Valta säilyi lämminveristen huippukilpailussa – Suomen nopein pääsi ansaitulle talvitauolle - Ravit - Ilta-Sanomat

Valta säilyi lämminveristen huippukilpailussa – Suomen nopein pääsi ansaitulle talvitauolle

Next Directionin kausi päättyi iloisissa merkeissä SM-tittelin uusimiseen Vermossa.

Iikka Nurmosen ajama ja Annaleena Peipon hoitama Next Direction uusi SM-tittelinsä Vermossa.

17.10.2020 21:48

Ravirintamalla mentiin Superlauantai-teemalla. Seinäjoen ja Vermon kaviourilla kirmattiin illan aikana ripeällä aikataululla limittäin 16 lähtöä.

Paitsi pelaajille myös hevosenomistajille oli tarjolla suuria seteleitä lukuisissa nimiajoissa. Seinäjoella ravattiin nuorten ravureiden Ilkka-ajot molemmille roduille ja Varsakunkku suomenhevosille.

Vermossa pääosissa olivat lämminveriset. Kohokohdat olivat 30 000 euron arvoinen huippuhevosten Suomen mestaruus ja 4-vuotiaiden Tammachampion.

SM oli jätetty sokeriksi pohjalle kavalkadin viimeiseksi, Superlauantain lähdöksi numero 16.

Suomen mestaruutta juhlivat tutut kasvot. Iikka Nurmonen ajoi voittoon Timo Hulkkosen tallin Next Directionin, joka uusi vuodentakaisen mestaruutensa.

Voitto oli kaksikolle jo neljäs tässä arvostetussa kilpailussa, sillä Nurmonen oli narutellut tittelin aiemmin kahdesti Hulkkosen edellisellä tähtiravurilla Surprise Lordilla.

– Tallihenkilökuntamme osaa laittaa hevoset tällaiseen kuntoon, Hulkkonen vastasi, kun häneltä kysyttiin seremonioissa syytä mainioon menestykseen SM-kisassa.

Omistaja analysoi radan varresta, ettei huiman SE-ajan 08,9a kesällä Mikkelissä ravannut Next Direction ollut Vermossa aivan letkeimmillään, vaikka voitti selvällä erolla.

– Hevosen meno ei ollut niin priimaa kuin joskus parhaimmillaan, vaan se vähän hänksötti. Hyvä se silti oli, Hulkkonen sanoi.

Nurmonen kertoi, ettei Next Directionin lähtönopeus ollut samalla tasolla kuin esimerkiksi Mikkelin ennätysjuoksussa. Ruuna sai kuitenkin suosiolla johtopaikan sisäpuoleltaan startanneelta Tanpopolta.

– Kun Le Gros Bill kiersi matkalla rinnallemme, se oli kannaltamme hyvä asia. Tiesin hyvän hevosen jaksavan siinä pitkään, jolloin Tanpopo pysyisi takanamme pussissa, Nurmonen sanoi.

Tanpoposta ei ollut kuitenkaan Next Directionin uhkaajaksi. Lähimmäksi voittajaa pääsi lopulta takajoukosta todella lennokkaasti kirinyt Lexus Dream. Vakavaa vastusta siitäkään ei kuitenkaan ehtinyt tulla Nurmosen ajokille.

– En ollut loppukurvissa varma, onko ruunalla minkä verran varaa, mutta kun maalisuora aukesi, hevonen jätti muut. Next Direction on todella mukavaluontoinen ruuna, joka tekee paljon asioita oikein, Nurmonen hehkutti.

Next Direction karkasi vastustajiltaan maalisuoralla.

Next Directionin voittoaika 2120 metrin ryhmäajossa oli 12,7. Seuraavat sijat vieneet Lexus Dream ja Tanpopo saavuttivat kolme kymmenystä hitaamman tuloksen.

Hulkkonen kertoi, että Next Directionin kausi päättyi SM-kisaan samalla tavalla kuin vuosi sitten. Hän ei uskaltanut povata, että ruuna parantaisi menoaan vielä 8-vuotiskaudellaan.

– Jos se pysyisi edes tuollaisena, se olisi varmaan aika hyvä. Kun ruunan paikat ovat kondiksessa, se pärjää ensi kaudellakin.

Tammachampion oli odotetusti läpihuutojuoksu Mascate Matchille, joka on ikäluokan ylivoimainen ykkösnimi oriitkin mukaan lukien.

Pekka Korpi ajoi HIFK:n raviliigahevosella tapansa mukaan heti kärkipaikalle, mistä se hyvästeli kilpasiskonsa kevyesti maalisuoralla. Mascaate Matchin kupeella juossut Galway Girl sinnitteli sisukkaasti toiseksi.

– Tamma meni tänään vähän mietiskellen, koska sitä ei oltu laitettu tiukalle ennen kilpailua. Se oli saanut olla vain kevyellä treenillä. Helposti se kuitenkin voitti, Korpi sanoi.

Seuraavaksi "Massia" odottaa paljon haastavampi tehtävä, kun se lähtee jahtaamaan Ruotsiin Breeders Crownin-kilpailun voittoa.

– Breeders Crownin karsintalähtö ajetaan ensi viikon sunnuntaina. Mascate Match voisi olla silloin tämän juoksun ansiosta vähän terävämpi, Korpi oletti kolmen viikon kilpailupaussilta Vermoon tulleesta suojatistaan.

Joulukuussa jännitetään puolestaan sitä, kuinka korkeaksi superlupauksen hinta kohoaa raviliigaravureiden huutokaupassa.

Kolmevuotiaiden Varsakunkku-finaali latistui jonkin verran, kun kaikki kolme kilpailuaan voittanut Parvelan Retun tallikaveri Siirin Valtsu joutui jäämään kotiinsa.

Suosikin poisjäännin käytti parhaiten hyväkseen Matteus Kevätön, joka oli sijoittunut aikaisemmissa juoksuissaan toiseksi Siirin Valtsun jälkeen.

Henri Bollström ajoi ravivarman ja vauhdikkaan varsalupauksen takamatkalta keulaan jo ensimmäisen kaarteen jälkeen, eikä lopussa syntynyt minkäänlaista taistoa 15 000 euron pääpotista. Palkinto oli lauantain toiseksi suurin.

Matteus Kevätön/Henri Bollström oli omaa luokkaansa Varsakunkku-lähdössä.

Leikitellen voittaneen Matteus Kevättömän perässä juossut Larvan Justiina onnistui pitämään viimeisen takasuoran lopulla ahnaasti hyökänneen Vieskoffin lopulta takanaan ja vei kakkosijan.

Matteus Kevättömän valmentaja on hankasalmelainen Pauli Raivio, jonka tallista putkahtelee jatkuvasti huippulupaavia suomenhevosia. Hänen kirkkain tähtensä on viime vuoden ravikuningas ja tämän kesän hopeakuningas Tähen Toivomus.

– Tuntuu hienolta, kun ykkönen saatiin viimein. Tänä vuonna hevosillemme on tullut paljon kakkosia, Raivio kertoi.

– Kesän korvalla rupesi tuntumaan siltä, että Matteus Kevätön on oikea peli. Juoksija, onnellinen treenari ylisti.

Derby-finalisti Skyfall Shine oli omaa luokkaansa lämminveristen Ilkka-ajossa.

Hannu Torvisen ajokki pääsi nopeasti keulaan, ja kun päähaastajan Lake’s Actionin puhti ei riittänyt perille ruunan rinnalta, se karkasi lopussa omille teilleen. Tarkan sisäratareissun saanut Rim Bay Orchid yllätti kirimällä kakkoseksi.

Hoitaja Suvi Himangan mielestä Markku Niemisen valmentama Skyfall Shine venyi uransa parhaimpaan juoksuun.

Suvi Himangan hoitama Skyfall Shine on noussut syksyllä elämänsä iskuun.

– Hevonen oli todella hyvä tänään. Se kilpailee tämän jälkeen JTT-lähdössä ja Kasvattajakruunussa ja jatkaa toivottavasti niissä samalla tyylillä. Loppukausi on Skyfall Shinelle tiivis, mutta se ei sitä haittaa.

– Ruuna on tosi miellyttävä ja minulle tärkeä hevonen. Sillä on hyvin ylväs olemus, kun se juoksee pää ja korvat niin korkealla pystyssä.

Myös suomenhevosten Ilkka-ajo oli yhden osallistujan soolojuoksu. Jättisuosikki Säihkeen Sähinä pääsi viimeisen kierroksen alussa johtoon, kun kärkihevonen kompuroi laukalle ja karkasi lopussa aivan omille teilleen Kaapilta ja Lentolähetiltä.

– Kun pääsimme keulaan, annoin mennä toisen tuhannen reippaasti, koska takana tullut Kaappi oli tehnyt niin hyviä juoksuja, 5-vuotiaan oriin valmentaja Jukka-Pekka Kauhanen sanoi.

Säihkeen Sähinä paransi karsintavoitostaan, jossa joutui yllättävän lujille Lentolähetin kanssa.

– Hevonen tuli karsintaan pieneltä sairaustauolta, ja sillä oli treenibalanssi. Lisäksi aliarvioin nopean vastustajan, josta pääsimme vasta ihan lopussa ohitse. Loppua tultiin silloin kyllä varmaan 1.20:n pintaan.

Ilkka-ajon sankari Säihkeen Sähinä on Jukka-Pekka Kauhasen tallin suomenhevoslupaus.

– Ori on todella nopea ja se jaksaa mennä, Kauhanen kehui suomenhevoslahjakkuuttaan.

Toto75-kierros alkoi tammalähdössä Janita Antti-Roikon ajaman Selahin komealla soolovoitolla. Ykkössija oli valjakolle jo neljäs peräjälkeen.

Voittajan perässä tarkan reissun saanut Poetry In Motion ei pystynyt lopussa haastamaan ja putosi vielä maalin tuntumassa kolmanneksi tulisesti spurtanneen Mas Bellan taakse.

15 hevosen autolähdön suosikin M.T. Master Donin tankki tyhjeni, kun se yritti hurjassa alkuvauhdissa tuloksetta keulaan ohi Surprise Leaderin.

Voittoon eteni pontevasti kolmannesta parista ulkoa kirinyt Fast Time. Hannu Torvinen ajoi Arsi Skytän ruunaa. Surprise Leader jaksoi hyvin toiseksi.

Kolmannessa kohteessa nähtiin huipputasainen kirikamppailu, jossa neljä hevosta syöksyi maalilinjalle samassa rintamassa.

Voittoon kurotti johtopaikastaan sitkeästi kiinni pitänyt Tapio Kukkosen tallin Vennelmon Varma, jota ohjasti ensimmäisen Vermon voittonsa saavuttanut Janne Räisäsen. Mellun Myrsky kiritti voittajaa tiukasti loppuun asti, ja samaan rintamaan nousivat takaa vielä kolmossijan jakaneet Malkin ja Vilju.

Loppukesällä Ruunaruhtinas-tittelin voittanut Pertturi ei ollut enää aivan huippuvedossa, vaan joutui maltillisesta matkavauhdista huolimatta taipumaan kärkipaikalta kolmanneksi.

Voittoon spurttasi Pasi Impolan valmentama Koveri, jolle Ahti Antti-Roiko tarjosi tarkan reissun suosikin takana. Jymy-yllätystä havitellut Jamir ehti pirteällä kirillään lähimmäksi Koveria.

Superlauantain toiseksi kovimman lämminverilähdön vei rutiinisuorituksella Finlandia-ajossa viidenneksi venynyt suursuosikki Thai Profit.

Santtu Raitala sai ajaa Kimmo Aholan tallin tähdellä täysin mieleistään tempoa piikkipaikalla, ja valjakko piti muun lauman 1.10-lopetuksessa varmasti takanaan. Puolet osallistujista jäi taktiikkajuoksussa pussiin. Jack Vader peesaili voittajan perässä toiseksi.

Oikea Toto75-rivi, Helsinki ja Seinäjoki

Toto75-1: Selah

Toto75-2: 6 Fast Time

Toto75-3: 6 Vennelmon Varma

Toto75-4: 3 Koveri

Toto75-5: 1 Thai Profit

Toto75-6: 7 Skyfall Shine

Toto75-7: 2 Next Direction

Seitsemän oikein -voitto-osuus 1628,44 euroa. Kuusi oikein 8,94 euroa. Pelivaihto 1 168 752 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?