Nouseeko suomalaishevosen huutokauppahinta miljoonaan? Jopa Amerikan amissien uskotaan olevan kintereillä - Ravit - Ilta-Sanomat

Nouseeko suomalaishevosen huutokauppahinta miljoonaan? Jopa Amerikan amissien uskotaan olevan kintereillä

Tähtitamma Mascate Matchin huutokauppaaminen herättää ennennäkemättömän mielenkiinnon. Kymppitonnit ovat vain roposia sen arvosta.

Mascate Match on ollut koko uransa julkisuuden valokeilassa, eikä tahti rauhoitu.

10.9.2020 15:14

Supertamma Mascate Matchin odotettu Derby-voitto tuli ja meni, mutta se pysyy vahvasti ravien ystävien kahvipöytäkeskusteluissa. Keskiössä on ollut viime lauantain suurvoiton jälkeen ja jo ennen sitäkin tähden huutokauppaaminen.

Mascate Match myydään muiden raviliigahevosten tavoin huutokaupassa 4-vuotiskauden lopussa joulukuussa.

Hevosurheilu uutisoi viime viikolla, että Mascate Matchin monisatapäinen omistajajoukko on puuhamassa kimppaa, jolta löytyisi tarvittava summa hevosen ostamiseen ja pitämiseen Suomessa.

Suomessa asuu myös useita raviurheiluun voimakkaasti panostavia miljonäärejä, joita tamman ostaminen saattaa kiinnostaa. Tällaisia ovat esimerkiksi Ilkka Herlin, Juha Vidgren, Reima Kuisla ja Laakkosen veljekset.

Selvää on, että ilmiömäisiin saavutuksiin ikäluokkakilpailuissa yltänyt tamma on herättänyt rikkaiden hevosenomistajien mielenkiinnon myös ulkomailla.

Pekka Korven tallin tähti on tienannut jo 618 000 euroa ja viilettänyt hirmuisen 4-vuotistuloksen 10,0a. Muiden Pohjoismaiden huiput ovat useamman kerran joutuneet katselemaan ”Massin” takakavioita.

HIFK:n lempilapsi myydään raviliigahevosten huutokaupassa, josta on tulossa ainakin Suomen oloihin ennenkuulumattoman mielenkiintoinen ja seurattu.

Fanit kannustivat Massia Derby-voittoon viime lauantaina Vermossa.

Massin kauppahinnasta ja huutokauppaan asti tienaamista palkintorahoista puolet lahjoitetaan syöpään sairastuneiden lasten ja nuorten tukiyhdistykselle Sylva ry:lle ja puolet jaetaan sen tuhannen omistusosuuden haltijoille.

Spekulaatiot Massin arvosta käyvät kiivaina. Julkisuuteen on väläytelty, että jopa pohjoisamerikkalaiset hevosenomistajat ovat kiinnostuneita ostamaan sen siitostammaksi rapakon taakse.

1980-luvun alussa USA:han muuttanut ja viime vuodet Kanadassa vaikuttanut hevosten suuromistaja ja hevoskauppias Esa Lahtinen arvioi IS Raveille Mascate Matchin myyntiä.

– On täysin mahdotonta nimetä, kuka yhdysvaltalaisista omistajista voisi ostaa Mascate Matchin. Varteenotettavia hevosenomistajia ovat esimerkiksi Indianan ja Ohion amissit, joille hevoset on tärkeitä ja joilla on ennen kaikkea rahaa, Lahtinen kertoo.

Massi on kuumaa kauppatavaraa joulukuussa.

Lahtinen sanoo, että anababtisteihin kuuluvat uskovaiset lierihatut ovat innokkaita hankimaan laadukasta hevosmateriaalia.

– Amissit keskustelevat samalla innolla ravihevosista kuin Suomessa puhuttiin 1950-luvulla Eri-Aaronista tai väiteltiin siitä, että pitääkö suvussa olla Murtoa vai Lohdutusta.

Lahtinen kertoo, että amissien yhteisö on ostanut viime vuosina muun muassa ME-ravuri Mission Briefin, joka on yksi kaikkien parhaista tammoista USA:ssa.

– Amissit ovat mukavia ihmisiä, jotka ovat älyttömän kovia tekemään töitä. He eivät esimerkiksi katso televisiota eivätkä tuhlaa rahojaan mihinkään.

Suomalainen raviammattilainen ja kasvattaja Martti Ala-Seppälä kertoo, että amissit ovat ostaneet nettihuutokaupasta muun muassa Ruotsissa vaikuttaneen D’Onen.

– Vanhoillisille amisseille hevoset ovat aina olleet läheisiä. He ostavat hyvin mielellään siitoshevosia, mutta esimerkiksi totoa he eivät pelaa. D´Onen hinta oli miljoona dollaria, Ala-Seppälä sanoo.

Kuinka korkeaksi Massin arvo voi nousta huutokaupassa?

– Se riippuu ihan ostajasta. Haitari on kyllä suuri, ja sanoisin, että tamman hinta voisi olla 300 000 euron ja 800 000 euron välissä, useita tuhansia ravureita myynyt Lahtinen arvioi.

Esa Lahtinen toivoo suomalaisen tähtihevosen pysyvän kotimaisemissaan huutokaupan jälkeenkin.

Lahtinen sanoo, että hän toivoo Mascate Matchin ostajan olevan suomalainen ja hevosen pysyvän Suomessa.

– Mutta huutajia voi ilmaantua monesta maasta. Uskon, että ruotsalaiset ja jopa ranskalaiset ovat kiinnostuneita tammasta.

– USA:ssa Mascate Match menisi suoraan siitokseen, kun taas Euroopan maissa se jatkaisi hyvin todennäköisesti kilpailemista.

Myös Ala-Seppälä pitää Massin joutumista ruotsalaisten käsiin mahdollisena.

– En yhtään ihmettelisi, vaikka Daniel Redénin porukka innostuisi huutamaan sitä Ruotsiin, hän huomauttaa.

Redén on ollut monta vuotta Ruotsin kärkivalmentajia, jonka asiakkaat ovat ostaneet kalliita ravureita etenkin Amerikasta. Tunnetuin niistä on tänä vuonna Elitlopppetin voittanut, mutta sen jälkeen kilpailukieltoon asetettu Propulsion.

Amerikkalaissukuisen Mascate Matchin jalostusarvo on luonnollisesti korkea kilpauran jälkeen.

Kuinka paljon tamman ensimmäinen varsa maksaisi USA:n huutokaupassa?

– Jos se on hieno orivarsa, jonka isä on Ready Cash, sen hinta on varmaan miljoona, Lahtinen vastaa.

Valmentaja Pekka Korpi valitsi Mascate Matchin HIFK:n jääkiekkojoukkueen raviliigahevoseksi kolme vuotta sitten varsahuutokaupasta.

Ranskalainen Ready Cash noussut tämän vuoden jälkeläisnäytöillään kuumimpien oriitten joukkoon USA:n siitosmarkkinoilla.

Yhdysvaloissa on maksettu 1,5-vuotiaista ravurivarsoista yli miljoona dollaria.

Suomen Hippoksen markkinointi- ja kehityspäällikkö Tomi Himanka valottaa tulevan huutokaupan järjestelyitä.

Aikaisemmilla kerroilla raviliigahevoset on myyty nettihuutokaupassa tai kirjallisten tarjousten perusteella, mutta tällä kertaa perinteisen huutokaupan järjestäminen on ykkösvaihtoehto.

– Huutokauppakuvioista päättää raviliigan ohjaustyöryhmä, johon kuuluvat edustajat muun muassa Hippoksesta, raviradoilta, raviliigoista ja Veikkauksesta. Tässä raviliigassa on aika poikkeuksellista kaupattavaa, joten olisi varmasti läpinäkyvyyden kannaltakin suotavaa, että ihmiset pääsisivät havainnoimaan paikan päälle hevosten myyntiä, Himanka sanoo.

Mascate Match on komearunkoinen tamma.

Himangan mukaan raviliigan säännöissä ei eritellä, minkä tyyppinen huutokaupan kuuluu olla.

– Keskustelemme parhaillaan kimpanvetäjien kanssa hevosten saamisesta yhteiseen huutokauppatilaisuuteen. Sellaisen järjestäminen on todennäköisin vaihtoehto, mutta esimerkiksi koronarajoitukset voivat estää sen.

Himanka kertoo, että mahdollisen huutokaupan päivämäärä ja paikka eivät ole vielä selvillä.

– Jossain päin Etelä-Suomea se joka tapauksessa pidettäisiin ennen joulua.

Mikäli raviliigahevosille ei voitaisi järjestää yleisörajoitusten takia perinteistä huutokauppaa, ne myytäisiin Himangan mukaan sääntöjen edellyttämällä tavalla joulukuussa nettihuutokaupassa.

Hän paljastaa, että raviliigahevosten huutokaupasta olisi tarkoitus luoda monipuolinen tapahtuma joulun alle.

– Sen yhteyteen on suunniteltu myös muuta hevosaiheista toimintaa ja kaupattavaa.

Heräävätköhän entisaikojen hevosmarkkinat henkiin useiden kymmenien vuosien jälkeen?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?