Ville Kalle yrittää temppua, johon vain yksi on pystynyt – ”En lähde arvuuttelemaan”

Julkaistu:

satakunta senior
Haasteellisessa tehtävässä Ville Kallen avuksi loikkaa yli 7 000 voiton mies.
Vaikka Porin lauantairaveissa on jaossa molemmille roduille kultaloimia ja arvokkaita Kavioliigapisteitä, seuratuin lähtö on huippulupaavien 5- ja 6-vuotiaiden suomenhevosten taisto Satakunta Seniorissa.

Erityinen jännitysmomentti piilee siinä, että pääseekö ilmiömäinen Parvelan Retu taas askeleen lähemmäksi legendaarisen Vieskerin nimissä olevaa suomenhevosten peräkkäisten voittojen ennätystä.

Viisinkertainen ravikuningas ravasi 1990-luvun lopussa 30 voiton putken.

Vain uransa avauskilpailussa kolme vuotta sitten tappion kokeneella Parvelan Retulla on jo 27 peräkkäistä voittoa.

Porin kilpailu on niin korkeatasoinen, ettei Oriveden 6-vuotiaan ihmehevosen satumaisen voittomarssin jatkuminen ole kirkossa kuulutettua.


Kovin kanto Parvelan Retun kaskessa on vuotta nuoremman ikäluokan tähti Ville Kalle, joka pääsee starttaamaan 20 metrin etumatkalta.

Moni raviharrastaja varmasti hieraisi silmiään, kun näki Satakunta Seniorin lähtölistan.

Ville Kallea ei ohjastakaan Porissa raviratojen 75-vuotias teräsvaari Markku Hietanen, joka ajanut huippulupauksen kaikki 13 kilpailua 3-vuotiskauden jälkeen.

Yli 2 200 voittoa narutelleen Hietasen sijaan Ville Kallen ohjakset lauantaina saa syksyllä 60 vuotta täyttävä tähtikuski Ari Moilanen, jonka voittomäärä on 7 228.

Valmentaja Jouko Paavola perustelee ohjastajanvaihdostaan.

– Hevosille muutetaan välillä balanssia, ja mielestäni niille voi vaihtaa samalla tavalla kuskiakin. Kun kysyin Moilaselta, ajaisiko hän Ville Kallea, sehän sopi hänelle, Paavola kertoo.


– Ville Kallen lähdöt ovat koventumassa. Ajatuksena on, että Ari ajaisi oritta myös jatkossa Porin jälkeen.

Vaikkei Moilanen ole ajanut aikaisemmin Ville Kallella, hän on ollut vuosien saatossa hyvin tuttu näky lapualaisen Paavolan tallin hevosten kärryillä.

– Ari on ajanut hevosiamme paljon Fair Victoriasta lähtien ja pärjännyt hyvin. Laskeskelin, että Ari ja Markku ovat ajaneet hevosillamme yhtä paljon rahaa, ja kummankin kanssa on mennyt hyvin, Paavola sanoo.


Ville Kalle avasi 5-vuotiskautensa voitokkaasti kaksi viikkoa sitten Seinäjoella. Valmentaja osasi odottaa suojatiltaan vahvaa panosta lennokkaasti sujuneiden talvitreenien jälkeen.

– Avauskilpailu oli sellainen kuin odotinkin harjoitusten perusteella. Ville Kallella ajettiin ennen sitä niin reippaita vetoja suoralla, että se hengästyi. Ja ajurikin saa välillä vähän hengästyä oriin kyydissä jännityksestä.

Porin kisa on paljon kovatasoisempi kuin Seinäjoen iltaravilähtö. Eikä pelkästään Parvelan Retun takia, vaan Ville Kalle saa vastaansa kaikki muutkin kahden ikäluokan kirkkaimmat tähdet.

Paavola kertoo, että hänen hevosensa valmistautuminen titaanien taistoon on sujunut toivotulla tavalla.


Parvelan Retu ja Ville Kalle ovat välillä laukkailleet yllättäen alussa. Niillä ei olisi hidastaviin harha-askeliin oikein varaa enää lauantain superlähdössä.

– Ville Kalle otti viime vuonna lähtölaukkoja, koska se vähän ryntää alussa. Sillä on jonkinlainen laukkariski lauantainakin, mutta onneksi se pudottaa aika hyvin vauhdista raville, Paavola kertoo.

Seuraavat kilpailut näyttävät, kuinka hyvin innokas Ville Kalle pysyy askelillaan lempinimen Vihdin Pumpulisormi saaneen Moilasen hyppysissä.

Paavolan mielestä uusi ohjastaja ei tarvitse erityisiä ohjeita ennen kilpailua.

– Ari on kokenut kuski, eikä hänen täydy ottaa sen ihmeellisempiä asioita huomioon oriin kärryillä. Kun vain on hereillä ja varuillaan.

– Lahden orinäyttelyssä ajokokeen suorittanut Ilkka Korpikin kehui, ettei ole juuri koskaan ajanut hevosella, jolla on yhtä hyvät ohjat kuin Ville Kallella, Paavola huomauttaa.


Paavola ei osaa sanoa, pystyykö hänen hevosensa katkaisemaan Parvelan Retun huikean voittoputken.

– En lähde sitä arvuuttelemaan, mutta hyvään suoritukseen ori varmasti yltää. Olen ajatellut sen pystyvän 24-alkuiseen tulokseen hyvällä kelillä.

Paavola kertoo, että hän on kokenut ravikilpailuissa monia iloisia yllätyksiä. Satakunta Seniorin voitto ei olisi kokeneelle valmentajalle edes suurin paukku.

– Sanoin vuosia sitten Kari Rosimolle radalle mennessä, että ajaisi takarivistä startanneella Feeling High’lla edes ensimmäisen kierroksen takana selässä, koska porukka oli niin kova. Hän vain tokaisi, että hyvä on meilläkin.

– Eikä juoksua mennyt kuin hetki, kun Rosimo oli 11-radalta jo keulassa. Feeling High oli silloin ylivoimainen, Paavola muistelee hymyssä suin.

Lauantaina lapualaisvalmentaja jännittää sitä, minkälaisen yllätyksen Moilanen hänelle tarjoaa.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt