Huuhkajien ex-valmentajan intohimona ravit – myi liki 14 miljoonan euron arvoisen siitoshevosen

Arvokkaat hevoskaupat tehnyt Hans Backe valmentaa nykyään lahjakkaita raviurheilijoita.

Hans Backe on intohimoinen raviharrastaja.

8.12.2020 19:49

Raviurheilu on ollut vuosikausia lempiharrastus pitkän työuran jalkapallovalmentajana tehneelle Hans Backelle.

Muutamia vuosia sitten hevoskärpänen puraisi entistäkin ärhäkämmin 68-vuotiasta ruotsalaista.

Kauden 2016 Huuhkajien päävalmentajana toimineen Backen omistuksessa on ollut muun muassa USA:n suosituimpiin siitosoriisiin lukeutuva Greenshoe.

Kaksi- ja kolmevuotiaana ennen siitosuraansa kilpaillut Greenshoe on yksi lahjakkaimmista jenkkiravureista kautta aikojen.

– Uskallan väittää, että Greenshoe on kaikkien aikojen nopein ravuri. Jos Face Time Bourbonin ja joiden muiden on kerrottu kirineen 02,0-vauhtia, Greenshoe on päässyt 2–3 sekuntia kovempaa, USA:n raviurheilun asiantuntija Martti Ala-Seppälä vakuuttaa.

Eli sitä kuuluisaa nollanollaa?

– Kyllä, jopa vähän allekin.

Ala-Seppälä kertoo, että orilla oli jo 2-vuotiaana ylivertainen kapasiteetti ikäluokassaan, mutta se pilasi kilpailujaan liialliseen kuumentumiseen, mikä aiheutti laukkoja.

– Kolmevuotiskaudeksi hevosen ohjastajaksi vaihdettiin Brian Sears, joka on ylivoimainen vaihtoehto Greenshoen luonteisille ravureille. Hän onnistui pitämään oriin aiempaa rauhallisempana.

Greenshoe keskittyi 3-vuotiaana paremmin kilpailemiseen ja voitti isoja lähtöjä Kentucky Futurityn johdolla. Se joutui kuitenkin tyytymään kakkossijaan Yhdysvaltojen merkittävimmässä ravikisassa Hambletonianissa.

– Hambossa juostiin kaksi lähtöä samana päivänä, mikä ei ollut ideaalitilanne Greenshoen luonteelle. Siltä ei irronnut karsintavoiton jälkeen normaalia loppukiriä enää finaalissa, Ala-Seppälä sanoo.

Hans Backe omisti yhdysvaltalaisen superhevosen Greenshoen.

Greenshoe saavutti 1,3 miljoonan voittosumman ennen kuin vetäytyi siitokseen viime kauden jälkeen. Sen juoksema nopein aika on 08,2.

Greenshoen arvoksi laskettiin Expressenin uutisen mukaan lähes 14 miljoonaa euroa siitosoriina. Backe myi kolmen ystävänsä kanssa kimppahevosensa syndikaattioriiksi jalostuskäyttöön.

Syndikaattihevosilla on korkeasta hinnasta johtuen pääasiassa useita omistajia, joilla on eri määrä niiden astutusoikeuksia.

Greenshoella siemennettiin tänä vuonna Hanover Shoe Farmin siittolassa 140 siitostammaa ja sen pakastespermalla lisäksi jonkin verran tammoja myös Euroopassa.

Myös suomalaisille hevosenomistajille syntyy ensi vuonna ainakin kaksi varsaa Backen entisestä kilpatähdestä, toinen USA:ssa ja toinen Ruotsissa.

Backea haastatellut Expressen kysyi, onko hän pohtinut sitä, kuinka superravurin kilpaura olisi edennyt, jos se olisi jatkanut kilpailemista 4-vuotiaana.

– Se on kyllä tullut joskus mieleeni, mutta olen onnistunut laittamaan asian sivuun. On mahdotonta tehdä mitään muuta, kun tarjotaan 14,4 miljoonaa dollaria hevosesta. Greenshoen arvo on historian suurin syndikaattioriina, Backe vastasi.

14,4 miljoonaa dollaria on 11,9 miljoonaa euroa.

Greenshoe tarjosi Backelle upeita elämyksiä kaviourilla.

– Kokemukset olivat ylivertaisia. En voi kokea samoja enää koskaan. Katsoin tänäänkin Hambletonianin karsinnan taas uudelleen. Greenshoe on niin uskomaton hevonen, että oj, oj, oj.

– On fantastista, että saimme elää nämä hetket Greenshoen kanssa. Sanotaan, että sadassa vuodessa syntyy kymmenen samanlaista hevosta.

Backe kertoo Expressenille odottavansa innolla superhevosen ensimmäistä jälkeläistä.

– Odotan innolla kevättä ja sitä, miltä Greenshoen jälkeläiset näyttävät. Se on erityistä.

Jalkapallo on yhä mukana kahdeksassa hevosessa omistajana olevan Backen elämässä. Hän on lajin asiantuntijakommentaattori tv:ssä.

Tänä vuonna ruotsalainen on lähtenyt myös uuteen raviprojektiin. Hän on mukana ATG Talang -ohjelmassa, jossa valmennetaan ja tuetaan kuutta ravi-ja hevosurheilun parissa toimivaa lahjakkuutta. ATG on Ruotsin ravipeliyhtiö.

Backe on projektissa lähinnä henkisen puolen mentorivalmentaja ja eräänlainen valmennusorganisaation neuvonantaja ihmisille.

Vaikka jalkapallo-ottelu ja ravilähtö muistuttavat hyvin vähän tosiaan, Backe sanoo Expressenin haastattelussa, että molempien urheilulajien valmennuksessa on yhtäläisyyksiä.

– Niitä on paljonkin. Treenari on tallissa päällikkö työntekijöille. Samoja metodeja on helppo soveltaa jalkapallovalmentajiin ja -pelaajiin. Koko organisaatio on saatava vetämään kummassakin lajissa samaan suuntaan, Backe painottaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?