Leo, 74, haaveili kauan huippuhevosesta – eläkepäivinä toive toteutui sattuman kaupalla

Julkaistu:

ravit
Eläinrakkaan eläkeläisen päivät sujuvat rattoisasti Night Guardin ilmiömäistä voittokulkua seuraten. Voitto keskiviikkona Vermossa nostaisi ruunan yksin hevosliigan kärkipaikalle.
Välillä ravivalmentajien kuulee kehuvan hevosenomistajiaan saamastaan työrauhasta.

Turkulaisen suurtallin pyörittäjä Harri Koivunen voi ylpeillä sillä, että hän jos kuka on saanut ainakin yhdeltä asiakkaaltaan täysin vapaat kädet.

Vaikka Koivusen treenaaman Night Guardin menestyskulku uran 19 startissa ollut häkellyttävä – 17 voittoa ja 2 kakkossijaa – hänen aikansa ei ole kulunut omistajan kanssa puhelimessa voittohirmua ylistäen.


Vetelissä asuva hevosen 74-vuotias omistaja Leo Keto kertoo, ettei hän ole kertaakaan jutellut Koivusen kanssa sen jälkeen, kun kilpailematon ruuna siirtyi toissa talvena Turkuun.

Omistaja ei ole myöskään nähnyt valmentajaansa sen koommin, kun kuljetti Night Guardin länsirannikolle kasvattaja Martti Mäen kanssa.

– Siinähän menisi isolla tallilla valmentajalta koko päivä, jos omistajat soittelivat jatkuvasti hevostensa perään, Keto perustelee.

Vuoden voitokkaimpien ravureiden kärkisijan ilmiömäisen Mascate Matchin ja Myrskyrin kanssa jakavan Night Quardin kuulumiset omistajalle välittyvät kasvattajan kautta. Kaikilla kolmella on 11 voittoa tältä kaudelta.

– Mäki aina kertoo, mitä hän on jutellut hevosestani valmentajan kanssa.

Koivunen sanoo, että Mäki on Night Guardin manageri.


Ruunan omistaja ja kasvattaja kertovat, kuinka Kedosta tuli sen omistaja. Sattumalla oli tässäkin kaupassa iso merkitys.

Keto osti kolme vuotta sitten Ruotsista siitosoriiksi Suomeen hankitusta Well Builtista osuuden ja halusi tästä itselleen oman varsan.

– Kyselin sen jälkeen Mäelle, jos hän myisi minulle siitostammansa. Hän kertoi Night Loven hinnan, ja kauppa oli sillä selvä. En alkanut yhtään tinkaamaan, Keto muistelee.

Kedon toive ei kuitenkaan toteutunut. Night Love tuli kyllä kantavaksi Well Builtista, mutta loi varsansa ennen tämän syntymää.

Koska Kedolla oli palo saada oma kilpahevonen, hän halusi ostaa takaiskun jälkeen Mäeltä toisenkin hevosen, Night Loven jälkeisen.

– Night Loven vanhempaa jälkeläistä Quite Specialia oli tullut ostamaan toinenkin mies, ja sen hinta tuntui karkaavan käsistä. Sen jälkeen kysyin tamman nuorempaa varsaa kasvattajalta. Kun kuulin sen hinnan, päätin tehdä kaupat.

– En alkanut silläkään kertaa tinkaamaan. Jos tinkii liikaa, jää nopeasti ilman hevosta, Keto perustelee jämptiä toimintaansa viime vuoden tammikuussa.

Hänestä tuli silloin 4-vuotiaan Night Guardin omistaja.


Ruuna jäi vielä vähäksi aikaa kasvattajansa hoiviin ennen kuin siirtyi tämän suosituksesta turkulaiseen huipputalliin.

Mäki oli opettanut Night Quardin ja valmentanut sitä, mutta startteihin asti hevonen ei ollut kuitenkaan edennyt.

– Opetin hevosen kärryihin aika myöhään, mutta ihan juoksijalta se vaikutti. En käynyt ajamassa sillä raviradalla hiittejä, mutta kotiteillä se antoi hyvät kyydit. Se on ollut hyvin iloinen poika.

– Kerran se lähti painelemaan häntä pystyssä jumalatonta haipakkaa 1.17-aikaisen naapurin hevosen perään, Mäki muistelee hymyssä suin.

Night Quard ehti olla Koivusen tallissa puoli vuotta ennen kuin oli valmis aloittamaan kilpauransa viime vuoden syyskuussa. Ruuna on tehnyt sen tavalla, josta kukaan ei ole osannut unelmoida.

Alku Koivusen tallilla ei vielä luvannut ihmeitä.

– Ruuna toimi 100-prosenttisesti täällä kotona, mutta isossa porukassa sille oli tullut omia temppuja. Se oli aluksi kuin metsäläläinen maailmalla, kasvattaja kertoo.

Myös valmentaja kertoi Night Guardin oikuista IS Raveille kuukausi sitten Pilvenmäki Specialin alla.

– Ruuna ei suostunut menemään aluksi edes tallista radalle, mutta koki herätyksen vuosi sitten koelähdössä. Se paineli siinä yllättävän hyvän ajan ja alkoi kulkea muutenkin. Night Quard on ollut tallimme todellisia yllättäjiä, Koivunen sanoi syyskuussa.


Mäki kehuu, kuinka Night Guardin itsetunto on kasvanut.

– Koivusen mukaan ruuna suostui juoksemaan alussa vain toisten takana, mutta nykyään sen on päästävä painelemaan harjoituksissa porukan kärjessä.

Mäen kommenttien jälkeen ei tarvitse ihmetellä Night Guardin poikkeuksellista menestyskulkua. Ruunalla on harvinaisen kova voitontahto ja vetävä askel.

Night Love ja Night Guard eivät ole suinkaan työuran metsurina ja rakennusmiehenä Libyaa myöten tehneen veteliläisen eläkeläisen ensimmäiset hevoset.

– Kotitalossamme oli aikoinaan työhevosia, joista syttyi varmasti jo nuorena kipinä raviharrastukseeni. Minulla on ollut useampia hevosia, mutta Night Guard on ensimmäinen hyvä.

Keto kertoo, että hänelle on jäänyt myös pitohevosia, joista ei ollut kilpahevosiksi.

– Kun en ole raaskinut laittaa niitä poiskaan, ilmeisen eläinrakas mies sanoo.

Osin sattuman kaupalla tulleen Night Guardin kanssa Mäkeä sitten onnisti korkojen kera.

Voitto keskiviikkona Vermossa nostaisi sen yksin hevosliigan kärkeen.

Omistajaa ei katsomossa nähdä, mutta hän seuraa tapansa mukaan hevosensa juoksun tarkasti kotisohvaltaan.

– Täältä Pohjanmaalta on iäkkäälle ihmiselle aika pitkä matka Etelä-Suomen raviradoille. Kahdesti olen kuitenkin käynyt ravipaikoilla katsomassa ruunan juoksut, ensimmäisen kerran Porissa ja toisen Forssassa.


– Jos hevonen selviää Jokimaa Tekee Tähtiä -kilpailun finaaliin Lahdessa, saatan mennä taas raveihin ensi kuussa. Seuraan kyllä ravikilpailuja tietokoneelta päivittäin, koska telkkaristakaan ei tule kummoisia ohjelmia.

Night Guardin menestys on tuonut paljon väriä eläkeläisen päiviin.

– Oman hevosen juoksuja on ollut tosi hieno seurata. Night Guard oli viime lauantainakin Turussa ylivoimainen. Toivottavasti se jatkaisi samaa menoaan kilpailuissa, mutta hevosten kanssa ei voi olla koskaan varma, mitä tulee vastaan.

Ja vaikkei Night Guardin lento jatkuisi loputtomiin, Kedolla riittää ravien parissa jännitettävää vielä monta vuotta. Night Love onnistui synnyttämään hänelle viime toukokuussa topakan tammavarsan, jonka isä on Well Built.

Myös hänen toinenkin haaveensa siten toteutui.

Vuoden voitokkaimmat ravurit

Mascate Match 11 voittoa

Myrskyri 11

Night Guard 11

Selene Lune 10

Thai Profit 10

Beach Girl 9

Better Boss 9

Evartti 9

Minegraft 9

Parvelan Retu 9

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt