13 faktaa Suomeen saapuvasta norjalaisesta ihmehevosesta – tähdittää juhannuksen ykköslähtöä - Ravit - Ilta-Sanomat

13 faktaa Suomeen saapuvasta norjalaisesta ihmehevosesta – tähdittää juhannuksen ykköslähtöä

Härmässä lauantaina starttaava Odd Herakles on viime vuosien paras kylmäverinen ravuri.

Odd Herakles (8) ja H.V. Tuuri (5) kävivät rajun taiston voitosta Elitkampenissa toukokuussa. Uusintaottelu nähdään Härmässä lauantaina.

25.6. 8:45

Kylmäveriravureiden nykyhistorian tunnetuimmat Pohjoismaiset hallitsijat ovat 1990-luvulla alamaisiaan komentanut Viesker ja 2000-luvun alkupuolella valtikkaan tarttunut ruotsalainen Järvsöfaks.

Tällä hetkellä vallassa on norjalainen Odd Herakles. Tuoreimpina urotekoinaan 11-vuotias tupsujalka voitti Elitkampenin toukokuussa Tukholmassa ja jatkoi voittoputkea Oslossa toissa lauantaina.

Odd Herakles tähdittää seuraavaksi Nordic King -kilpailua Härmän Powerparkissa lauantaina. Se saa vastaansa parhaat kotimaiset hevosvoimat kuten H.V. Tuurin ja Lissun Eerikin.

Arpa heitti norjalaisen takarivin uloimmalle kaistalle lähtöradalle 12 taistossa 50 000 euron ykköspalkinnosta. Sieltä orilla on lämminverimäisistä vauhtivaroistaan huolimatta täysi työ kiertää suomalaiset pikamatkalla.

Odd Herakles kilpailee kolmatta kertaa Suomessa lauantaina.

IS keräsi 13 faktaa vuonomaan kansansuosikista.

 1. Odd Herakles oli jo nuorena lupaava, mutta ei vielä mikään otsikkohevonen. Se aloitti uransa 3-vuotiaana ja voitti kauden 12 kilpailustaan kaksi.

 2. Klassisten ikäluokkakilpailujen voitot kiersivät 4- ja 5-vuotiskausilla. Arvokkaimpana saavutuksena tuli kakkostila Ruotsissa ravatusta kylmäveristen Derbystä. Lähdön voitti norjalaistamma Lannem Silje.

 3. Maagisena pidetyn 1.20-rajan ori alitti ensimmäisen kerran 6-vuotiaana. Kilometriaika 19,4a riitti kuudenteen tilaan Solvallan Elitkampenissa 2016, jossa suomalaiset juhlivat kaksoisvoittoa Vitterin ja Jokivarren Kunkun johdolla.

 4. Odd Herakles onnistui valloittamaan Elitkampenin vasta viidennellä yrittämällään toukokuussa 2020. Ori nitisti tuolloin muun muassa Månprinsen A.M:n ja Polaran.

 5. 1.20-raja on alittunut yhteensä 13 kertaa. Näistä yhdeksän on voittojuoksuja. Ennätys on viime vuoden kesäkuussa Bjerken radalla Oslossa ravattu 18,4a/1609 metriä.

 6. Myös tasoitusajon ennätys on vuoden takaa kesäkuulta. Odd Herakles ravasi 2180 metriä kilometriaikaan 20,2 voittaessaan V75-finaalin Bergsåkerissa. Tulos alitti kymmenyksellä Jokivarren Kunkun ME:n.

 7. Mustan hurmurin pisin peräkkäisten voittojen sarja on 20 ykköstilaa. Putki kesti syyskuusta 2019 huhtikuuhun 2021. Se alkoi Turun PM:ssä Tähen Toivomukselle kärsityn tappion jälkeen. Voittomarssin päätti ruotsalainen Månlykke A.M.

 8. Odd Heraklesin lauantain kilpailu on sen kolmas visiitti Suomessa. Turun PM-hopean lisäksi hevonen voitti Nordic Kingin kaksi vuotta sitten.

 9. Ori on jo nyt yksi historian parhaista norjalaisravureista 59 voitollaan ja lähes 10 miljoonan kruunun (yli 900 000 euroa) palkintosummallaan. Norjan kaikkien aikojen ansioitunein kylmäverinen Borg Rigel tienasi noin 13,7 miljoonaa kruunua ja voitti yhteensä 168 kertaa vuosina 1991–2003.

 10. Odd Heraklesin rattailla on istunut uran 130 kilpailussa 10 eri ohjastajaa. Ainoana suomalaisena sitä on kuskannut Jorma Kontio, Bollnäsissä elokuussa 2020. Valjakko taittoi mailin kilometriaikaan 18,5a/1640 metriä. Kontio sanoi juoksun jälkeen, että Järvsöfaksin ME 17,9a olisi ollut alitettavissa. Härmässä rattaille hyppää nuori ruotsalainen Mats E. Djuse.

 11. Vastuuvalmentajia on ollut neljä. Pisimpään hevosta treenasi Lars O. Romtveit vuosina 2014– 20. Hänen lopetettuaan huipulla ori siirtyi ensin omistaja Odd Paulsenin talliin ja viime keväästä saakka valmentaja on ollut Fredrik Fransson.

 12. Odd Herakles on Norjan raviurheilun keskusjärjestön sivujen mukaan emänsä Gaupen Stjernan suvereenisti ansiotunein jälkeläinen. Listan kakkonen, tamma Odd Hera on saanut radoilta kasaan toistaiseksi vain noin viideskymmenesosan isoveljensä tienesteistä.

 13. Isänsä Moe Odinin jälkeläislistalla Odd Herakles on toiseksi ansioitunein ja voitokkain. Edellä on kaksi vuotta vanhempi Tekno Odin, 10,5 miljoonaa Norjan kruunua (n. miljoona euroa) ja 72 ykköstilaa.

Odd Herakles on kilpaillut Solvallan Elitkampenissa kuudesti. Voittoja on kaksi.

Odd Herakles on jo nyt yksi kaikkien aikojen kylmäverisistä Norjassa, ja kilpailuvuosia voi olla vielä monta jäljellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?