Nuoret suomenhevoset tuikkivat tähtinä – komealla voittoputkella aloittanut lahjakkuus kuntoutettu kilpailuiskuun

Julkaistu:

Kinderi on valmis haastamaan 5-vuotisikäluokan muut huiput keskiviikkona.
Toto65-kierros ravataan tämän viikon keskiviikkona normaalista poiketen Vermon sijasta Savon sydämessä Kuopiossa.

Tämä johtuu siitä, että pääkaupungissa on viikonloppuna kahden päivän huippuravit, jotka huipentuvat sunnuntaina kansainväliseen Finlandia-ajoon.

Hyviä hevosia riittää silti myös sitä ennen Sorsasalon raviradalle.

Keskiviikkoillan mielenkiintoisin koitos on eittämättä 5-vuotiaiden suomenhevosten Varsakunkku-karsinta.

Lähdön suosikkina starttaa ikäluokan kärkinimi, Kriteriumin sankari Ville Kalle, joka kilpaili ensimmäistä kertaa huippukuski Ari Moilasen ajamana 1,5 viikkoa sitten Porin Satakunta Seniorissa.
Hevosen ja uuden ohjastajan yhteistyö alkoi huonoimmalla mahdollisella tavalla. Ylikierroksilla käynyt Ville Kalle laukkaili itsensä volttilähdössä heti kättelyssä pihalle.


Vaikka suosikki pysyisi Kuopion autolähdössä ravilla, kovatasoinen kilpailu ei ole sille läpihuutojuttu. Siitä pitävät huolen Kriteriumin kakkonen Huisi Hemmo, Seppo Suurosen tallin kova kaksikko Vauhtis-Maurizo ja uusista käsistä 5-vuotiskautensa avaava Kinderi.

Kolmevuotiaana kaikki viisi juoksuaan voittanut Kinderi taisteli vielä viime kaudellakin ikäluokkansa herruudesta, kunnes sen terveysmurheet kävivät ylipääsemättömäksi syksyllä suurimpien kilpailujen aikoihin.

Kriteriumissa laukoista hylätty ori siirtyi joitakin viikkoja myöhemmin hakemaan helpotusta Kaisa Tupamäki-Kukkamon hoiviin. Ravialan ammattilainen pyörittää hevosten valmennus- ja kuntoutuskeskusta Mikkelissä.

Nyt puoli vuotta myöhemmin Kinderi on uuden valmentajansa mielestä taas valmis kilpailemaan.

– Kinderillä on ollut läpi uran omat ongelmansa, joiden takia se on ravannut vinossa, mutta mistään se ei ole ollut varsinaisesti rikki. Sitä on täällä kuntoutettu ja se on ollut vesikävelyssä, mutta on sitä myös treenattu koko ajan, Tupamäki-Kukkamo kertoo.

Valmentaja sanoo, että hän on ollut tyytyväinen oriin harjoitusotteisiin.

– Hevonen on ravannut hyvin radalla, mutta kovin lujaa sillä ei ole kuitenkaan ajettu. Hannu Torvinen kävi ajamassa Kinderillä viime hiitin ja tykkäsi myös sen tyylistä.


Tupamäki-Kukkamo kertoo, että Kinderin tärkeimmät kilpailut Derbyn johdolla ajetaan vasta loppukesällä. Silti hän ei tuo lahjakasta suojattiaan kokonaan ilman tavoitteita keskiviikon lähtöön.

– Kuopion lähdöstä tuli kovatasoinen, minkä saattoi arvatakin. Tosin Kinderillä on sen verran iso voittosumma, että tavalliset rahasarjatkin ovat sillä jo kovia, valmentaja tuumii.

– Tänä vuonna jo startanneilla vastustajilla on etu keskiviikkona, mutta toki Kinderi on näyttänyt olevansa ikäluokkansa parhaita hevosia. Kuopion kilpailu on eräänlainen testijuoksu, jossa olisi tärkeintä, että ori ravaisi hyvin loppuun asti ja sille jäisi hyvä mieli. Toki myös finaalipaikka eli neljän joukkoon yltäminen on jonkinlaisena tavoitteena.

Tupamäki-Kukkamo kertoo, että Varsakunkun finaali ajetaan heinäkuun puolivälissä Mikkelin St. Michel -raveissa. Toinen karsinta juostaan vasta pari viikkoa ennen finaalia.


Uusi kokemus nuorelle suomenhevoselle tänä vuonna on siitospuuhat, joita se harjoittaa kilpailujen lomassa valmentajansa luona. Tupamäki-Kukkamon tilalla on myös useamman siitosoriin oriasema.

– Kinderi kävi näyttelyssä kantakirjausta varten, koska sitä on tänä vuonna tarkoitus käyttää myös siitoksessa.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt