Laivalla vakavasti sairastunut tähtihevonen voitti taistelun elämästään – ”Vielä paljon annettavaa”

Kovia kokeneen Staro Miamin paluu kaviourille sykähdyttää Vermon keskiviikkoraveissa.

Vakavasti viime elokuussa sairastunut Staro Miami palaa ravikatsojien iloksi tositoimiin keskiviikkona Vermossa.

18.5.2021 12:00

Kuten kaikki vähänkin raveja seuraavat tietävät, hevosten kanssa tilanteet voivat heitellä salamannopeasti laidasta laitaan - niin kilpailuissa kuin niiden ulkopuolellakin.

Yhtenä päivänä voittajahevonen voi olla kaikkien ylistämä sankari, mutta jo seuraavan kilpailun jälkeen se saattaa joutua taistelemaan hengestään eläinlääkärin käsissä.

Näin karun kohtalon on kokenut esimerkiksi Suomen kirkkaimpiin tammatähtiin kuuluva 6-vuotias Staro Miami.

Aripekka Pakkasen tallin lippulaivalla näytti sujuvan viime kesänä kaikki kuin ruusuilla tanssien. Lämminveritamma voitti kilpailunsa toinen toistaan näyttävämmillä juoksuilla.

Staro Miamin viiden voiton putki huipentui heinäkuussa St. Michel -ravien Tammatähti-lähdön ylivoimavoittoon hirmuisella tuloksella 10,2a.

Staro Miami voitti Mika Forssin ajamana viime kesänä Mikkelissä huimalla ajalla 10,2a.

Kuukautta myöhemmin aurinko lakkasi hymyilemästä pirkkalalaishevoselle. Tamman taustaleirin ilonkyyneleet vaihtuivat kertalaakista itkuksi.

Tämä tapahtui Ruotsin kilpareissulla.

Valmentaja Pakkanen ja omistaja Martti Simonen olivat Mikkelin huippujuoksun jälkeen niin vakuuttuneita hevosensa hyvyydestä, että halusivat sen osallistuvan tammojen Euroopan mestaruuteen elokuussa Tukholmassa.

Hyvä sijoitus olisi nostanut Staro Mianin ennestään muhkean voittosumman jo yli puoleen miljoonaan euroon.

Arvokas kilpailu meni tammalta kuitenkin penkin alle. Se koki matkalla vastustajaltaan häirintää, jonka seurauksena jäi viimeiseksi.

Onnettomasti sujunut EM-juoksu oli kuitenkin pieni murhe siihen verrattuna, mitä oli tulossa.

Staro Miami alkoi voida huonosti kotimatkallaan laivalla. Tamman kanssa reissussa ollut valmentajan tytär Etta Pakkanen huomasi onneksi ajoissa hoitohevosensa kivut.

Staro Miami on voittanut 26 juoksustaan 14.

– Hevonen vietiin Turussa satamasta suoraan klinikalle. Sieltä eläinlääkäri kehotti ajamaan tamman kiireen vilkkaan Viikin hevossairaalaan Helsinkiin. Se oli hengenvaarassa, Aripekka Pakkanen sanoo.

Valmentaja kertoo, että Staro Miamin suolisto oli kääntynyt virheasentoon pernan vieressä. Vakavat suolisto-ongelmat ovat melko yleisiä hevosilla, ja välillä niiden takia menehtyy jopa tähtiravureita.

Staro Miami oli onnekas. Sen elämä sai jatkua.

– Ammattilaiset pystyivät Viikissä omilla taidoillaan ja lääkkeillä pelastamaan tamman.

– Sitä ei tarvinnut edes leikata. Jos hevosten suolia täytyy lyhentää leikkaamalla, niiltä tahtoo hävitä samalla tehoja, Pakkanen sanoo.

Staro Miami vietti vajaan viikon tarkkailussa Viikissä ennen kuin palasi kotitalliinsa toipumaan.

– Tamma sai olla reilun kuukauden treenaamatta, mutta sen jälkeen sitä päästiin valmentamaan talvi ihan hyvin.

Staro Miami on kerännyt 485000 euron voittosummastaan suurimman osan Ruotsin kaviourilta.

– Starttiin tuleminen hevosella kuitenkin viivästyi jonkin verran pääasiassa sen takia, kun ajokelit menivät välillä huonoiksi. Muuten se olisi aloittanut jo aikaisemmin.

Staro Miami palaa tositoimiin keskiviikkona Vermossa juostavassa Tammatähdessä. Sen onnettomasta Tukholman kilpailusta on kulunut päivälleen yhdeksän kuukautta.

Valmentaja olettaa, että huippuhevonen nousee vielä omalle tasolleen.

– Uskon, että vasta 26 kertaa kilpailleella tammalla on vielä paljon annettavaa radoilla. Odotan siltä nytkin hyvää kautta.

– Hevonen ei ole tuntunut treenissä ainakaan yhtään huonommalta kuin ennen sairastumistaan. Se oli ihan hyvän oloinen myös Santtu Raitalan ajamassa 1.17-aikaisessa hiitissä.

Pakkasen hyvät odotukset eivät tarkoita kuitenkaan sitä, että kovia kokenut Staro Miami olisi vielä keskiviikkona varmuudella voittoiskussa.

– Vermon lähdössä se tuskin yltää uransa kovimpaan juoksuun. En ole varma, kykeneekö hevonen pitkältä tauolta heti voittoon säännöllisesti kilpailleiden tammojen joukossa, mutta hyvään suoritukseen se varmasti pystyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?