Tunnettu hevosmies tuomittiin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä – näin Hippos reagoi

Hevosurheilun ja -kasvatuksen valtakunnallinen keskusjärjestö Hippos tiedotti kurinpitotoimistaan keskiviikkona.

Erkki-Pekka Mäkinen kuvattuna vuonna 2018.

9.6.2021 10:55

Tunnettu ravivalmentaja Erkki-Pekka Mäkinen tuomittiin tiistaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa neljän ja puolen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kahdesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ampuma-aserikoksesta.

Vakavin teko kohdistui 13–15-vuotiaaseen tyttöön vuosina 2009–2012.

Lue lisää: Tunnetulle ravi­miehelle tuomio lasten seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – uhreja useita

Hevosurheilun ja -kasvatuksen keskusjärjestö Hippos tiedotti keskiviikkona, että Mäkinen asetetaan välittömästi väliaikaiseen kilpailukieltoon.

– Asia etenee myös lauantaina kokoontuvan Suomen Hippoksen hallituksen käsiteltäväksi. Ravikilpailusääntöjen mukaisesti kilpailukielto koskee oikeutta käsitellä hevosta ravikilpailuissa kilpailuaikana, oleskelua talli- ja varikkoalueella sekä toimimista ohjastajana, vastuullisena valmentajana ja ravien toimihenkilönä, tiedotteessa todettiin.

Oikeus määräsi vastaajan korvaamaan nyt jo aikuiselle uhrilleen 13 000 euroa loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä, 1 500 euroa kivusta ja särystä sekä 3 500 euroa tilapäisestä haitasta. Lisäksi vastaajan on korvattava uhrilleen terveydenhoito-, matka- ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä lähes 7 900 euroa.

Kahdelle muulle uhrilleen vastaajan on maksettava kärsimys- ja haittakorvauksia yhteensä noin 7 000 euroa. Nämä rikokset tapahtuivat ennen törkeää lapsen hyväksikäyttöä, vuosina 2005–2009.

Vastaaja kielsi hyväksikäytöt.

Hippoksen tiedotteessa tähdennettiin, että liitolla ja sen jäsenyhteisöllä on nollatoleranssi häirintään ja syrjintään. Epäasiallista käytöstä ei suvaita ja kaikki tapauksen otetaan vakavasti.

– Hevosharrastukset ja hevosurheilu ovat suurten tunteiden toimintaa. Näihin tunteisiin ei kuulu pelko epäasiallisen käytöksen kohteeksi joutumisesta. Jos henkilö kokee tulleensa kohdelluksi epäasiallisesti ja epäkunnioittavasti, asia tulee aina ottaa vakavasti. Jokaisen vastuuseen kuuluu häirinnän kitkeminen, tilanteisiin puuttuminen ja rajojen asettaminen, totesi Suomen Hippoksen hallituksen puheenjohtaja Kari Eriksson tiedotteessa.

Langetettu tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Siitä on mahdollista valittaa hovioikeuteen.

Lue lisää: Kommentti: Piileekö suomalaisessa hevos­maailmassa vaiettu hyväksi­käyttö­ongelma?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?