Kohulla huutokaupatun ihmetamman kunto ajetaan alas ennen astuttamista – satojen tuhansien avustuspotti syöpäsairaille lapsille

Julkaistu:

hyväntekijä
Pyöristynyt Mascate Match saa jalkavammastaan ja ympärillään olevasta hälinästä huolimatta lenkkeillä päivittäin. Sen hyväntekeväisyyspotin tarkka summa ei ole vielä selvillä.
Omistajakimpan vetäjä Pauliina Raento kertoo, että Mascate Matchille kuuluu hyvää, vaikka sen jalka oli välillä kipeä.

Ilmiömäisiin saavutuksiin lyhyeksi jääneellä kilpaurallaan yltäneen tamman viisautta on kehuttu valmentaja Pekka Korven suusta lähtien poikkeuksellisen paljon. Se osaa luultavasti hirnahduksillaan itsekin kertoa voivansa hyvin.

Raennon mukaan viisivuotiaan ”Massin” hyvän terveyden eteen on tehty marraskuisen loukkaantumisen jälkeen kaikki mahdollinen ja tehdään vastakin.

– Massin kuntoa on ajettu alas samalla, kun sen jalkaa on hoidettu eläinlääkäri Jukka Houtun ohjeiden mukaisesti. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tamma on säännöllisesti kevyessä liikkeessä. Välillä se saa juosta kevyttä ravia, jos itse haluaa, Raento kuvailee.

– Kun entistä kilpahevosta pidetään liikkeellä, sen paikat eivät mene juntturaan, ja sen mieli pysyy hyvänä.

Omistajatallin edustajan mukaan atleettisuudellaan katsojat hurmannut Mascate Match on saanut luvan hiukan lihoa viime kuukausien aikana. Pyöristyminen ei ole kuitenkaan pahasta.

– Siitostammojen on hyvä ollakin vähän pulskia, Raento huomauttaa.


Mascate Match asuu kunnon alasajon takia vielä tammikuun Korven tallissa Vihdissä. Raento sanoo, että sen siitoskotia ei ole vielä lyöty lukkoon.

Hänen mukaansa vaihtoehtoja ovat miljardööri Ilkka Herlinin tila, missä Korpi pitää omia siitostammojaan tai Mascate Matchin kasvattajien Markku Punkarin ja Saku ja Maini Mikkolan tallit.

– Voihan sitä vaikka ajatella, että Massi asuu siitosuransa aikana eri paikoissakin. Tässä ja kaikissa muissa tamman uuteen työhön liittyvissä asioissa omistajakimppamme kuuntelee asiantuntijoita, jotka ovat Korpi ja Massin kasvattajat, Raento painottaa.

Yksi alkuvuoden kuumimmista ravikysymyksistä on supertamman ensimmäisen sulhasen nimi. Raento kertoo, että sitä ei ole vielä päätetty.

– Kohta sekin pitäisi olla kyllä selvillä, vaikka ennätysaikaisin syntyvä varsa ei ole meille tavoite. Orivalinnastakin päättävät asiantuntijamme. Uskoisin, että Massin veroinen tamma on helppo saada mille tahansa siitosoriille.

Raviliiga-Travliga HIFK:n nimissä kilpailleen ja yli 700 000 euroa tienanneen Mascate Matchin osti viime keskiviikon nettihuutokaupassa Massi Stable. Kauppahinta oli muhkea 307 000 euroa.

Uudessa omistajakimpassa on Raennon mukaan ”rapiat 300” tuhannen euron arvoista osuutta, jotka jakaantuvat vanhoille ja uusille omistajille.
Massin uusien omistajien tarkka lukumäärä ei vielä ole saatavilla.

– Joukossa on omistajia, joilla on useampia osuuksia, mutta on myös osuuksia, joilla on useampia omistajia. Tilanne myös elää vielä jonkin aikaa, Raento perustelee.


Moni yllättyi siitä, kuinka nopeasti päätös Mascate Matchin vetäytymisestä siitokseen syntyi jännevamman diagnoosin jälkeen.

Vielä kehitteillä ollut Massi Stable uutisoi jo marraskuussa, että tähtihevosesta tulee heti siitostamma, jos se siirtyy kimpan omistukseen huutokaupassa.

– Ihan helppo ratkaisumme ei ollut. Huutokaupan aikataulun vuoksi päätös oli kuitenkin tehtävä nopeasti, ja näin ison omistajajoukon takia oli selkeintä panostaa Massin siitosuraan, Raento sanoo.

– Toinen vaihtoehto olisi ollut yrittää kuntouttaa hevonen ensin kilpailukäyttöön ja siirtää se vasta sen jälkeen siitokseen. Siinä olisi ollut kuitenkin ennusteiden mukaan omat riskinsä ja kiemuransa. Niin olisi paljon helpompi toimia, jos omistajia olisi vaikka vain kaksi.

Marraskuussa julkaistun tiedotteen mukaan Mascate Matchin jännevamma on eläinlääkäri Houtun mukaan vakava.

– Mascate Matchin jalkavamman ennuste vaativimmalla tasolla kilpailtaessa on huono, tiedotteessa sanottiin.
Raento täsmentää tamman vamman laatua.

– Se on Massin etujalassa jännekanavan sisällä ikävässä paikassa. Jalkaa on hoidettu ja sitä hoidetaan myös jatkossa parhaalla mahdollisella tavalla.


Raennon mukaan Mascate Matchin terveys on ollut omistajille koko ajan selkeä ykkösjuttu.

– Jonkin verran tuli palautetta siitä, että tammalla olisi kannattanut kokeilla vielä kilpailemista. 94 prosenttia Raviliigan kyselyyn vastanneista HIFK:n kimpan osakkaista kertoi kuitenkin pitävänsä hevosen terveyttä erittäin tärkeänä asiana.

– Ja meillähän voi hyvässä lykyssä olla jo ensi vuoden keväänä uusi Massi-vauva, Raento sanoo hymyssä suin.

Massi Stable aikoo pitää ensimmäisen varsan itsellään.

– Muiden Massin varsojen pitäminen tai myynti katsotaan sitten erikseen tilanteiden mukaan. Tällaisen ison joukon siitostamman omistaminen antaa monille raveista kiinnostuneille ihmisille hyvää oppia myös kasvatuspuolesta.

– Kaikki saavat laatukasvatuksen peruskurssin, Raento kuvailee.

Mascate Matchin palkintopotin ja huutokauppahinnan summasta pyöreästi puolet menee hyväntekeväisyyteen kulujen jälkeen. HIFK:n valitsema avustuskohde on syöpää sairastavien lasten ja nuorten tukijärjestö Sylva ry.

Toinen puolikas miljoonapotista jaetaan hevosen omistaneen Raviliiga HIFK:n osakkaiden kesken.


Tapa tai päivämäärä, jolloin Mascate Matchin hankkima avustuspotti Sylvalle alkuvuonna luovutetaan, eivät ole vielä selvillä.

Raento huomauttaa, että koronarajoitukset voivat vaikuttaa siihen. Joka tapauksessa useiden satojen tuhansien eurojen jättisumman luovutustilaisuudesta syöpäsairaille on tulossa merkittävä mediatapahtuma.

– Koska rahaliikennettä on yhä tammikuussa molempiin suuntiin, tarkka hyväntekeväisyyssumma ei ole vielä tiedossa. Maksujakin pitää vielä alkuvuonna hoitaa, kuten esimerkiksi joulukuun ylläpito- ja eläinlääkärikulut.

– Lisäksi osa vanhan omistajakimpan osakkaista on ilmoittanut halukkuutensa omien osuuksiensa lahjoittamiseen hyväntekeväisyyteen. Uskoisin, että tarkka avustussumma ja yksityiskohdat sen luovuttamisesta ovat selvillä helmikuun loppuun mennessä, Raento olettaa.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt