlinut Santtu Raitala puolestaan oli T75-ravien ylivoimainen ohjastajanimi Torniossa.

Kovaluokkainen Whogonow on palannut tasolleen.

11.9. 17:48

Kajaanilaisen Mikko Koivun valmentama Whogonow ravasi viime vuonna kovemman voittoajan kuin yksikään toinen 5-vuotias Suomessa syntynyt lämminveriravuri. Sen perusteella tämän kauden alkua odotettiin vesi kielellä, mutta epäonnistumiset seurasivat toistaan.

Kesällä pidetyn 1,5 kuukauden kilpailutauon jälkeen ori on palannut tasolleen. Lauantaina tuli vakuuttava T75-voitto Tornion Laivakankaalla. Janne Lukkari ohjasti kärkipaikalla juossutta oria.

– Hevonen oli alkukaudesta stressaantunut ja teki kehnonlaisia juoksuja. Se vahtasi liikaa tammoja, mutta sitten kun Mikko laittoi tammat pois ja oripoika on saanut olla taas yksinään, tasapaino on löytynyt, Lukkari kertoi.

Whogonow ravasi 2100 metrin ryhmäajon kilometriaikaan 13,9a. Vakio-ohjastajan mukaan kaikki ei ollut pelissä, joten vastustajille on jatkossakin luvassa hikisiä hetkiä alle 40 000 euron voittosummalla kilpailevan kovaluokkaisen Whogonow’n kyydissä.

– Yksi vaihde jäi vielä käyttämättä tänään. Vastustajia aliarvioimatta hevonen tuli pintakaasulla maaliin. Se irtosi muista kuin entiseen malliin, Lukkari kuvaili.

Torniossa ei ravattu suurkilpailuja. Iltapäivän nimilähdön, 4- ja 5-vuotiaiden lämminveristen Midnight Racen paras oli ennakkosuosikki Leave Your Sox On. Se palkittiin voitosta 7000 eurolla.

Petri Salmelan valmennettavaa kuskasi ravien suvereeni ohjastajanimi Santtu Raitala, joka päätti kisat lauantain kuudenteen voittoonsa.

5-vuotias Leave Your Sox On ravasi 2100 metrin ryhmäajon kilometriaikaan 14,0a. Ruuna taittoi matkaa johtavan rinnalla, joten lähdön parhaasta hevosesta ei jäänyt epäselvyyttä.

– Tosi väkevä esitys. Kun loppusuoran alussa annoin kirimerkin, hevonen irtosi helposti muista ja tuli iloisena maaliin.

Raitala kertoi saaneensa viikolla hyviä ajo-ohjeita Mika Forssilta, joka on ollut hevosen hovikuski Ruotsissa.

Forss oli kertonut, että Leave Your Sox Onin vähäinen kilpailurutiini saattaa näkyä vielä. Siksi Raitala ei halunnut ajaa hevosta liian aikaisin karkumatkalle. Jos ruuna olisi jäänyt yksin, keskittyminen olisi saattanut herpaantua.

Santtu Raitala ohjasti peräti kuusi voittoa lauantain raveissa. (arkistokuva)

Suomenhevosten kovimmassa lähdössä odotettiin 13-vuotiaan Jokivarren Kunkun paluuta voittokantaan. Ori ei jättänyt otollisia lähtöasemia hyödyntämättä ja eteni 40 metrin takamatkasta huolimatta kärkeen jo ensimmäisellä takasuoralla. Sen jälkeen Antti Ojanperän valmennettava ei ollut enää yllätettävissä.

Ohjastaja Santtu Raitalan taktiikka ratkaisuhetkillä oli lähes sama kuin Leave Your Sox Onin rattailla.

– Kunkku on tosi rehellinen hevonen vastaamaan kavereille. Maalisuoran alussa kun annoin merkin, se irtosi tosi hienosti muista.

Jokivarren Kunkun taakse jäi muun muassa pitkältä kilpailutauolta palaileva toissa syksyn Derby-voittaja Landen Paukku, jolle kakkostila tarkoitti uran ensimmäistä tappiota. Saldo on nyt 13 voittoa 14:stä kilpailusta.

– Tosi tyytyväinen olen hevoseen. Vastus oli tänään erilainen kuin viimeksi Kannuksessa, ohjastaja-valmentaja Jani Suonperä sanoi TotoTV:ssä.

Lue lisää: Voittamaton Landen Paukku ei esiintynyt viimeistelyajossa edukseen – ”Eiköhän avaustappio tule lauantaina”

Pronssidivisioonan karsinnassa Thai Explosiven loppuveto kantoi voittoon viime metreillä. Armani Press hallitsi lähtöä kärkipaikalla ja Thai Explosive näytti olevan toivottoman kaukana kärjestä vielä maalisuoran alussa, mutta harvinaisen kiukkuinen kiri teki lähes mahdottomasta mahdollista.

– Loppukurvissa kun käänsin viidennelle radalle, alkoi tuntua että ehditään ainakin aika lähelle. Pieni ailahtelu on seurannut hevosen otteita ja toivotaan, että se alkaa nyt suorittaa stabiilisti, Santtu Raitala sanoi lauantain kolmannesta T75-kohteiden voittaja-ajokistaan.

Ykkössarjalaisten rataennätyskokeessa hätyyteltiin Edward Alen reilut kaksi vuotta sitten juoksemaa tulosta 11,3a/1600 metriä.

Orlando Knick veti letkaa kovaa. Aktiivisen taktiikan hintana oli se, että kokenut veteraani Top Of The World tuikkasi lopussa peesistä edelle. Jarmo Saarela ajoi Ari Aatsingin valmentamaa 10-vuotiasta ruunaa, joka jäi rataennätyksestä lopulta reilun sekunnin.

T75-voittajiksi Torniossa ylsivät myös johtavan rinnalta jyrännyt Ari Keräsen Leijan Liito ja tammalähdössä suojaisasta juoksusta kiittänyt Satu Haaraojan valmentama Maize, jota ohjasti Jani Suonperä.

Oikea T75-rivi

T75-1: 2 Whogonow

T75-2: 5 Leijan Liito

T75-3: 8 Maize

T75-4: 11 Thai Explosive

T75-5: 2 Top Of The World

T75-6: 12 Jokivarren Kunkku

T75-7: 4 Leave Your Sox On

Seitsemän oikein tuloksille: 7299,35 euroa

Kuusi oikein: 35,79 e

Viisi oikein: 3,33 e

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?