Sahara Jaeburn nousi vaikeuksien jälkeen omalle tasolleen – vei Kriteriumin jättipotin SE-ajalla

Julkaistu:

kriterium
Valmennusporras osasi virittää Sahara Jaeburnin huippuiskuun, ja tuloksena oli upea voitto SE-ajalla. Suomenhevosvarsojen taistossa Ville Kalle oli omassa kastissaan.
Kolmevuotiaiden lämminveristen pääkilpailussa juhlivat tutut nimet Tampereella lauantaina.

Ruotsissa vaikuttavan Timo Nurmoksen tallin huippulupaus Sahara Jaeburn oli Kriteriumin suurin suosikki vielä ennen viime viikon karsintalähtöään. Koska se koki siinä kuitenkin selvän tappion Magical Princessille, ori joutui lähtemään loppukilpailuun haastajan roolista.

Vaikka tappion jälkeen paineet siirtyivät muille, sisukas ori oli itse toista mieltä. Sahara Jaeburn runnoi finaalissa voittoon Magical Princessin rinnalta, eikä parhaasta varsasta jäänyt epäselvyyttä.

Kriterium oli päivän teemaan sopien tasainen kamppailu, jossa yleisö sai elää mukana koko rahan edestä.

Magical Princess laittoi parhaana mukaan hanttiin herhiläisen tavoin rinnallaan prässänneelle Sahara Jaeburnille, ja maalisuotalla samoihin karkeloihin pyrkivät vielä takaa ulkoratoja pitkin kirineet An-Dorra ja Consalvo.

Jorma Kontion ajamalta Sahara Jaeburnilta löytyi nelikosta eniten voitontahtoa, joka tiesi sen omistajalle Petra Huhdille huimaa 112 500 euron palkintopottia.

Oriin voittotulos erittäin kovatasoisessa 3-varsakisassa oli uusi Suomen ennätys 13,7/2600a metriä.

Nurmoksen suojatti oli selvästi parempi kuin karsintalähdössään, minkä Kontio myös vahvisti. Se jäi siinä kolmanneksi ja selvisi finaaliin vasta aikavertailun perusteella. Jatkoon pääsi jokaisesta viidestä karsinnasta kaksi parasta ja erien kaksi nopeinta kolmosta.

– Kuljetus karsintaraveihin Ruotsista otti oriilla koville, mutta finaaliin tulo oli sujunut siltä oikein hyvin. Se tuntui tosi hyvältä lämmityksessä, mikä nosti paljon odotuksia, Kontio kertoi.


Myös onnistuneet varustemuutokset auttoivat Kriteriumin sankaria.

– Sahara Jaeburnilla oli kevyemmät kengät kuin karsinnassa, ja lisäksi sen korvat avattiin ensimmäisen kerran loppusuoralla. Tämä toi sille yhden pykälän lisää, ohjastaja vakuutti.

Kontio uskalsi ajaa myös reippaampaa kyytiä Magical Princessin rinnalla kuin karsintalähdössä. Toisen kilometrin väliaika oli siksi hulppea 12,5.

– Halusin hyvän lämmityksen jälkeen pitää lujempaa tempoa Pekka Korven hevosen ulkopuolella. Katselin 500-600 metriä ennen maalia Pekan hevosta ja huomasin, ettei se ainakaan kauaksi karkaa, jos ori pitää vain vauhtinsa. Voitosta lähdimme koko ajan ajamaan.

Kuudennen Kriterium-voittonsa narutellut mestariohjastaja korosti lauantain kilpailun kovaa tasoa.

– Mukana oli monta tosi hienosukuista hevosta. Lisäksi olosuhteet ja rata olivat paremmat kuin ikinä Kriteriumissa. Sahara Jaeburnin aika oli tosi hyvä.

Voitto oli Nurmokselle kolmas Suomen Kriteriumissa.

Omistaja Huhti on myös voittajan kasvattaja. Hän ja Oskari Mäenpää ovat kasvattaneet yhdessä lukuisia huippuhevosia, joita on myyty eri maihin. Kuuluisin niistä on Ruotsin Kriteriumin ja Derbyn voittanut Sahara Jaeburnille.

Huhti sanoi voittajaseremonioissa, että Sahara Jaeburn jäi hänelle, koska kukaan ei suostunut maksamaan siitä tarpeeksi.

Hän kertoi, että ori opetettiin Saharan Ravitallilla Keuruulla ennen kuin se lähetettiin Nurmoksen valmennukseen Ruotsiin.

– Mietimme eri vaihtoehtoja Sahara Jaeburnin valmentajaksi. Koska ajatuksena oli yrittää pitää kovasukuisen hevonen oriina, eikä Timppa ole valmentajista ensimmäisenä ruunauttamassa valmennettaviaan, päädyimme häneen. Olimme lisäksi tehneet hänen kanssaan hyvää yhteistyötä aikaisemminkin, Huhti perusteli.

Muun muassa Sahara Dynamite kilpaili huippukautensa Nurmoksen treenistä.

Huhti paljasti, että hänen oli vaikea seurata Kriteriumia jännityksen vuoksi.

– Kokonaan en uskaltanut juoksua seurata, vain viimeisen kierroksen. Piti jännittää kovasti, jaksaako Sahara Jaeburn puristaa maaliin asti. Se jaksoi ja jaksoi myös karsinnassa, mutta reissaamiset kyllä jännittivät etukäteen.

Suosikki Magical Princessin valmentaja Pekka Korpi harmitteli hurjaa alkurevitystä, jossa lopulta laukalle sortunut Mask Off yritti riistää häneltä väkisin kärkipaikan.

– Alku oli pitkällä matkalla vähän liian kovaa, ja tamma meni vähän puujaloille. Ihan sitkeästi se kuitenkin tuli perille ja oli ok, Korpi sanoi kolmossijan jälkeen.

Toiseksi ehtineen An-Dorran kuski Jukka Torvinen ei ollut täysin tyytyväinen tamman suoritukseen.

– An-Dorra sai hyvän juoksun Sahara Jaeburnin takana, muttei ollut tänään niin terävä kuin pystyy olemaan. On aina ikävämpi olla toinen kuin voittaa, mutta aika loistavan juoksun ja tosi kovan tuloksen tamma kaikesta huolimatta teki.

An-Dorran aika 13,8a alitti kolmella kymmenyksellä Magical Princessin nimissä olevan tammojen Suomen ennätyksen, mutta sitä ei hyväksytä ennätyskirjoihin tappioaikana.


Nelivuotiaiden suomenhevosten Kriteriumissa yksi varsa oli ylitse muiden. Kauden aikaisemmissa suurkilpailuissa laukoille sortunut ja ilman voittoja jäänyt Ville Kalle malttoi nyt mielensä ravata koko matkan ja se kirmasi takaa hurjalla spurtillaan omille teilleen.

Kinderin ravi sen sijaan mureni pahasti kärkipaikalta viimeisellä takasuoralla. Tämän jälkeen parhaiten Markku Hietasen ajaman voittajan vauhdissa pysyivät loppuun asti toisen radan letkaa johtanut Huisi Hemmo ja hurjalla nousulla lähtölaukkansa paikannut Elan.

Jouko Paavolan valmentaman Ville Kallen voittotulos oli 26,2/2100a metriä.

– Ville Kalle näytti nyt sen, mikä siitä on aina tiedetty. Se onnistui onneksi nyt antamaan täyden panoksen kauden pääkilpailussa. Ori oli laukkaillut varsamaisuuttaan aikaisemmin, Hietanen sanoi.

– Kärjen kova alkuvauhti auttoi, koska meillä oli Ville Kallen kanssa melko rauhallinen aloitus. Kun ori pääsi vauhtiin, se tuli aika huikeaa kyytiä. Sillä on aivan erikoisen iso askel, ajaja kehui.

Myös valmentaja oli hyvin onnellinen.

– Mahdottoman hyvältä tuntuu. Unissani vähän ajattelin, että Ville Kalle voisi vaikka voittaa. Aita kyllä alkoi täräjämään, kun puristin siitä niin kovasti kiinni matkan aikana, tallikurvissa juoksua seurannut Paavola kertoi hymyssä suin.

Lähdön pääpotti oli 57 000 euroa.

– Oriille oli tullut pikkulaukkoja, joiden syynä on ollut hevosen arkuus. Kotona se ei kyllä laukkaile, mutta tekee radalla niin. Ville Kalle rauhoittuu kyllä ensi vuoteen, Paavola uskoi.

Ville Kalle laukkasi myös Teivon kaviouralla, mutta teki sen onnekseen lyhyesti jo siinä vaiheessa, kun kilpailijat olivat kaarteessa vasta kokoontumassa lähtöauton siivekkeiden taakse. Se ehti vielä hyvin muiden matkaan startissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt