Suurtallin kilpahevoset kavalassa viruskierteessä – lauman esikuvan lokoisia eläkepäiviä ei hetkauta mikään

Julkaistu:

ravit
Bella Varjonen toivoo tallinsa hevosten toipuvan kilpailukuntoon joulukuussa.
Ravilistoilta ovat puuttuneet lähes koko syksyn ajan yhden suurtallin hevosten nimet.

Ruskolaisen Bella Varjosen 20 valmennettavan laumalle on kertynyt syyskuun 25. päivän jälkeen vain yksi kilpailu. Tuostakin Varjonovan juoksemasta startista on kulunut jo 1,5 kuukautta.

Varjosen hevoset joutuivat alkusyksyllä sairauskierteeseen.

– Joku virustauti tallissamme on kiertänyt. Hevosilla on ollut yskää, ja niiden mahat ovat reistanneet, jalat turvotelleet ja veriarvot heitelleet, Varjonen kertoo.

– Tauti on käynyt läpi oikeastaan kaikki hevosemme. Niitä on liikuteltu, mutta ne eivät ole olleet tarpeeksi hyväkuntoisia kilpailemiseen. Yhdessä vaiheessa näytti jo parin viikon ajan valoisammalta, mutta sitten hevosia alkoi uudelleen sairastua.

Varjosen tallilla ei ole voitu muuta kuin odottaa terveitä päiviä.

– Sydäntä on ahdistanut, mutta minkäs teet. Ei ole voitu kuin ajan kanssa toivoa, että hevoset tervehtyisivät. Nyt näyttäisi siltä, että hevosia pystyisi ruveta treenaamaan taas enemmän, jolloin ne ehkä pääsisivät kilpailemaan ensi kuussa, Varjonen pohtii.

Näin paha virusvitsaus ei ole uusi asia ruskolaistallissa.

– Joskus monta vuotta sitten kaikki hevosemme olivat samalla tavalla kipeitä. On tämä tauti ollut kyllä harvinaisen sitkeä.

Varjosen tallin tulos jää katkonaisena kautena selvästi jälkeen edellisistä. Hänen valmennettavansa joutuivat olemaan ensin ravien koronatauon takia 2,5 kuukautta kilpailematta keväällä ja nyt lähes koko syksyn hevosten virustaudin vuoksi.

– En ole vielä lopettanut valmentajana, vaikka hevosiamme ei ole näkynyt radoilla, mutta on sekin ollut joskus lähellä, Varjonen tunnustaa hymyssä suin.

Kaikkien Varjosen tallin hevosten idolille Erikassonille kuuluu sen sijaan hyvää. Vuosien 2012-2013 ravikuninkaan ei ole tarvinnut olla enää pitkiin aikoihin starttikunnossa.

Erikasson jäi kilpatouhuista eläkkeelle pian toisen ravikuninkuutensa jälkeen. Sen eläkepäivät ovat sujuneet samalla tavalla kuin muidenkin huippuoriitten.

– Erikasson syö, ulkoilee ja nukkuu yöt tallissa. Välillä ori valjastetaan vielä myös lenkille. Se on oikein hienokuntoinen 21-vuotias, Varjonen kuvailee elämänsä hevosta.


Erikassonin eläkevuosiin ovat luonnollisesti kuuluneet myös siitospuuhat. Sillä on 213 rekisteröityä jälkeläistä.

– Viime vuosina Erikassonia ei ole enää käytetty tammoille niin paljon kuin aikaisemmin. Vanha ori ei ole yhtä suosittu kuin nuoremmat, vaikka ihan hyviä jälkeläisiä Erikassonillakin on.

Varjosen tähti oli melkoinen peto kaviourilla. Se voitti 142 kilpailustaan tasan puolet ja saavutti 560 000 euron voittosumman.

Erikassonin pojat eivät ole vielä yltäneet samanlaisiin mainetekoihin, mutta huipulle tänä vuonna murtautuneet Lissun Eerikki ja Morison ovat isänsä kavionjäljillä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt