Suomalaishevosen voittosumma paisuu kuin taikina patonkimaassa – ”Eilinen juoksu aivan kamala”

Julkaistu:

ravit
Ranskan raviradat ovat lähes kultakaivoksia Suomesta muuttaneelle Sobel Conwaylle.
Kokeneet hevosenomistajat Kari Lähdekorpi ja Arvo Ylitalo tekivät alkusyksyllä harkitun peliliikkeen, jota heidän ei ole tarvinnut katua.

Kaverukset lähettivät tähtiravurinsa Ranskaan isopalkintoisten lähtöjen ääreen.

Vaikka voitot ovat vielä kiertäneet 7-vuotiasta Sobel Conwayta, patonkimaan neljä kakkossijaa ovat kasvattaneet sen voittosummaa jo 50 000 eurolla.

Puhdasta voittoa summa ei omistajille ole ollut, mutta Sobel Conwayn olisi ollut mahdoton päästä parin kuukauden aikana samoihin numeroihin Suomessa, vaikka se olisi voittanut lähtöjään.

Ennen muuttoaan hevosen ansiot Suomessa olivat vuoden kahdeksassa startissa reilu 30 000 euroa.

Kuukauden valmennusmaksu tähtivalmentaja Jean-Michel Baziren tallissa on 1 800 euroa, joka on useita satoja euroja suurempi kuin suomalaisilla treenareilla.

Baziren 30 prosentin provisio hevosen voittosummasta on tuplasti suurempi kuin Pohjoismaiden valmentajilla.


– Toisilla treenareilla provikka taitaa olla parikymmentä prosenttia, mutta Bazire on Ranskassa sellainen kingi, että hänellä on varaa laskuttaa muita enemmän.

Myös hyvin Ranskassa pärjänneen suomalaishevosen Whole Lotta Loven omistaja Yrjö Piirainen kertoi kesällä IS Ravien haastattelussa, että ruunan valmentaja Philippe Daugeard veloittaa 20 prosenttia hevosten palkintosummista.
Halvemmat valmentajat eivät tulleet Sobel Conwayn omistajille kysymykseen.

– Koska päätimme kokeilla ruunan kanssa noin isossa ravimaassa, parasta valmentajaa kohti heti mentiin.

– Kun hevosen vie Bazirelle, sen jälkeen ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa: se joko rupeaa menemään tai ei kestä sellaista rumbaa. En tiedä yksityiskohtaisemmin, minkälaista valmennus Baziren tallissa on, mutta kovaa touhua se on.

– Jos haluaa pärjätä, varmin konsti on viedä hevonen Bazirelle. Mikäli pärjääminen ei ole niin merkityksellistä ja haluaa valmentajalta myös paljon asiakaspalvelua ja suunnitella vaikka yhdessä seuraavia startteja, hevonen kannattaa viedä jollekin pienemmälle treenarille.

Lähdekorpi kertoo, ettei hän ole keskustellut koko aikana valmentajan kanssa Sobel Conwaysta.

– Olen kuitenkin viestitellyt ruunan kuulumisista jonkun kerran tallin hevosenhoitajan Kirsi Mannisen kanssa.

Lähdekorpi sanoo, että Sobel Conwayn saaminen Ranskan ykköstalliin onnistui helposti.

– Kysyimme tätä mahdollisuutta Kirsin kautta. Sen jälkeen meni viikon päivät, kun Baziren joukolta tuli vastaus, että lähettäkää vain hevonen tänne.

– He olivat ensin varmasti vähän tutkineet, että minkälainen hevonen Sobel Conway on ja onko sille Ranskassa sopivia lähtöjä tarjolla.

Lähtöjä alkoi saman tien löytyä, koska Harri Koivusen valmennuksessa Turussa ollut ruuna oli Ranskaan tullessaan hyvässä kunnossa.

– Ihmeen äkkiä Sobel Conway oli kyllä Pariisissa jo startissa. Se ei tainnut ehtiä olla Baziren tallissa vielä edes kahta viikkoa, Lähdekorpi kertoo.


Ruuna saavutti heti ensimmäisellä kerralla 11 000 euron arvoisen kakkossijan. Hevosen otteet ovat vain kohentuneet viime kilpailuissa.

Etenkin Sobel Conwayn hirmuinen kiri takajoukosta kakkossijalle sunnuntaina Pariisissa teki omistajiin suuren vaikutuksen.

– Olen ihmetellyt parikymmentä vuotta, kuinka melko tavalliset ruotsalaishevoset ovat usein alkaneet pärjätä niin hyvin Ranskassa. Olen ollut varma, että se on johtunut kevyemmästä vastuksesta.

– Vähän sillä ajatuksella Sobel Conwaykin sinne vietiin. Sen aiemmat kakkossijat saattoi laittaa vielä vastuksen piikkiin, mutta ei enää viime starttia. Ruunan eilinen juoksu oli aivan kamala, kovempi kuin minkään hevoseni koskaan, lähdön TotoTV:stä seurannut konkariomistaja vakuuttaa.

Vaikka Sobel Conwayn fysiikassa ei ole moittimista, ääretön nopeus on sen valttikortti Ranskan lähdöissä pitkistä matkoista huolimatta.

– Ruuna on jumalattoman nopea. Sen vastustajilla ei ole samanlaista asetta.

Baziren valmennuksesta juoksee usein monta hevosta samassa lähdössä. Sobel Conwayn eilisessä lähdössä ne veivät kolmoisvoiton.

Norjasta ranskalaiseen huipputalliin Sobel Conwayn tavoin hiljattain muuttanut Ferrari B.R. vei voiton Alexandre Abrivardin ajamana ja Baziren itsensä kuskaama suursuosikki Victor Ferm sijoittui kolmanneksi.


Tuulispäänä toiseksi spurtannutta Sobel Conwayta ohjasti valmentajan poika Nicolas Bazire.

– Milloinkohan hevosemme on siinä kunnossa, että tallipäällikkö kehtaisi valita sen taas omaksi ajokikseen, Lähdekorpi kyselee pilke silmäkulmassaan.

– Sobelia on ajanut melkein koko ajan joku toinen.

Tiedonkulun kankeudesta huolimatta Lähdekorpi tietää, että Sobel Conwayn pitäisi kilpailla seuraavaksi jo ensi torstaina.

Sobel Conway vedettiin kuitenkin tiistaina pois Pariisin lähtöön ilmoittautuneiden hevosten joukosta, eikä sen seuraavasta startista ole vielä tietoa.

Omistaja ei osaa aavistella, kuinka pitkään ruuna jatkaa kilpailemista Ranskassa.

– Sehän tässä on pelkona, että jos Sobel Conway lakkaa kulkemasta, sen jälkeen kenenkään on enää vaikea pärjätä sen kanssa.

– Jos hevoselle alkaa kertyä nollariviä (huonoja sijoituksia), sitä ei enää kannata pitää Bazirella. Eikä hänkään sellaista hevosta varmasti haluaisi enää valmentaa.

Lähdekorpi ja Ylitalo eivät pääse jännittämään tähtiravurinsa juoksuja radan varteen korona-aikana. Se ei heitä kuitenkaan haittaa.

– Nykyään on ihan sama, missä hevoseni juoksevat. Seuraan lähdöt aina televisiosta tai internetistä.

– Vaikka Arvon ja minun hevoseni kilpailisi Turussa, me jäisimme katsomaan juoksua kotiimme, Lähdekorpi naurahtaa.

Sunnuntain startin Lähdekorpi seurasi mökiltään Lapista.

– Kävin äskettäin Ruotsissa katsomassa lapsenlastani, jota en ollut nähnyt kymmeneen kuukauteen. Koska jouduin palatessani kahden viikon karanteeniin, päätin jatkaa saman tien Lappiin, missä en näe ketään muita, Lähdekorpi kertoo.

Paitsi tanskalais-ruotsalaisen pihakoiran Väinön, jolla kuulostaa olevan jo kiire lenkille puhelun aikana.


Juttua korjattu klo 20.17: Oikaistu virheellinen tieto, että Jean-Michel Baziren valmennusmaksu olisi pienempi kuin suomalaisilla valmentajilla. Todellisuudessa se on useita satoja euroja suurempi.

24.11. klo 14.20: Lisätty juttuun tieto, ettei Sobel Conway kilpailekaan ylihuomenna torstaina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt