Ravipelaaminen kasvoi roimasti koronavuonna – kevättauon takia ulkomaille panostettiin jopa Suomen raveja enemmän

Julkaistu:

ravit
Veikkauksesta kerrotaan, että yhtiön hevospelien myynnistä jo 40 prosenttia suuntautuu Ruotsin raveihin.
Veikkauksen pelimyynti sakkasi ensimmäisenä koronavuonna pahasti. Yhtiön viime vuoden pelikate oli 1,26 miljardia euroa, missä oli pudotusta edelliseen vuoteen 25,5 prosenttia.

Jyrkkä lasku johtui siitä, että Veikkauksen rahapelitomaatit olivat pitkiä aikoja pois käytöstä ja myös urheiluvedonlyöntirintamalla oli keväällä ja vielä kesälläkin normaalia hiljaisempaa sarjojen oltua kiinni.

Yksi valopilkku sentään löytyi: ravit.

Ravipelien kokonaismyynti eli liikevaihto nousi lähes sille tasolle, jolla se oli vuonna 2017, jolloin ravipelit olivat siirtyneet Fintotolta Veikkauksen alaisuuteen.

Pelikate 62,2 miljoonaa euroa oli sen sijaan Veikkauksen ajan uusi ennätys ja ylitti kolmen vuoden takaisen ennätyslukeman 1,6 miljoonalla eurolla. Vuonna 2019 ravien pelikate oli pudonnut jo 54,7 miljoonaan euroon.

Eniten raveja on pelattu vuonna 2012, jolloin Fintoton totomyynti oli 250 miljoonaa euroa. Neljä vuotta myöhemmin lakkautetun ravipeliyhtiön pelikate liikevaihdosta oli tuolloin 68,9 miljoonaa euroa.

Fintoton viimeisenä vuotena 2016 vastaavat lukemat olivat 234 ja 63,7 miljoonaa euroa.

Veikkauksen pelikate-ennätys syntyi siitä huolimatta, että Suomessa ei järjestetty raveja pariin kuukauteen keväällä. Ruotsissa sen sijaan ravattiin taukoamatta, ja naapurimaan ravikohteisiin innostuttiin pelaamaan Suomestakin ennätysvilkkaasti.


Ruotsin raveja pelattiin viime vuonna Veikkaukselle ensimmäisen kerran jopa enemmän kuin Suomen raveja.

IS Ravien kysymyksiin poikkeusvuoden saldosta vastaa Veikkauksen puolesta muuttuvakertoimisen vedonlyönnin tuoteryhmäpäällikkö Juha Ahjolinna.

Kuinka merkittävä asia Veikkauksen raviepelien ennätystulos oli yhtiölle?

Ennen Suomen ravien taukoa totopelien pelikate oli muutaman prosentin laskussa ja pelaaja- ja katsojamäärät olivat edellisvuoden tasolla. Laskua tuli Suomen kohteista.

Koronan aiheuttamat ja mahdollistaneet tehdyt muutokset käänsivät kuitenkin tilanteen. Varsinkin muuta urheilua seuraavat ihmiset siirtyivät raviurheilun ja totopelien pariin, jonka seurauksena vielä alkuvuodesta ennustuksissa ollut miinusvuosi kääntyi merkittävästi positiiviseksi. Pelaajien määrä ja TotoTV:n katsojamäärä ovat olleet kevään koronatauon jälkeen viikkotasolla keskimäärin yli 15 prosenttia suurempia kuin edellisvuotena.

Oliko joku tietty suuri ravitapahtuma kuten esimerkiksi Elitloppet tai Kuninkuusravit muita suurempi menestys Veikkauksen näkökulmasta?

Ei sellaista ollut. Kun verrataan aiempiin vuosiin, pelaamisen volyymi isoihin tapahtumiin oli selkeästi pienempää kotikatsomoista, joka on vastuullisuuden kannalta erittäin hyvä asia. Valitettavasti kuitenkin isojen tapahtumien katsojapiikit jäivät odotettua pienemmiksi. Kasvut niin euroissa kuin pelaaja- ja katsojamäärissäkin näkyivät tasonnousuna viikoittain pitkällä aikavälillä.

Myyntikate tiedetään, mikä oli Veikkauksen totomyynti euroina?

Liikevaihto oli 231,2 miljoonaa euroa. Liikevaihdossa jäätiin noin miljoonan päähän vuoden 2017 ennätysluvusta.

Mikä oli Suomen ja Ruotsin ravien osuus Veikkauksen pelikatteesta?

Ruotsin kohteiden osuus oli 48 ja Suomen 47 prosenttia kokonaiskatteesta.

Onko kaikki kasvu tullut Ruotsin peleistä?

On, koska Suomen kohteet olivat keväällä kaksi kuukautta tauolla. Toisaalta Suomen kohteiden tilanne parani huomattavasti verrattuna alkuvuoteen. Tauko toimi siis mielenkiinnon herättäjänä myös Suomen kohteille.


Minne pelattiin loput viisi prosenttia Suomen ja Ruotsin kohteiden ulkopuolelle? Ranskaanko kokonaan?

Ranskan oman koronatauon jälkeen otimme tarjontaan koko Ranskan kohdevalikoiman. Muutoksella halusimme mahdollistaa pelaajille Ranskan markkinan haltuun ottamisen kokonaisvaltaisesti. Pelaaminen kasvoi kuukausitasolla tarjonnan kasvattamisen myötä 70 prosenttia. Tästä muutoksesta huolimatta tuo 5 prosenttia pitää sisällään Ranskan lisäksi muun muassa Norjan ja Tanskan kohteet.

Kuinka päivittäinen pelimyyntinne jakaantuu Suomen ja Ruotsin ravien välillä, kun ravit pyörivät täysillä kummassakin maassa?

Ravien kevättauon jälkeen Ruotsin osuus on ollut keskimäärin 40 prosenttia kokonaismyynnistä. Täytyy kuitenkin huomioida, että muutos ei ole tapahtunut ainoastaan euroissa vaan laajempi joukko ihmisiä on kiinnostunut raveista ja totosta, mikä on meidän tavoitteemme.

Mikä luku oli ennen koronaa toissa vuoden jälkeen?

Ruotsin pelien osuus oli 30 prosenttia.

Mikä on myyntikatteen ero, jos pelataan Suomeen tai Ruotsiin?

Ruotsiin pelataan tällä hetkellä ainoastaan ns. isompikatteisia pelejä, joten luonnollisesti eroa on. Keskikatteita maittain ei raportoida.

Onko ravipelien kokonaismyynti jatkunut yhtä hyvänä nyt alkuvuoden osalta?

Myyntilukuja ei voida julkistaa, mutta pelaaja- ja katsojamäärät ovat säilyneet ns. uudella tasolla, eikä pelättyä tiputusta ole tapahtunut, vaikka muiden urheilulajien sarjat ovat pyörineet samanaikaisesti täyttä höyryä.

Raviurheilu taistelee tasavertaisesti ihmisten kiinnostuksesta siinä missä mikä tahansa laji, eikä raviurheilu ole muun urheilun korvike. Kilpailutilannetta lajin sisällä tulee kääntää vielä vahvemmin käsittelemään koko urheilu- ja tapahtumakenttää, jotta tavoitteisiin päästään.


Oliko joku yksittäinen pelimuoto muita iloisempi yllättäjä viime vuonna?

Tuotetasolla Toto75-pelin kate kasvoi 35 prosenttia ja se otti selkeästi tärkeimmän tuotteen roolin, joka sille ehdottomasti myös kuuluu.

Mikä on oman poolin pelien merkitys Ruotsin lähtökohtaisille peleille verrattuna aikaisempaan, kun niitä pystyi pelaamaan maiden yhteiseen pooliin?

Oman poolin kohteiden kate on noin puolet verrattuna entiseen.

Mitä uutta ravipelirintamalle luvassa tänä vuonna?

Ruotsin lähtökohtaisten pelien tilanteesta tiedotamme lähiviikkoina.

Satsaatteko johonkin erityisesti, esimerkiksi pelimuotoihin, jackpotteihin, suurraveihin?

Satsaukset kohdistuvat raviurheilun tunnettuuden ja lajin ymmärrettävyyden kasvattamiseen ja sitä kautta pelaaja- ja katsojamäärien kasvattamiseen vastuullisuus edellä. Tuotetarjouksia on tulossa eri peleihin ja isompiin ravitapahtumiin, jotta Veikkaus olisi vedonlyöjän ensisijainen valinta myös jatkossa. Tarjoukset julkistetaan myöhemmin.

Toteutuuko Finlandia-ravien ympärille suunniteltu kansainvälinen superpelipäivä toukokuussa?

T-pelien osalta yhteispohjoismainen kohde ei tule onnistumaan. On kuitenkin mahdollista, että ATG (Ruotsin rahapeliyhtiö) pelaa meille lähtökohtaiset pelit ja oman V-pelin. Poliisihallitus on kieltänyt sen vaihtoehdon, että Veikkaus osallistuisi ATG:n järjestämään Finlandia-ajo päivään.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt