Koronatauko sotki lupaavan ravurin asetukset – ”Kuin kädestä pideltävä lapsi”

Julkaistu:

Toto65
Rarity Red on tavallista herkempi hevonen.
Ravivalmentajat puhuvat usein hevosista, joiden itseluottamus kohenee harppauksin kilpailuissa tulleiden onnistumisten ansiosta. Niiden siivittämänä suoritukset paranevat ilman, että asialle on selkeää fyysistä selitystä.

Nuori lämminveriruuna Rarity Red on tyyppiesimerkki tällaisesta ravurista. Valmentaja Emma Väreen mukaan kyseessä on erityisen herkkä hevonen, jonka kynnys reagoida kaikenlaisiin asioihin ja tilanteisiin ympärillään on jopa harmillisen matala.

– ”Riki” on ainakin vielä vähän kuin kädestä pideltävä lapsi. Epävarma poika, joka saattaa kesken kisan pistää silmät kiinni ja päästää ratista irti, Väre kuvailee lämmin sävy äänessään.

Rarity Red aloitti kilpailu-uransa viime vuoden syyskuussa. Neljästä ensimmäisestä kilpailusta ei tullut menestystä, mutta kun hevonen sai kiinni juonen päästä, voittoja tuli neljä perätysten vain 1,5 kuukauden aikana.

– Onnistumisilla oli erittäin iso vaikutus hevoseen. Silloin todella huomasi, että ruuna oli aina selvästi parempi jokaiseen voittojuoksuunsa.

Kun homma alkoi toimia, hevosen taustavoimat ottivat tähtäimeen loppukevään Pilvenmäki Special -kilpailun. Sitten tuli kuitenkin korona, joka sotki suunnitelmat ja kilpailukalenterin.

Ja 4-vuotiaan Rarity Redin kilpailuasetukset, kuten treenari tilanteesta sanoo.

Kun kilpailut jatkuivat pitkän tauon jälkeen toukokuussa, ruuna ei pystynyt jatkamaan alkuunkaan siitä mihin talvella jäi. Laukkoja ja epäonnistumisia tuli ilman näkyvää syytä. Herkkä hevonen ei luottanut itseensä kuten voittoputken aikaan.

Huonon jakson päälle tuli pakollinen tauko heinätöiden aikaan, kun jalan hankoside reagoi lievästi ja juoksutreenit piti vaihtaa kuukaudeksi kävelyyn.

Palattuaan Rarity Red kokeili rahkeitaan Derbyn karsinnassa elokuun lopulla, mutta kisa tuli liian nopeasti eteen vain kolmen viikon vauhtiharjoittelun jälkeen.

Nousussa kohti syksyä ja talvea

Derbyä seuranneen treenipaussin jälkeen hevonen palasi radoille viime viikon keskiviikkona Vermossa. Paluu oli kaikin tavoin positiivinen. Ruuna malttoi ravata koko matkan ja tuli voimia tallella neljäntenä maaliin. Samalla syntyi uusi ennätysaika 16,1/2620 metriä.

– Ykkösprioriteetti viime viikolla oli, että saataisiin ehjä juoksu. Viime viikon perusteella hevonen on taas oikealla tiellä ja vaikuttaa saaneen takaisin luottoa itseensä, valmentaja sanoo.

Kilpailurutiinin ja -kokemuksien karttuminen vie hevosta eteenpäin.

Väreen mukaan Rarity Red otti kisan myös fyysisesti oikealla tavalla. Kun karstat karisivat kropasta kilpailurasituksessa, viime treeneissä hevonen on ollut aiempaa letkeämpi ja terävämpi. Treenari arvioi, ettei huippukunto ole enää ainakaan kaukana.

Rarity Red jatkaa kilpailujaan keskiviikkona Vermossa. Sen voitto olisi T65-pelaajille suuri yllätys, vaikka pitkä kolmen kilometrin matka on passeli vielä hiukan tasavauhtiselle mutta jaksavalle hevoselle.

– En ihan kauheasti yllättyisi, jos ruuna pärjää. Lähtökohtaisesti odottelen sitä viiden sakkiin. Kaikkein tärkeintä edelleen on päästä ravia koko matka.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt