Asiantuntijalääkäri yllättyi tuomioistuimen vapauttavasta päätöksestä: hoitajan sarjapissailu syynä hevosen doping-käryyn

Julkaistu:

ravit
Hippoksen eläinlääkärin Martti Talan mukaan ihmisten virtsailu talleilla ei ole johtanut ravihevosten doping-käryihin, eikä sitä tarvitse pelätäkään.
Raviurheilun keskusjärjestön Suomen Hippoksen asiantuntijalääkäri Martti Tala ihmettelee IS Raveille ratsupiireissä kohun keskelle noussutta doping-tapausta, jossa italialainen kouluratsastaja Pierluigi Sangiorgia vältti kahden vuoden kilpailukiellon.

Asiasta uutisoineen Hevosurheilun mukaan kansainvälisen Ratsastajainliiton FEI:n tuomioistuin hyväksyi Sangiorgian erikoisen selityksen. Ratsastaja väitti, että psykoosilääke aripiprazolea oli joutunut hänen hevoseensa hoitajan virtsan kautta.

Selvityksessä kerrottiin, että Sangiorgian hevosenhoitaja oli virtsannut kilpailujen aikana useita kertoja päivässä olkikuivattuun karsinaan, mistä kielletyn lääkeaineen jäämiä oli ajautunut ratsastajan hevoseen.

Uutisessa ei mainita, onko masennuslääkettä syövä hoitaja mies vai nainen.

Kilpailujohtaja ja eläinlääkäri ihmeissään

Hevosurheilun haastattelema Ratsastajainliiton urheilujohtaja Jutta Koivula pitää tapausta kummallisena.

Hän toteaa, että kilpailupaikkojen tulisi olla sellaiset, että hevosten hoitajat pääsevät helposti käymään WC:ssä.

– Sellaisen tietenkin ymmärrän, että ulkomailla joskus voi olla tilanne, että hoitaja on yksin liikkeellä hevosten kanssa hevosautolla, eikä uskalla jättää autoa yksin ja päättää käydä hevosten tiloissa, Koivula sanoo lehdelle.


Asiantuntijalääkäri Martti Tala antaa ymmärtää, että ravipuolella selitykset hevosenhoitajan pissarumbasta eivät menisi läpi.

– Kummaksun kyllä suuresti tällaista selitystä kärylle. En tiedä, että raveissa olisi koskaan perusteltu kielletyn aineen joutumista hevoselle ihmisen virtsalla, Tala kertoo.

– Teoriassa se kai voisi olla mahdollista, jos hevonen syö vaikka karsinassa olkia, mutta veri- ja virtsanäytteiden lääkeainepitoisuuksista pystytään kyllä aika tarkkaan selvittämään, mitä kautta aine on hevoseen joutunut.

Useita pissakäryjä

Hevosurheilun uutisen mukaan esiin on noussut useampi vastaava ratsuhevosen doping-käry, jossa syyksi katsottiin hoitajan virtsasta peräisin oleva lääkeaine.

Tämän takia kansainvälinen Ratsastajainliitto varoittaa jo ihmisiä karsinoihin virtsailemisesta.

Tala sanoo, ettei raveissa ole annettu eikä jatkossakaan ole aihetta antaa samanlaisia pissaohjeita, joita FEI on julkaissut.

– Tätä Sangiorgian tapausta ei voi toki ihan verrata raviurheiluun. Raveissa on vähän erilaiset doping-säännöt kuin ratsupuolella esimerkiksi siitä, mitä lääkeaineita voi käyttää, minkä verran ja millä aikataululla.

– Lisäksi ratsastuksessa doping-asioissa on vastuussa on ratsastaja, mutta raveissa valmentaja.

Antaa losottaa

Talan mielestä ravihevosten parissa Suomessa toimivat voivat raukein mielin virtsata tallin tunkiolle tai vaikka pilttuuseen, elleivät hädän keskellä muuta paikkaa keksi.

– Sitä ei minusta tarvitse sen erityisemmin alkaa pelätä.

– Ihmisten käyttämien lääkkeiden joutuminen vahingossa hevosista otettaviin näytteisiin voisi onnistua lähinnä siinä vaiheessa, kun niitä käsitellään.

Tala sanoo, että Suomessa on annettu myös erikoiselta kuulostavia selityksiä käryn hetkellä.

– En voi kaikkia paljastaa, mutta lähinnä tulee mieleen tapauksia, joissa kofeiinilöytöjä on perusteltu sillä, että hevonen on saanut jotakin kautta kahvia tai kaakaota, Tala kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt