Nappaako suomalaistreenari Kriteriumin jättipotin jälleen ruotsalaiskollegoidensa nenän edestä? – ”En jättäisi pois laskuista”

Julkaistu:

Ravit
Timo Nurmos on ollut viime vuosina ylivoimainen valmentajanimi Ruotsin suurimmassa kolmivuotislähdössä Kriteriumissa. Lauantaina suomalaisvalmentaja hakee jo kahdeksatta voittoaan ikäluokan klassikkokilpailusta.
Suomalaisen ravivalmentajan Timo Nurmoksen, 61, nimi on tuttu näky lähtölistoilla silloin, kun länsinaapurissa ajetaan rahakkaimpien ikäluokkalähtöjen finaaleja.

Lauantaina Tukholman Solvallassa ratkotaan kolmevuotiaiden lämminverihevosten mestaruudet, kun vuorossa ovat kauden pääkilpailut Oaks ja Kriterium.

Tammoille rajattuun Oaksiin Nurmoksen tallin edustaja on viiden startin jälkeen tappioitta jatkava Hoboken Am.

Oriiden ja ruunien miehittämään Kriteriumiin menestysvalmentaja asettaa karsintakilpailussa kreivin aikaan kukkaan puhjenneen Henry Flyer Sisun.

Molempien rattailla nähdään Nurmoksen pitkäaikainen luottokuski, ohjastajalegenda Jorma Kontio.


Raviurheilun mahtimaassa Ruotsissa on kauden mittaan tarjolla lukuisia rahakkaita kilpailuja nuorille lämminverisille, mutta Nurmoksen mukaan Kriterium on arvoasteikossa silti aivan omassa luokassaan.

Pitkät perinteet ja suuret rahapalkinnot lataavat suuren painoarvon syksyn huipennukseen.

– Kriteriumin ykkönen kruunataan lähes aina vuoden kolmevuotiaaksi, tapahtuipa kauden muissa isoissa lähdöissä mitä tahansa. Tämä on kauden selvästi suurin maali, jonka kaikki haluavat voittaa. Voitto on valmentajallekin suuri meriitti CV:ssä, Nurmos sanoo.

Kriteriumit ovat euroissakin mitattuna maailman suurimpia ravilähtöjä.

Kilpailun viralliset ykköspalkinnot ovat tammojen puolella 134 680 euroa ja avoimessa 192 400 euroa, mutta Ruotsin premiechansen-järjestelmä mahdollistaa vielä näidenkin jättisummien tuplaamisen.

Premiechanseniin mukaan ilmoitettavien hevosten taustavoimat eivät saa kaksivuotiaana ajetusta koelähdöstä normaalia noin 2000 euron suuruista korvausta, vaan he ikään kuin ostavat sillä option mahdollisiin tuplapalkintoihin tulevaisuuden ikäluokkakilpailuissa.

Timo Nurmoksen molemmat finalistit on maksettu systeemiin mukaan, joten täydellinen lauantai-iltapäivä voi tuoda miehen valmennettaville yhteensä noin 650 000 euron voittopotin.

Huimaa menestystä

Timo Nurmoksen menestys 2000-luvun Kriteriumeissa hakee vertaistaan Ruotsin ravihistoriassa.

Vuosituhannen alussa länsinaapuriin muuttaneen Nurmoksen hevoset ovat saalistaneet kilpailusta huimat seitsemän voittoa vuoden 2006 jälkeen. Viimeisestä viidestä kilpailusta tallin hevoset ovat saalistaneet kolme voittoa ja yhdet kakkos- ja kolmossijat.

Vuonna 2017 suomalaistreenarin omistama, valmentama ja kasvattama Villiam iski pöytään 2600 metrin matkan ME-lukemat 12,0.

Menestyksen takaa ei Nurmoksen mukaan kuitenkaan löydy mitään erityisempää poppakonstia tai oikotietä.

– Meidän valmennuksessamme kaikki nuoret hevoset saavat yhtäläisen sauman näyttää kykynsä. Tähtäimiä ja rimaa nostetaan sen mukaan, mihin varsan kyvyt ja kapasiteetti antavat viitteitä.

– Nuoret hevoset kehittyvät eri tahtiin. Osa niistä on aikaisemmin valmiimpia kuin toiset. Lähellekään kaikki eivät ole tässä vaiheessa vielä valmiita näin koviin kilpailuihin, joten niillä ajellaan sitten muita, vähän helpompia lähtöjä ja kerätään rutiinia sieltä, Nurmos kertoo.

Silmiinpistävää Nurmoksen tilastoissa on, että tammojen kilpailussa Oaksissa menestystä ei ole tullut lähellekään Kriteriumin tapaan.

Suomalaistreenarin ainoa voitto Oaksista on Early Southwindin kanssa vuodelta 2006. Viime vuosina tallin hevosia on startannut suosikkien joukossa finaaliin, mutta saldoksi on jäänyt parhaimmillaankin vain nelossijoja.

– Minun mielestäni se on lähinnä vain sattumaa. Voi tietysti olla, että valmennukseeni on tullut oriita ja ruunia määrällisestikin enemmän. Kyllä siellä tammojenkin puolella on melkein joka vuosi ollut joku sauma finaalissakin. Pärjääminen ja etenkin voittaminen on aina niin pienestä kiinni näissä lähdöissä.


Henry Flyer Sisu kehittyy jatkuvasti

Tämän vuoden Kriterium-finalistia Henry Flyer Sisua ei noteerattu vielä hetki sitten ikäluokkansa aivan kuumimpiin kärkinimiin, kunnes parin viikon takaisessa karsintalähdössä se osoitti huiman kapasiteettinsa ja nousi häikäisevällä voitolla ryminällä finaalin suosikkien joukkoon.

– Ruuna kehittyi sekä fyysisesti, että psyykkisesti vielä alkukesästä. Se on ollut terve koko ajan, mutta kroppa ja pää eivät ole olleet vielä täysin valmiita. Kilpailut ovat vieneet sitä jatkuvasti eteenpäin ja näin nopea kehitys on ollut kiva yllätys.

Karsintalähdön esitystä Nurmos kuvailee fantastiseksi, vaikka voitto ei kokenutta treenaria sinänsä yllättänytkään.

– Juoksu meni raskaaksi ja matkavauhtikaan ei yhtään suosinut takaa kiriviä. Silti hevonen vain runnoi lopussa selvästi ykköseksi. Se oli fantastinen suoritus toivottoman tuntuisista asemista.

– Ruunan kapasiteetti on ollut koko ajan tiedossa, eli ei suoritus sen puolesta päässyt yllättämään. Tässä hevosessa on näihin lähtöihin vaadittavaa oikeanlaista vahvuutta ja nopeutta.

Nurmos ei lähde loppukilpailussakaan lyötynä matkaan tasokkaasta vastuksesta huolimatta. Henry Flyer Sisu kiihdyttää finaalissa 2640 metrin matkalle takarivin sisimmältä lähtöradalta 9.

– Hevonen olisi todella nopea kiihdyttäjä, joten siinä mielessä olisimme lähteneet mieluusti eturivistä liikkeelle. En jättäisi omaani voiton suhteenkaan pois laskuista, jos kilpailu ei mene aivan taktiikkajuoksuksi, Nurmos sanoo tallin kahdeksatta Kriterium-voittoa tavoittelevasta suojatistaan.

Lisää suomalaisväriä päivän kymmenentenä lähtönä ajettavaan Kriteriumiin tuo Hannu ja Mikko Laakkosen omistama Manny Muscle, joka starttaa finaaliin radalta 10.

Hoboken Am suosikkina

Nurmoksen kaksikosta ensimmäisenä tulessa on kolmevuotiaiden tammojen mestaruutta jahtaava Hoboken Am. Se starttaa ravipäivän kahdeksantena lähtönä ajettavaan Oaksiin radalta kolme.

Vasta heinäkuussa kilpauransa aloittanut tamma on tehnyt kaikissa viidessä kilpailussaan puhdasta jälkeä, eikä tappio ole toistaiseksi ollut lähelläkään. Parin viikon takaisessa karsintajuoksussa se irtosi muilta leikittelevän kevyesti johtopaikalta.

Nurmoksen mukaan Hoboken Amin kyvyt olivat tiedossa jo varhain.

– Hoboken Am väläytteli luokkaansa jo heti ensimmäisissä ratahiiteissä ja tähtäimiä pystyi asettaa sen kohdalla heti korkealle tasolle.

– Tällä on Henry Flyer Sisusta poiketen ollut tuuria lähtöpaikoissakin, ja tamma on kehittynyt kilpailujen myötä hienosti.

Nurmoksen mielestä Hoboken Amin kuuluu olla finaalissakin lähdön suosikkeja. Tammojen kilpailu juostaan 2140 metrin juoksumatkalla.

– Sanotaan vaikka näin, että en vaihtaisi hevosta kenenkään kanssa tässä lähdössä. Emme missään nimessä lähde lyötynä matkaan.

Lauantain klassikkokilpailut mahdollistavat Timo Nurmokselle tuhdin tilipussin lisäksi tilaisuuden vankistaa asemaansa Ruotsin johtavana nuorten hevosten valmentajana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt