Karjas Italian ori kohti parasta kauttaan – ”Kaikki eivät kykene raatamaan samalla tyylillä”

Julkaistu:

Seinäjoki Race
Taustaleiri uskoo, että Seinäjoen huippukisan väriläiskän Vernissage Grifin kehitys on jatkunut.
Vaikka alkukauden kuumimpiin suomalaisravureihin lukeutunut Le Gros Bill ei pääse terveysmurheidensa takia jahtaamaan Seinäjoki Racen voittoa lauantaina, vauhtia huippulähdöstä ei puutu.

Siitä vastaavat lähinnä kivikovat ulkomaalaisvieraat, jotka innostuvat matkustamaan Pohjanmaan lakeuksille korona-aikanakin.

Suurimmat suosikit ovat ruotsalaiset Heavy Sound ja Dear Friend sekä italialainen Vernissage Grif. Kotimaan toivot Grainfield Aiden ja Stonecapes Queila saavat panna tosissaan kaviota toisen eteen, jos mielivät pysyä vieraiden laumassa mukana.
Italialaisen huippuvalmentajan Alessandro Gocciadoron tallin tähtiravureihin kuuluva Vernissage Grif kävi kilpailemassa Suomessa jo viime kesänä.

Vaikka ori paineli St. Michel-ajossa ennätyksensä 09,2a, joka oli kymmenyksen nopeampi kuin isänsä Varennen samalla radalla 18 vuotta aikaisemmin viilettämä ME-aika, hurja tulos ei riittänyt voittoon.


Mikkelin sankari oli huikeaan soolojuoksuun äitynyt suomalaisruuna Next Direction kolme kymmenystä paremmalla ajalla.
Sitkeästä virustaudista alkuvuonna kärsinyt Next Direction joutuu Le Gros Billin tavoin jättämään Seinäjoki Racen väliin.

Gocciadoron tallin kokenut hevosenhoitaja Anu Niskanen luulee, että Pohjoismaiden suurkilpailuissa nähdään tänä vuonna vielä pontevampi Vernissage Grif kuin viime kaudella.

Hän perustelee uskomustaan kahdella seikalla.

– Vernissage Grif ei ollut enää viime syksyn päätöskilpailussaan parhaimmillaan kova kauden jäljiltä. Se sai sen takia kunnon talviloman, joka teki sille hyvää. Ori näyttää nyt tosi hyvältä ja se oli jopa yllättävän hyvä vuoden ensimmäisessä startissaan helmikuussa, Niskanen sanoo.

– Pomo (Gocciadoro) kertoi ennen Milanon juoksua, että hevonen olisi vasta vain 70-prosenttisessa vireessä, mutta silti se voitti selvästi.

Vernissage Grif ei ole kilpaillut Milanon jälkeen. Sen koti on myös vaihtunut.

Ori asuu kolmentoista tallikaverinsa kanssa Keski-Ruotsissa, mistä Gocciadoro on vuokrannut Sisun valmennuskeskuksesta tukikohdan Pohjoismaiden kisoihin panostaville suojateilleen.


Muutto on Niskasen mielestä toinen syy, minkä ansiosta 7-vuotias hevonen voisi ravata uransa parhaan kauden. Hän ei ihmettele, vaikka ori olisi Seinäjoella jopa terävämpi kuin viime vuoden St. Michelissä.

– Koska Vernissage Grif on huono matkustaja, se hyötyy kovasti siitä, kun sen tarvitsee reissata Suomeen vain Ruotsista eikä Italiasta asti, kuten viime kesänä. Kuljetukset käyvät sen voimille.

– Ori siirtyi Sisu-talleille hevosistamme ensimmäisenä omalla kuljetuksellaan tänä keväänä. Sitä ei kannata kuljettaa toisten seurassa, ettei käy vain vahinkoja.

Niskanen kertoo, että Vernissage Grif on karjas erityisesti toisille oriille

– Ei se ole kuitenkaan enää läheskään niin villi kuin meille tullessaan. Sille on tehty muun muassa oma tarha, ja se saa olla paljon omassa rauhassaan. Vernissage Grif on rauhoittunut luonamme, Niskanen painottaa.

Ori ei näytä tiukkaa luonnettaan pelkästään tallikavereilleen, vaan myös kilpakumppaneilleen. Ja tämän se tekee taustajoukkojensa silmissä yksinomaan hyvässä mielessä.

Vernissage Grif on antanut melkoista pöllytystä vastustajilleen kaviourilla. Kovafysiikkainen hevonen voitti viime kauden viidestätoista startistaan kymmenen.

– Sen sisukkaasta luonteesta on apua kilpailuissa. Kaikki eivät kyllä kykene raatamaan samalla tyylillä kuin Vernissage Grif viime vuoden voitoissaan Campionate Europeon karsinnoissa ja finaalissa Cesenassa, Niskanen huomauttaa.


Niskanen ei seiso yksin kovien odotustensa kanssa.

– Pomokin on sanonut odottavansa Vernissage Grifiltä tänä vuonna vielä enemmän kuin viime kaudella. Ori on ihan Italian parhaita hevosia ja tallimme kahdesta kovimmasta toinen Vivid Wise As:n ohella.

Niskanen ei ole nähnyt Vernissage Grifiä viime päivinä, mutta on kuullut, että sillä on kaikki mallillaan.

– Ori on treenannut hyvin ja sille kuuluu muutenkin hyvää. Sisulla on laitettu treenipaikatkin tosi hyvään kuntoon hevosiamme varten.

Niskanen on ollut joinakin aikaisempina kesäkausina Gocciadoron kilpahevosten hoitajana Ruotsin filiaaleissa. Tänä vuonna hän ei ole kotimaastaan lähtenyt.

– Olen vasta palannut töihin lonkkaleikkauksesta. Operaatio meni Italiassa hyvin, ja sain kepit pois kolme viikkoa aikaisemmin kuin olisi pitänyt.

Suomalainen hevosenhoitaja on ollut usein työnantajansa hevosten mukana kilpareissuilla synnyinmaassaan, mutta siihenkään hänellä ei ole nyt mahdollisuutta.

Vernissage Grif matkustaa Tukholman liepeiltä Märstasta hoitajansa Andres Bolduran kanssa Seinäjoelle.

Mikä on sitten Niskasen suosikki voittamaan 70 000 euron arvoisen Seinäjoki Racen?

– Tunnen osan lähdön hevosista. Esimerkiksi Heavy Sound on ainakin hyvä, mutta Vernissage Grifin pitäisi olla vastustajiaan vielä parempi, hän olettaa.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt