Virtaako naisenergia jälleen Vermossa? Takavuosien voittorohmun valmentajalla kaksi hevosta tulessa

Julkaistu:

toto65
Mari Kolkkisen tallin Callela Socrates on aloittanut voitokkaan Asanten viitoittamilla kavionjäljillä.
Naisvalmentajat vilahtelevat ravien voittajaesittelyissä siinä missä miehetkin.

Muun muassa neljä viikkoa sitten Anne Kankaan tallista oli Vermossa tulessa kaksi ravuri ja molemmat voittivat lähtönsä.
Tämän viikon keskiviikkona samaa temppua maan pääradan Toto65-karkeloissa yrittää lempääläisen raviammattilaisen Mari Kolkkisen valmentamat Callela Socrates ja Explosive Diablo.

Voittaminen tuli niin sanottujen ongelmahevosten eli loukkaantumisista kärsineiden ravureiden kuntouttamiseen erityisesti panostavalle Kolkkiselle hyvin tutuksi viime vuosikymmenen alkupuolella.

Hänen treenaamansa Asante äityi viisi- ja kuusivuotiaana hurjaan voittovireeseen. Se oli 17 ykkössijallaan valtakunnan voitokkain hevonen vuonna 2012.

Ruuna jakoi seuraavalla kaudella toiseksi voitokkaimman ravurin ja voitokkaimman lämminverisen tittelin kolmen muun kilpailijan kanssa 12 voitollaan.

Huippulähtöihin noussut Asante saavutti kaikkiaan 37 ykkössijaa. Toissa kevään jälkeen kilpailemisen lopettanut voittorohmu ei ollut ongelmahevonen, vaan Kolkkisen oma ravuri, jonka hän osti kesävarsana kasvattajalta.


Omistaja kertoo, että peräti 11 kautena kilpaillut ruuna voi hyvin. Neljätoistavuotias Asante viettää lokoisia eläkepäiviään Lempäälässä.

– Asantelle kuuluu hyvää. Se edelleen virkeä ja viettää päivät siitostamman kaverina tarhassa. Olen päättänyt, että Asante saa olla luonani niin pitkään kuin on terve ja voi hyvin, Kolkkinen sanoo.

Keskiviikkona kilpaileva Callela Socrates on myös Kolkkisen oma hevonen. Hän osti ruunan, kun tämä oli yksivuotias.

Erikoista ruunan kohdalla on, että se aloitti kilpailemisen vasta viime vuonna, kuusivuotiaana. Normaalisti lämminveriset rupeavat starttaamaan kolmevuotiaina ja monet jopa vuoden nuorempina.

Kolkkisen mukaan Callela Socratesin myöhäinen radoille tulo ei ole johtunut loukkaantumisista, vaan aivan muista syistä.

– Ruunalla ei ole ollut mitään vakavia ongelmia. Se vain kasvoi kamalan isoksi, 170-senttiseksi. En pitänyt sen kanssa kiirettä, koska se on oma hevoseni, Kolkkinen kertoo.

Kun Callela Socratesin kasvurajat umpeutuivat, sen meno kilparadoilla on ollut hyvin menestyksekästä.


Ruuna jäi avauskauden 13 startissaan vain kahdesti ulos kolmen parhaan joukosta. Voittoja se saavutti neljä.

Sama tahti on jatkunut vuodenvaihteen jälkeenkin. Callela Socrates voitti kauden ensimmäisen juoksunsa viime viikolla kotiradallaan Teivossa. Huominen Vermon lähtö on sen toinen.

Kolkkinen myöntää, että ruunan lupaava uran aloitus on ollut hänelle jonkin sortin yllätys.

– Callela Socrates on mennyt starteissaan tosi hyvin. Menestys on pikkuisen yllättänyt, muttei suuresti, sillä hevonen on aina treenannut hyvin, valmentaja sanoo.

Kolkkinen ei tule suojattinsa kanssa voitonvarmana Vermoon. Koska ruunan voittosumma on kasvanut joka startissa, sen vastus on myös koko ajan koventunut.

– Keskiviikkona vastassamme on aika hyviä hevosia. Juoksunkulku ratkaisee siinä lähdössä varmasti paljon.

Callela Socrates on nopea avaaja, joka on usein juossut keulassa. Kolkkinen ei ole varma, jatkaako ruuna samalla taktiikalla myös Vermossa.

– En edes puutu siihen puoleen, vaan se on kuskin asioita.

Kolkkisen hevosia ohjastaa Jukka Torvinen.

Valmentaja kertoo, että Callela Socratesilla on ollut kaikki normaalisti viime viikon startin jälkeen.

– Sijoitusta en voi luvata, mutta jos hevosen juoksu onnistuu, sillä on varmasti mahdollisuudet pärjätä, Kolkkinen uskoo.


Callela Socrates kilpailee näillä näkymin läpi talven ja saa levätä sitten kesän kynnyksellä.

– Mikäli hevonen pysyy vain terveenä ja hyväkuntoisena, se juoksee talven kilpaa. Tarkoitus on laittaa se tauolle sitten touko-, kesä- ja heinäkuun ajaksi, jolloin uusia vastustajia on tullut treenitauolta. Silloin vauhdit kohoavat lähdöissä kamalan koviksi, Kolkkinen perustelee.

Explosive Diablo on Kolkkisen uusia valmennettavia. Tamma tuli hänen talliinsa vasta lokakuussa, ja Vermon lähtö on kaksikon ensimmäinen yhteinen kisa.

Kahdeksanvuotiaan hevosen edellisestä kilpailusta on peräti 1,5 vuotta.

– Omistaja Reijo Himanka oli liisannut Explosive Diablo välillä muualle, mutta kun liisaaja ei kai halunnut enää jatkaa sopimusta, tamma palasi syksyllä hänelle. Koska omistaja halusi kokeilla hevosella vielä kilpailemista, hän toi sen valmennukseeni, Kolkkinen kertoo.

Explosive Diablo on jopa yllättävän nopeasti starttikunnossa. Kolkkinen huomauttaa, että tamma oli ollut peräti vuoden päivät ajamatta.

– Se kärsi korkeista lihasarvoista, joiden takia sitä ei treenattu. Tamma sai lääkityksestä apua ongelmiinsa, ja sen lihasarvot ovat olleet täällä paremmat.

– Tällaiset kerran treenatut vanhemmat hevoset tulevat kyllä aika äkkiä kuntoon, kun niitä pääsee valmentamaan säännöllisesti. Explosive Diabloa on myös vähän hoidettu meillä, Kolkkinen valaisee.


Explosive Diablo juoksi koelähdön viime viikolla, jotta se sai pitkän taukonsa jälkeen starttioikeuden. Valmentaja oli tyytyväinen näkemäänsä.

– Tamma oli hyvä koelähdössä, jossa paineli hyvän ajankin (18,4). Sinä päivänä annettiin myös sekunnin ratahyvitys olosuhteiden takia.

– On vaikea sanoa, jäikö hevoselle vielä varaa parempaan, enkä kysellyt sitä paljon kuskiltakaan.

Koska Explosive Diablon viime kilpailusta on kulunut niin pitkä aika, valmentajan on hankala arvioida sen mahdollisuuksia ensimmäisellä kerralla.

– Odotan, että tamma menisi koelähdön ansiosta vielä eteenpäin, jos se on ylipäätä sellainen hevonen, joka parantaa juoksujen myötä.

– On vähän vaikea sanoa uudesta hevosesta, joka tulee näin pitkältä tauolta. Mikäli se ei kuitenkaan joudu avaamaan kauhean lujaa ja saa muutenkin hyvän juoksun, odottelen sitä vähän neljän joukkoon, Kolkkinen tuumii.

Callela Socrates ja Explosive Diablo eivät olleet menestyneitä varsatähtiä, mutta ravihevoset ehtivät vanhempinakin otsikoihin. Kaksikon eläköitynyt tallikaveri on tästä mainio esimerkki.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt