Epäonnistumiset pudottivat Lissun Eerikin seppelesuosikista haastajan asemaan – treenarilta suora arvio mahdollisuuksista - Ravit - Ilta-Sanomat

Epäonnistumiset pudottivat Lissun Eerikin seppelesuosikista haastajan asemaan – treenarilta suora arvio mahdollisuuksista

Viime vuoden kuninkuusravit jättivät Pekka Luukkoselle ja Lissun Eerikille rutkasti hampaankoloon. Alkukauden menestyshevonen lähtee Seinäjoen kuninkuuskisaan haastajan asemassa.

Pekka Luukkosen valmentama Lissun Eerikki kamppailee ravikuninkuudesta viikonloppuna Seinäjoella.

30.7. 11:12 | Päivitetty 30.7. 14:16

Kesäkuulle asti kaikki näytti olevan kuin pedattu Lissun Eerikin marssille kohti ravikuninkuutta.

Puumalalaisen Pekka Luukkosen valmentama ori ravasi helmikuusta toukokuuhun voitosta voittoon ja jyräsi muut alleen mitä ylivoimaisimmilla suorituksilla.

Viimeistään häikäisevä Kavioliigan finaalivoitto Kuopiossa sementoi tuolloin Lissun Eerikin aseman kuninkuuskilpailun ennakkosuosikkina numero yksi.

Mutta kuten tiedetään, raviurheilussa voimasuhteet saattavat elää nopeastikin.

Lissun Eerikki voitti arvokkaan Kavioliiga GP:n toukokuun puolivälissä Kuopiossa.

Kesäkuun puolivälissä ravatussa Härmän Nordic Kingissä Lissun Eerikin kilpailu päättyi lähtölaukkaan. Sen jälkeen myös Suur-Hollola-ajo jäi sairastelujen takia väliin.

Kahden viikon takainen paluustartti ei sekään puhdistanut pöytää oriin yllä leijuvista kysymysmerkeistä. Ari Moilasen ajokki ei tuntunut saavan vaihdetta kunnolla silmään oikein missään vaiheessa kisaa ja hävisi kymmeniä metrejä lähdön parhaille.

Valmentaja Luukkonen ei kuitenkaan vaikuta huolestuneelta muutama päivä ennen kauden päätähtäintä.

– Ei hevonen ollut huono Mikkelissäkään, mutta juoksu ei vain onnistunut ja lopussa vauhti oli tosi kovaa.

– Kaikki oli kilpailun jälkeen normaalisti ja hevonen oikein hyvän tuntuinen. Se on tässä vaiheessa tärkeintä.

Treenari odottelee jo malttamattomana viikonlopun kilpailureissua Seinäjoelle.

– Kaikki on hevosen kanssa tehty mitä tehtävissä on. Nyt odotetaan vaan, että tulisi jo lauantai ja päästäisiin töihin.

Kannatuksen puutteeseen Lissun Eerikin menestys ei tule lakeuksilla kaatumaan. Oriin taustalla vaikuttava Hevosmaailma-talli omisti aikanaan myös Lissun Eerikin emän Lisbethin.

– Omistusporukassa on 20 osakasta ja heidän perheitään. Paljon on varmasti vihreäpaitaa liikkeellä Seinäjoen katsomoissa, Luukkonen hehkuttaa.

Puumalalaiskaksikko suuntaa kuninkuuskilpailuun vahvasti revanssihenkeä uhkuen.

Lissun Eerikki lukeutui jo viime vuonna kisan kuumimpiin suosikkeihin, mutta epäonni iski kyntensä peliin pahimmalla mahdollisella hetkellä.

Voimaori ei päässyt omalle tasolleen koko viikonlopun aikana ja syykin paljastui nopeasti.

– Hevosella paljastui tutkimuksissa keuhkoputkentulehdus ja veriarvoissa oli paljon sanomista, Luukkonen manaa.

– Ei siitä reissusta sitten jäänyt oikein mitään oppejakaan käteen tätä vuotta ajatellen. Revanssihenkeä kyllä jäi.

Luottokuski Ari Moilanen jatkaa Lissun Eerikin rattailla myös Seinäjoella.

Viikonloppuna edessä on uusi mahdollisuus. Kilpailun käynnistävälle 2100 metrin matkalle Lissun Eerikki sai rata-arvonnassa paikan yksi.

Sunnuntain 1609 metrin matkalle ori starttaa lähtöradalta kahdeksan. Kilpailu huipentuu myöhemmin iltapäivällä ravattavaan 3100 metrin päätösmatkaan.

Pienimmällä kokonaisajalla matkat selvittävä hevonen kruunataan ravikuninkaan ja -kuningattaren seppeleillä.

Rata-arvonta ei ollut fysiikastaan tunnetulle Lissun Eerikille missään nimessä paras mahdollinen. Luukkonen suhtautuu tilanteeseen kuitenkin tyynen realistisesti.

– Noilta paikoilta se on vain ajettava. Maililla ulkorata voi kyllä tuoda meille ikävyyksiä. Avausmatkallakin on pieni mahdollisuus jäädä pussiin.

– Kolmen kilometrin uskoisin olevan oriin vahvuus, mutta eihän sitä ole kuin kerran ajettu ja silloinkin hevonen oli kipeä. Seppeleen kannalta olisi tietysti selkeintä voittaa kaikki matkat. Silloin ei jäisi mitään arvailtavaa.

Kuninkuuskilpailu on tänäkin vuonna tasainen mittelö. Joidenkin papereissa jopa ennätyksellisen tasainen.

H.V.Tuuri ja Vixeli ovat nousseet tällä kaudella rakettimaisesti rodun eliittiin ja lukeutuvat kuninkuusravidebyyteissään heti kuumimpien ennakkosuosikkien joukkoon.

Luukkonen nimeää pahimmiksi vastustajiksi Antti Ojanperän kokeneen kaksikon Evartin ja Jokivarren Kunkun.

Evartti puolustaa Seinäjoella viime vuoden ravikuninkuuttaan. Jokivarren Kunkku vei tittelin nimiinsä Joensuussa 2015.

– Mutta myös H.V.Tuuri ja Vixeli ovat olleet tosi vahvoja. Tämän vuoden kilpailussa on niin monta vaihtoehtoa, Luukkonen spekuloi.

Kysymykseen mille sijoille Lissun Eerikin rahkeet riittävät tämän vuoden kilpailussa Luukkosen vastaus tipahtaa kuin apteekin hyllyltä.

– Voittoon.

Lähimmäksi ravikuninkuutta Luukkonen on päässyt valmennusurallaan Rickin kanssa, joka oli suomenhevosten pääkilpailussa parhaimmillaan kolmas.

Kaiken onnistuessa Lissun Eerikki saattaa hyvinkin tuoda pitkän linjan suomenhevosmiehen uralle sen kaikista kirkkaimman kruunun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?