Juoksutaidottoman Kertun huima kehitys shokkiyllätys valmentajalle – ”Kilpaileminen tuntui kaukaiselta ajatukselta”

Julkaistu:

Kasvattajakruunu
Jos lauantain suurkilpailun suosikkia olisi pitänyt veikata viime vuonna, Imakeituptotheskyn kimuranttia nimeä olisi tavattu viimeisten joukossa.
Yllätykset ovat raviurheilun suola.

Eivätkä pelkästään totopelureille, vaan myös ravivalmentajien leirissä.

Hevosten tarjoamia yllätyksiä on kahta sorttia: negatiivisia ja positiivisia.

Karvaiden yllätysten jälkeen iloiset yllätykset maistuvat kaksin verroin makeammilta ja antavat valmentajalle lisää uskoa omaan tekemiseensä.

Hollolalaisen ravivalmentajan Christa Packalenin tallissa asuu malliesimerkki positiivisesta yllättäjästä.

Viime vuoden alussa hänen hoiviinsa tullut ”nimihirviö” Imakeituptothesky eli Kerttu on antanut valmentajalle kyydit molempien tunteiden vuoristoradassa.

Ensin se vei treenariaan suunpielet mutrussa alamäkeä ja myöhemmin hymy korvissa ylämäkeä.

– Kun Kerttu tuli talliimme Jokimaan raviradalle, kilpaileminen tuntui aluksi aika kaukaiselta ajatukselta. Sen kanssa oli monenlaisia ongelmia, Packalen kertoo.

– Se oli myöhäinen, raakile varsa, joka ei osannut juosta.

Koska Susanna Packalen oli liisannut Petra Huhdin omistaman hevosen kilpakäyttöönsä, tytär ei oikein tohtinut näyttää sille oveakaan.

Valmentajan ei auttanut muu kuin jatkaa työntekoa 3-vuotiaan hevosen kanssa, vaikka usko sen ihmekehitykseen oli koetuksella.


– Vaikka Kerttu on luonteeltaan mukava, se ei kyllä ollut alkuaikoina olenkaan sellaisia hevosia, joita meidän talliimme haettiin, Packalen sanoo.

Tukea Packalen sai lähipiiristään.

Valmentaja kertoi hiljattain voittajahaastattelussa, ettei Kerttu välttämättä olisi enää hänen tallissaan, elleivät hänen puolisonsa Niki Finnström ja hevostensa hoviohjastaja Hannu Torvinen olisi nähneet valonpilkahduksia nuoressa tammassa.

Packalen tunnusti avoimesti, että siippa ja huippukuski uskoivat Kerttuun häntä enemmän.

Pikku hiljaa Kerttu alkoi kehittyä, mutta aikaa se valmentajansa mukaan vaati.

Kilpauran aloitus viime syksynä oli kaikkea muuta kuin Packalen oli saman vuoden aikana kuvitellut. Kerttu voitti kolme ensimmäistä juoksuaan.

Tamma jatkoi hyviä esityksiään myös talvella, kunnes koronaepidemia pimensi kilparadat koko kevääksi.

– Koronatauko harmitti, koska Kerttua oli tarkoitus kehittää ja tuoda sille rutiinia kilpailemalla. Loppujen lopuksi treenitauko teki kuitenkin tammalle tosi hyvää, valmentaja sanoo.

Kerttu jatkoi pontevaa menoaan, kun kaviourat taas aukesivat. Takapakki tuli kuitenkin loppukesällä, jolloin se joutui lähes kahdeksi kuukaudeksi uudelleen tauolle.

Syynä oli tällä kertaa hevosten virustauti, joka levisi Packalenin tallin. Moni tallin hevosista joutui yhtä aikaa sairauslomalle.

Sairastuminen ei lannistanut Kerttua.

Sen askel on noussut entistä korkeammalle varsinkin kolmessa viime kilpailussa. Tamma on ravannut jokaisessa ylivoimavoiton.

Selostajien kauhuksi noussut Imakeituptothesky ahkeroi voittoputkensa vain 1,5 viikon aikana. Se voitti toissa viikolla Finntack Cupin karsintalähdön ja viime viikolla ensin 4-vuotiaiden tammojen Kasvattajakruunun välierän ja sen jälkeen Finntackin finaalin.


Lauantaina tamma starttaa Jyväskylän radalla Kasvattajakruunun loppukilpailun suosikkina.

– Kertulla ei ollut tarkoitus ajaa näin tiiviisti kilpaa viime viikkoina, mutta yllättäen havaitsinkin, että Kasvattajakruunun välierät olivatkin heti Finntack Cup -finaalin perään, Packalen valaisee.

– Tamma on kuitenkin selvittänyt upeasti kovan tahdin, vaikka siitä kyllä näki välillä, että se oli aika väsynyt. Rehti hevonen antaa aina kaikkensa.

Valmentajan mielestä suosikin paineet kuuluisivat lauantaina kilpasiskoille. Hän ei normaalistikaan suitsuttele hevosiaan etukäteen, vaan suhtautuu niiden mahdollisuuksiin hillitysti.

– Kerttu ei häpeä ikäluokan parhaiden tammojen joukossa, mutta silti voitto yllättäisi minut. Olisin ihan tyytyväinen, jos se olisi 3-4:n joukossa, Packalen tuumailee.

– Hevonen on saanut koko ajan vauhtia lisää, mutta sen ehdoton vahvuus on yhä se, että se jaksaa mennä hyvin.

Koska jäisten kelien hokkikengät sopivat Kertun askellukselle, se jatkaa Kasvattajakruunun jälkeen kilpailemista myös talvella.

– Ensin se saa kuitenkin vähän huilata viime viikkojen urakan jälkeen. Samalla Kertun paikkoja vähän hoidellaan.

Menestys viikonlopun suurkilpailussa sanelee omalta osaltaan Kertun kilpailuohjelmaa.

Voittaja kuittaa 30 000 euron potin, joka veisi esimerkiksi Packalenin suojatin kertalaakista paljon aikaisempaa kovatasoisempiin korkeamman tason rahasarjoihin. 

– Kerttu on yllättänyt minut täysin. Se on venynyt jatkuvasti, ja on jännä nähdä, minkä verran se pystyy vielä kehittymään.

Raviradoilla jännitetään, onko Imakeituptotheskylla vain taivas rajana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt