Myrskyn silmään ajautuneen Elitloppet-sankarin kilpauralle musertava päätös: tulokset hylkyyn – massiiviset palkintorahat uusjakoon

Julkaistu:

Ravit
Ruotsin raviurheilun kattojärjestö Svensk Travsport ilmoitti torstaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessaan, että huippuori Propulsion on juossut kilpailunsa sääntöjenvastaisin menetelmin ja sen suoritukset tullaan hylkäämään.
ST:n puheenjohtajan Marie Croonin mukaan lopputulemasta ei jäänyt epäselvyyttä pitkien selvityksien jälkeen.

Propulsionille suoritettiin kielletty hermojenkatkaisuoperaatio ennen hevosen muuttoa Yhdysvalloista Ruotsiin vuonna 2015.

Euroopassa ravihevosilta eläinsuojelullisista syistä kielletyn operaation jälkeen hevonen tuntee vähemmän tai ei tunne lainkaan kipuja juostessaan.

Toimenpiteen takia myöhemmin maailmanmaineeseen kohonnut ori ei olisi koskaan saanut edes aloittaa kilpailemistaan länsinaapurin kaviourilla.

Aihe on ollut äärimmäisen kiusallinen ruotsalaisen raviurheilun kattojärjestölle, joka aikanaan itse virheellisesti myönsi hevoselle kilpailuoikeuden.

ST:n mukaan hevosen valmentajan Daniel Redénin toimintaa ei ole pystytty todistamaan tarkoituksellisen vilpilliseksi, eikä hänelle ole näillä näkymin tiedossa oikeudellisia seuraamuksia.

Propulsion ehti kilpailla Redénin valmennuksessa 45 kertaa ja ansaita huimat 26,3 miljoonaa kruunua palkintorahoja. Tiedotustilaisuudessa kerrotun mukaan palkintorahat tullaan perimään oriin omistavalta Stall Zetiltä takaisin vielä tämän vuoden puolella ja jakamaan tulostaulukoissa sijoituksiaan kohenteleville kilpakumppaneille.


Viime vuosina ruotsalaisen raviyleisön sydämiin juossut Propulsion kruunasi häikäisevän uransa keväällä voittamalla maailman arvostetuimpiin ravilähtöihin lukeutuvan Elitloppetin.

Vain pari päivää sen jälkeen oriin ylle alkoi kasaantumaan tummia pilviä, kun norjalainen ravilehti Trav og Galopp-nytt pudotti uutispommin ja esitteli dokumentteja oriille Yhdysvalloissa tehdystä sääntöjen vastaisesta operaatiosta.

Tuoreen ST:n päätöksen myötä lukuisat suurkilpailut tulevat saamaan kunniataulukkoonsa uuden voittajan. Vuoden 2020 Elitloppetin ykköseksi nousee norjalainen Cokstile.

Propulsion ehti urallaan juoksemaan kahdesti myös Suomessa. Ori voitti Vermossa ravatun Finlandia-ajon vuonna 2016 ja sijoittui seuraavana vuonna kakkoseksi.

Propulsionin hylkäämisen myötä Finlandia-ajon ykköseksi kruunataan tanskalainen Tycoon Conway Hall.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt