Vuoden 2019 voitokkain nousi tuonelan porteilta – iskee taas Vermon valloitukseen - Ravit - Ilta-Sanomat

Vuoden 2019 voitokkain nousi tuonelan porteilta – iskee taas Vermon valloitukseen

Callela Einsteinin uralle on mahtunut monenlaista, mutta hevonen palaa aina vain menestymään.

Callela Einsteinin ylvästä olemusta pääsee taas seuraamaan raviradoilla.

12.5. 8:35

Vuosi 2019 oli Callela Einsteinin osalta melkoista tykitystä. Ruuna ylsi 15 voittoon, jolla se oli koko maan voitokkain ravihevonen. Sekaan mahtui myös komea suurkilpailuvoitto Jokimaa Tekee Tähtiä -kilpailusta ja tie vaikutti tosiaan olevan avoinna tähtiin.

Seuraava kausi toi kuitenkin eteen murheen, jonka myötä tähtiin kurkottamisen sijaan edessä oli taistelu elämästä ja kuolemasta.

– Hevonen sai vakavia ähkyoireita heinäkuun 2020 alussa. Se vietiin ensin klinikalle Turussa, josta se määrättiin kiireellä Viikin hevossairaalaan hoidettavaksi. Siellä sen maha leikattiin auki, jota kautta suoli saatiin toimimaan. Suolta itsessään ei onneksi tarvinnut leikellä sen enempää. Hevonen oli Viikissä noin viikon päivät ja se oli todella pienestä kiinni, että se jäi yleensäkään henkiin, hoitaja Heidi Taipale muistelee.

7-vuotias palasi radoille Turussa huhtikuun lopussa ja kilpailutauosta tuli lopulta yli 10 kuukauden mittainen. Toipumisaikakaan ei toki ollut mennyt ihan suunnitellusti.

– Hevonen lähti leikkauksen jälkeen Minna Rampan luo Kokemäelle toipumaan ja kuntoutumaan. Iso kiitos sinne myös tehdystä työstä. Se ehti tulla tuossa loka-marraskuulla takaisin Turkuun, mutta leikkaushaavaan tuli tyrä ja lisää takapakkia. Tie vei taas tutkimusten kautta Kokemäelle toipumaan. Tammi-helmikuussa ruuna palasi jälleen Metsämäkeen. Viikin ohjeistamana sitä alettiin liikuttamaan, kun eipä se tyrä mihinkään hävinnyt. Sen leikkaamista pohdiskeltiin, mutta sen kanssa on nyt eletty, kun ei tuo tunnu hevosta haittaavankaan.

Voitokas paluu

Takaisin Turun tauolta paluuseen. Se ei nimittäin ollut mikään lämmittelystartti, vaan Callela Einstein kepitti vastustajansa aivan uskomattoman kirin päätteeksi. Hevonen pommitti taustalta kiripuolikkaan kuin lentokone ja vakuutti suuresti. Viimeiset 700 metriä sujuivat 10,0 ja se on kovaa kyytiä millä tasolla tahansa. Se sai Taipaleenkin pyörittelemään päätään.

– Ensinnäkin, fiilis oli tottakai aivan mahtava, kun kaikkien näiden ongelmien jälkeen päästiin takaisin kilparadalle. Sitten hevonen tekee tuollaisen kirin ja voittaa, vaikka sitä oli harjoitettu ennen kisaa tarkoituksella hyvin maltillisesti ja varovaisesti. Hyvät hevoset näköjään vain ovat hyviä ja selättävät kaikki tielleen tulevat esteet.

– Varsana sillä sakkasi alakerta ja nyt kun se saatiin aikuisempana kestämään, niin tuli tuo seuraava vaiva. Jokohan tämä olisi taistellut terveydensä kanssa oman osansa ja saisi mennä tästä eteenpäin ongelmitta, Taipale huokaa.

Pelaajien luottohevonen keskiviikkona

Callela Einsteinin paluu maan pääradalle Vermoon tapahtuu Toto65-pelin päätöskohteessa, lähdössä 9. Pelikansa on luottanut voittokoneen isoksi suosikiksi. Valmentaja Harri Koivunen tapaa jättää peliprosenttien pohtimisen pelaajille ja keskittyy valmentamiseen. Tallipäällikkö lupailee kuitenkin, että hänen hevoseltaan voi odottaa vahvaa suoritusta.

– Einstein palasi varsin nätisti laiteltuna starttiin pitkältä tauolta viimeksi ja oli heti mahtavan hyvä. Nyt hevonen on saanut startin kroppaan ja ei sen pitäisi sen myötä ainakaan heikompi olla. Viime voitosta tuli huikea fiilis itsellekin, kun on tultu hevosen kanssa isojen vaikeuksien kautta takaisin, Koivunen iloitsee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?