Ulkomailta kiinnostusta Turun PM-kisaan – ”Päivä kerrallaan toki mentävä koronan takia” - Ravit - Ilta-Sanomat

Ulkomailta kiinnostusta Turun PM-kisaan – ”Päivä kerrallaan toki mentävä koronan takia”

Koronasa huolimatta PM-titteliä halutaan tulla jahtaamaan Suomeen myös naapurimaista.

Henri Bollströmin (vas.) ajama ja Pauli Ravion valmentama Tähen Toivomus puolustaa viime syksyn PM-voittoaan Turussa.

29.9.2020 14:03

Syksyllä uudelleen kiihtynyt korona-aalto on keskiössä myös ensi viikon lauantaina Turussa ravattavan kylmäveristen Pohjoismaiden Mestaruuden osallistujalistan spekulaatioissa.

Metsämäen raviradan toimitusjohtaja Eeva Karvonen sanoo, että Suomen Hippoksen tämän hetken ohjeistuksen mukaan Norjasta ja Ruotsista voi tulla kylmäverisiä kilpailemaan Turkuun.

– Siitä en ole sen sijaan ihan varma, onko Ruotsissa ja Norjassa minkälaisia rajoituksia ulkomailla kilpailemiseen. Esimerkiksi kahden viikon karanteeni luultavasti verottaisi tulijoiden intoa, ja kyllähän moni varmasti muutenkin miettii tarkasti liikkeelle lähtemistä korona-aikana, Karvonen sanoo.

– Vaikka kiinnostusta ulkomailtakin on, suositukset ja rajoitukset voivat muuttua nopeasti, joten päivä kerrallaan PM-raviemme ympärillä on toki mentävä niin osallistujien kuin yleisönkin kannalta.

Toissa vuoden Elitkampenin norjalainen sankari Lome Brage saatetaan nähdä PM-kisassa.

Useita ulkomaisia osallistujanimiä on noussut esiin.

– Ruotsin mestaruuden montéssa voittaneen Don Vikingin osallistuminen PM:ään uutisoitiin viikonloppuna, ja myös ainakin sen maanmies Faks Nils olisi näillä näkymin vahvasti tulossa Turkuun.

Don Viking kävi elokuussa kilpailemassa Ylivieskassa. Se sijoittui Ruunaruhtinas-kilpailun avausmatkalla kolmanneksi, mutta hylättiin jälkimmäisessä osalähdössä loppumatkan laukasta kesken voittotaiston.

Karvonen kertoo, että norjalaishevosista muun muassa vanhan rataketun Lome Bragen ja kesällä 19,1-ajalla Oslon GP-ravien kylmäverilähdössä kolmanneksi sijoittuneen Ingbestin taustavoimat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa PM-lähtöön.

– PM:ssä on neljän hevosen kiintiöpaikat jokaiselle kolmelle maalle, mutta ulkomaisten osallistumisinto on vaihdellut kovasti vuosittain esimerkiksi ajankohdasta riippuen. Kilpailu on ajettu usein syyskuussa, mutta tänä vuonna se on vasta lokakuussa.

Viime vuonna PM-titteliä tavoitteli kuusi ulkomaista hevosta, mutta sitä ennen vain yksi.

– Norjasta on varmasti vaikeampi saada osallistujia kuin Ruotsista, mutta ulkomaisilta hevosilta jäävät kiintiöpaikat täytetään suomalaisilla. Onneksi kovia suomenhevosia Evartin ja Tähen Toivomuksen johdolla tähtää kilpailuumme, Karvonen sanoo.

Pohjoismaiden mestari palkitaan kunnian lisäksi 30 000 euron palkintopotilla. Voitto on jäänyt viime vuosina Suomeen.

Viime syksynä Turussa juhli Tähen Toivomus, joka löi tänä vuonna voitosta voittoon kulkeneen norjalaisen kylmäverikuninkaan Odd Heraklesin. Edellisinä vuosina mestaruus meni Costellolle, Välähdykselle ja Suivikkaalle.

Viime vuoden PM päättyi suomalaisriemuun, kun Tähen Toivomus piti ilmiömäisen Odd Heraklesin takanaan maaliin asti. Norjalaistähteä ei nähdä tänä syksynä Turussa, sillä se on vetäytynyt jo talvitauolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?