Hoitajalla pysymistä vakavasta sairastumisestaan toipuvan ravikuninkaan mukana – ”Ulkoiluttaa narusta minua eikä toisin päin”

Julkaistu:

ravit
Korkeat tulehdusarvot ovat ohutsuolen puristuman takia hengenvaaraan joutuneen Evartin kiusana enää tällä hetkellä. Ori saa muun muassa kopotella tallinsa kumimatolla.
Ravikuningas Evartin toipuminen on sujunut hoitaja Jutta Ihalaisen mukaan myönteisissä merkeissä.

Huonovointinen ori joutui 2,5 viikkoa sitten Viikin hevossairaalassa leikkauspöydälle, koska sen ohutsuoli oli puristuksissa.

Riskialtis operaatio sujui hyvin. Päivä päivältä paremmin voimaan alkanut suomenhevonen pääsi jo toissa viikon lopulla kotitalliinsa Pihtiputaalle.

Evartti matkusti etelärannikolta Keski-Suomeen tallikaverinsa Vappuäijän seurassa. Vappuäijä oli käymässä Lahden raviradalla orinäyttelyssä.

Tuttujen jälleennäkemisessä oli havaittavissa iloa ja kaipuuta.

– Evartti kyllä heti tunnisti Vappuäijän ja taisi omalla tavallaan moikata tätä. Se pääsi Jokimaan raviradalla myös vähän käppäilemään, Ihalainen kertoo.

Hoitajansa mukaan Evartti tunnisti samalla tavalla myös kotinsa.

– Kun ori käveli kuljetusvaunusta pihallemme, se tiesi heti, minne oli tullut.

Evartti oli jo ensimmäisen kerran näyttänyt elinvoimansa eläinsairaalassa pian leikkauksen jälkeen kun oli alkanut flirttailla tammapotilaalle.
Mikäli hyväkuntoinen urheiluhevonen joutuu äkillisesti vähäiselle liikunnalle sairastumisensa yhteydessä, sen elimistö kokee ison muutoksen.

Tämän takia Jutta Ihalaisen ja Antti Ojanperän tallin tähteä alettiin liikuttaa heti säännöllisesti kotitallissa, mutta ilman kärryjä.

– Evarttia on pidetty tallimme vesikävelymatolla, jossa ei ole vettä. Lisäksi sitä kävelytetään riimunnarusta. Tai oikeastaan se ulkoiluttaa narusta minua eikä toisin päin, Ihalainen kertoo hymyssä suin.


– Ori on ollut hyvin pirteä ja vetänyt minut välillä naapurinkin tontille perässään. Evartilta ovat päässeet käytöstavat vähän unohtumaan viime viikkoina, mutta se hänelle suotakoon tässä tilanteessa. Kiltti se kyllä edelleen.

Ihalainen kertoo, että ravikuninkaan antibioottikuuri on lopuillaan.

– Se on virkeä ja hyvännäköinen. Sunnuntaina siltä otettiin tikit leikkuuhaavasta, joka on hyvin siisti. Ruoka ja juoma ovat maistuneet ok-tavalla Evartille, joka on normaalisti ahne.

– Hyvä juttu ei sen sijaan ole, että hevosen tulehdusarvot ovat olleet yhä koholla. Ne mitataan taas tällä viikolla ja toivottavasti nekin alkaisivat kohentua.

Evartti sairastui leikkauksen jälkeen keuhkokuumeeseen, mikä nosti sen tulehdusarvot.

– Harmi, että oriille tuli keuhkokuume. Siinä vatsan refluksi jää hevosen henkitorveen ja keuhkoihin, sillä se ei pysty oksentamaan.

Koska vatsan aukaisuoperaatiossa kiinnikkeiden syntyminen ja ruoansulatuksen toimintahäiriöt ovat riskinä, Evartin vointia kytätään huolella.

– Antti tekee tallissa aamuvuorot ja minä iltavuorot, ja tietysti myös henkilökuntamme on kaikessa mukana. Hevosen kuntoa kyllä seurataan tarkasti. Nyt täällä on hiihtolomaviikko, mutta Evartin takia meidän lastemme kanssa ei voinut suunnitella lomareissua.


Ihalainen kertoo, että Evartin liikuttelu jatkuu nykyisellä kaavalla kuukauden päivät.

– Koska leikkausten jälkeen hevosilla on tyräriski, ne eivät saisi tehdä äkkinäisiä liikkeitä 3-4 kuukauteen. Se takia Evarttia saa pitää vain pienessä tarhassa.

– Kuukauden päästä katsotaan, voiko sen liikuntaa lisätä. Asioiden kanssa pitää edetä oikeassa tasapainossa.

Suurta yleisöä luonnollisesti kiinnostaa, milloin ravivaltakunnan valtias voisi palata ottamaan komennon kaviourille. Vielä siitä on Ihalaisen mukaan ennenaikaista puhua.

– Oriin paluu kilpahevoseksi vaatii sen, että kaikki menee sen kanssa hyvin. En ole uskaltanut ajatella oikeastaan koko asiaa, vaan päivä kerrallaan on edetty leikkauksen jälkeen.

– Minulle antoi kuitenkin vähän toivoa Viikin eläinlääkäri, joka kertoi, että eräs esteratsuhuippu oli palannut hyvälle tasolle kolmen ähkyleikkauksen jälkeen. Meillä on Evartin kanssa menossa toinen ihme, ja on aika paljon vaadittu, jos se palaisi vielä radoillekin. Tärkeintä on, että hevonen on elossa, vaikkei enää kilpailisikaan.

Evartin henki oli hiuskarvan varassa vuonna 2017, jolloin se joutui komplikaation seurauksena myös vatsaleikkaukseen.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt