SE-tulosta hätyytellyt suomenhevonen sai omistajansa pään pyörälle – ”Täytyy perua puheet”

Omistaja Mia Liipola ei lakannut Vermossa hämmästelemästä Runoneitonsa puskista tullutta mahtijuoksua.

Mia Liipolan valmentama Runoneito hämmästytti Vermossa.

9.6.2021 21:29

Vermon lämpimässä keskiviikkoillassa teemana oli vahvuus. Kaikki kymmenen lähtöä ravattiin joko 2620 metrin keskipitkällä tai 3120 metrin pitkällä matkalla.

Hevosmäärät vaihtelivat kovasti lähdöittäin uuden kokeilun takia.

Molempien rotujen kovimpiin sarjoihin oli ilmoittautunut vain viisi valjakkoa, mutta alemmat sarjat eivät poteneet varsinaisesti hevospulaa.

Kierroksen suomenhevoskohde meni yllättäjä Runoneidolle, jolle voitto oli kauden ensimmäinen.

Iikka Nurmonen hoputti ensimmäisen kerran ajamansa tamman yllätysiskulla keulaan matkalla, ja sisukkaalla tuulella ollut tamma vastasi loppuun asti suosikki Tapsan Toivolle tiukassa kaksinkamppailussa.

– Oli kyllä juoksijan tuntuinen hevonen, Nurmonen kiteytti ajatuksensa uudesta tuttavuudestaan.

Valmentaja Mia Liipola oli ikionnellinen suojattinsa yllätysvoitosta.

– Tämä oli ensimmäinen Vermon voittomme. Se laittaa pään pyörälle, nauravainen Liipola kuvaili.

Runoneito jäi vain kolme kymmenystä Vieskerin Virvan nimissä olevasta tammojen pitkän matkan volttilähdön SE-ajasta. Sen voittotulos oli 26,9.

– En voi käsittää Runoneidon aikaa. Olen aina ajatellut, ettei se ole pitkän matkan juoksija, mutta täytyy perua puheet.

Avauskohteessa puhuivat kehityskykyisen King Colen voimat. Hannu Torvinen kierrätti ajokkinsa johtaneen Que Talin rinnalle kaksi kierrosta ennen maalia, ja valjakko väänsi hyvin vastanneen kärkihevosen väkisin siltaan päätössatasella.

– King Cole tuntui tänään tosi hyvältä. Kun vauhti rauhoittui, uskoin pääseväni johtohevosen rinnalle. Que Tal on myös tosi hyvä hevonen, mutta King Colessa on vielä paljon sisällä ja se meni helposti, Torvinen sanoi.

– Ruuna on yhä keskentekoinen. Kun siltä saadaan kaikki palaset kohdalleen, se voittaa vielä monta lähtöä, Torvinen suitsutti Marjo Lindströmin tallin voimapesää.

Saman sarjan jälkimmäisessä lähdössä voittoon kiri mainion reissun kärkiparin imussa saanut Unique Creation. Vähintään yhtä hyvä oli voittajaa vastaan kuolemanpaikalta sisukkaasti harannut Mr Big Money.

Norjassa syntynyt Unique Creation oli voittanut kaksi ensimmäistä Suomen juoksuaan, mutta pilannut viime starttinsa laukkaan.

– Tänään ruuna oli varmasti ravilla. Keulassa ja keulan rinnalla oli hyvät hevoset, ja tempo oli hyvää pitkin matkaa. Auttoi, kun sain ajaa niiden perässä toisessa parissa ulkona, valmentaja Tapio Perttunen sanoi.

– Unique Creationilla on vielä kavioidensa takia raskas balanssi, mutta kun sitä päästään keventämään, odotan hevoselta tosi paljon, Perttunen hehkutti.

Vielä Runoneitoa suuremman totopaukun jysäytti ainoastaan prosentin pelattu For A Reason. Tamma sai hyvän reissun kärkiryhmässä, mistä Olli Koivunen kannusti sen ratkaisumetreillä ohi vetotöistä vastanneen Speedy Scionin.

Sanna Koskion valmentama For A Reason jäi Runoneidon tavoin vain kolme kymmenystä SE-ajasta. Nelivuotiaan tamman tulos keskipitkän matkan tasoitusajossa oli 15,5.

– Lähtöpaikkamme takamatkan juoksulangalla hiukan huolestutti, mutta tamma lähtö onnistui hyvin, ja pääsimme hyvään paikkaan. Saimme vielä hyvän hevosen eteemme vetoavuksi loppusuoran alkuun asti, Koivunen sanoi.

– For A Reasonilla on tosi hieno juoksutyyli, ja kun se vielä vähän aikuistuu ja pääsee kiimahaitoista eroon, siitä kehittyy kova hevonen, Koivunen uskoi.

Toto75-voittoihin ravasivat myös salama-avauksella johtopaikan takamatkalta ryövännyt Amazing Warrior ja yhtä helposti piikkipaikalta hallinnut Credit To Hope. Molemmat olivat isoja suosikkeja.

Ykkössarjat juostiin vähäverisyyden takia Toto65-kohteiden ulkopuolella.

Kylmäveristen lähdössä leikitteli aikaisin piikkipaikan hakenut Tuviker. Lämminveristen voimainkoitoksessa juhli puolestaan stayerkuningas Don Williams, joka kaunisteli pitkän matkan Suomen ennätyksen lukemiin 13,7a.

Oikea Toto65-rivi, Vermo 9.6.

Toto65-1: 10 King Cole

Toto65-2: 12 Runoneito

Toto65-3: 9 Unique Creation

Toto65-4: 14 Amazing Warrior

Toto65-5: 11 For A Reason

Toto65-6: 1 Credit To Love

Kuusi oikein -voitto-osuus 3393,85 euroa ja viisi oikein 27,89 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?